Z-Innovatie (9) - 29/06/17

Z-Innovatie (9) - 29/06/17

Ruimtevaartorganisatie ESA werkt met Thales Alenia Space, IC-sense en onderzoekscentrum imec samen voor de ontwikkeling van chips voor de ruimtevaart. Deze chips moeten voldoen aan heel strenge normen: ze moeten hitte-bestendig zijn, ze moeten weerstaan aan straling en zichzelf kunnen herstellen in de ruimte als ze stuk zouden gaan. Deze chips worden in tegenstelling tot chips voor smartphones en andere 'consumer'-toepassingen niet gebouwd in grote chipfabrieken. Geen massa-productie dus maar wel een Belgisch hoogtechnologisch product op maat.

Z-Innovatie (7) - 15/06/17

Z-Innovatie (7) - 15/06/17

Partago, dat is elektrisch autodelen in Gent. Al meer dan 70 mensen delen 16 elektrische wagens in Gent. Partago is een burgerinitiatief. Van en voor burgers. De initiatiefnemers hebben gekozen voor een coöperatieve. De mensen die de auto's delen zijn dus ook mede-eigenaar.

Z-Innovatie (6) - 08/06/17

Z-Innovatie (6) - 08/06/17

Mensen leven steeds langer en het aantal chronische ziekten stijgt. Dit zet de gezondheidszorg onder druk. Voor de patiënt en de arts is het van belang dat accurate diagnoses meteen beschikbaar zijn. miDiagnostics ontwikkelt testen die genoeg hebben aan één druppeltje bloed om op een chip cellen, proteïnen of kleine molecules te detecteren. Zo kan je de test eender waar uitvoeren in plaats van in een groot lab.

Z-Innovatie (5) - 01/06/17

Z-Innovatie (5) - 01/06/17

In Z-Innovation blikken we deze week vooruit op de nieuwe generatie fotovoltaïsche cellen. De zonnepanelen op het dak zullen op relatief korte termijn aangevuld worden met zonnecellen die in de gevel en in de ramen geïntegreerd worden. Bij imec in Leuven wordt gewerkt aan de zonnecellen van de toekomst.

Z-Innovatie (4) - 25/05/17

Z-Innovatie (4) - 25/05/17

Stress op de werkvloer en burn-out kosten de gezondheidszorg in heel Europa miljarden euro's per jaar. In de toekomt zullen wearables met sensoren jou waarschuwen als je teveel in het rood gaat. De sensoren meten ondermeer je hartslag, je ademhaling, de geleiding en de temperatuur van je huid.

Z-Innovatie (3) - 19/05/17

Z-Innovatie (3) - 19/05/17

Jonge technologiebedrijven spelen een belangrijke rol op vlak van innovatie. Maar het ontbreekt hen vaak aan de know how of het geld om de volgende stap te zetten. Met het programma iStart wil onderzoekscentrum Imec - samen met de Vlaamse overheid - deze tech start-ups al in een vroege fase begeleiden. Het iStart-fonds biedt niet alleen coaching, maar ook infrastructuur en vooral ook financiële ondersteuning. Imec.istart staat intussen de top vier van de beste incabatieprogramma's ter wereld.

Z-Innovatie (1) - 04/05/17

Z-Innovatie (1) - 04/05/17

In het ILVO, het Instituut voor Landbouw- en visserijonderzoek, in Melle wordt een nieuw monitorsysteem voor koeien getest. Veehouders zullen in de toekomst hun koeien realtime kunnen lokaliseren en de gezondheid van hun dieren tot in de kleinste details opvolgen.

Z-Innovation (11) - 09/09/16

Z-Innovation (11) - 09/09/16

Dat we niet langer kunnen zonder technologie, is duidelijk. Wat er de komende jaren mediagewijs nog op ons afkomt, kunnen we amper voorstellen. Aan voorbeelden geen gebrek. De hololens bijvoorbeeld. Goosebumps is gespecialiseerd in de organisatie van evenementen en entertainmentproducties voor bedrijven. Ze maken hierbij ook gebruik van innovatieve technologie, zoals bv. iBeacons. Hype-O-Dream is een jaarlijks dancefestival dat plaatsvindt in Waregem. Afgelopen zomer trok het event ruim 16 000 bezoekers. Het festival pakte dit jaar ook uit met een innovatieve applicatie.

