Z-Ondernemen (14): Startleningen 15/01/18

Z-Ondernemen (14): Startleningen 15/01/18

In 2017 zijn er in Vlaanderen meer starters bijgekomen vergeleken met de aantallen in de nasleep van de bankencrisis, Toch blijft het voor beginnende ondernemers moeilijk om een bankkrediet te verkrijgen. Daarom vragen starters steeds vaker naar een startlening om hen financiële ruimte te verschaffen. Zelfs voor een bedrijfsovername binnen de familie moeten ondernemers vandaag de nodige waarborgen en financiële middelen kunnen voorleggen.

Z-Ondernemen (13): Communicatie en transport in de bouwsector - 18/12/17

Z-Ondernemen (13): Communicatie en transport in de bouwsector - 18/12/17

In de bouwsector worden materialen getransporteerd over heel Europa. Daarom is een vlotte communicatie tussen chauffeurs en dispatching van groot belang. Groep Van Pelt moest op zoek naar een alternatief voor traditionele radio-communicatie die niet meer voldeed. Om efficiënter te kunnen werken werd gekozen voor een digitale oplossing.

Z-