Z-Innovation (10) - 02/09/16

Z-Innovation (10) - 02/09/16

Het Belgische bedrijf Cartamundi is de grootste producent en verdeler van kaart- en bordspellen in de wereld. Speelkaarten en bordspellen bestaan zo'n 2000 jaar en doen het nog altijd goed. Maar toch moest ook Cartamundi zich wapenen voor de online generatie. Innovatie was dus belangrijk. Het Kortrijkse bedrijf CogniStreamer behoort tot de toonaangevende spelers in de markt van software voor collaborative innovation. De software helpt bedrijven innovatieve ideëen te kneden, er concepten uit te distilleren en die concepten uit te werken tot concrete projecten.

Z-Innovation 26/08/16

Z-Innovation 26/08/16

Lekker en gezond eten. Voor vele mensen een evidentie. En dus is ook de voedingsindustrie een sector die altijd op zoek is naar innovatieve ideëen. We kijken in deze aflevering hoe ze dat aanpakken bij Puratos en Imperial Meat Products.

Z-Innovation (8) - 01/07/16

Z-Innovation (8) - 01/07/16

Innovatie. Synoniem voor al maar meer schermen rondom ons en nog meer apps op onze smartphones en tablets. Of toch niet? Flavr is een online platform waar thuischefs - mensen die goed kunnen koken - authentieke maaltijden kunnen verkopen aan mensen bij hen in de buurt.

Z-Innovation (7) - 24/06/16

Z-Innovation (7) - 24/06/16

Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. Denk aan machines, auto's, de thermostaat en de koelkast. Ze vormen samen een groot 'internet of things'. En dat biedt oneindig veel mogelijkheden, ook voor bedrijven.

Z-Innovation (6) - 17/06/16

Z-Innovation (6) - 17/06/16

Vorig jaar werd er wereldwijd ruim 2,5 miljard euro geïnvesteerd in zgn. Fin Tech; technologische startups die de financiële wereld proberen te vernieuwen. De recente opkomst van disruptive startups die de financiële sector willen openbreken met allerlei nieuwe toepassingen is dus volop aan de gang. Enkele voorbeelden: Gambit en Assurpharma.

Z-Innovation (5) - 10/06/16

Z-Innovation (5) - 10/06/16

Onze maatschappij gaat door een grote transformatie, gedreven door digitalisering. Start-ups spelen hier een hoofdrol in. Ze zijn een kenmerkende bedrijfsvorm van dit tijdperk waarin smartphones en tablets domineren.Ook in België schieten de start-ups als paddestoelen uit de grond. 2,5 jaar geleden begon Katja Schipperheijn in Antwerpen met een eigen start-up: The Learnscape. Take Eat Easy is een food- en tech-start-up die populaire restaurants, gepassioneerde fietskoeriers en mensen die houden van lekker eten verenigt. Via een website en mobiele app leveren ze maaltijden op een milieuvriendelijke manier aan huis.

Z-Innovation (4) - 03/06/16

Z-Innovation (4) - 03/06/16

Als 'factory of the future' streeft Newtec naar een continue innovatie, zowel in haar producten als haar processen. De voorbije jaren werd ondermeer geïnvesteerd in een doorgedreven digitalisering van de productie.

Z-Innovation (3) - 27/05/16

Z-Innovation (3) - 27/05/16

Mobiliteit en urbanisatie veranderen zeer snel als gevolg van belangrijke evoluties: connectiviteit, sharing, flexibiliteit, Dit wordt gesteund door slimme en innovatieve technologieën.

Voor de stad Kortrijk ontwikkelde Be-Mobile het de innovatieve toepassing Shop & Go met de bedoeling het parkeren in Kortrijk vlotter en efficiënter te laten verlopen.

Z-Innovation (2) - 20/05/16

Z-Innovation (2) - 20/05/16

De Belgische steden zijn historisch niet gemaakt voor de huidige drukke verkeersstroom. Slimme innovatie & technologie kunnen de mobiliteitsstromen verbeteren. Het internet of things speelt daar een belangrijke rol in. Het gebruik van slimme innovatieve technologie voor het verbeteren van de mobiliteit, werd in 2013 al uitgebreid getest in het Nederlandse Eindhoven. On Wheels is een start-up die onlangs een app voor rolstoelgebruikers ontwikkelde. Zij kunnen voortaan in verschillende steden in ons land via die app zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair of bezienswaardigheden voor hen toegankelijk zijn.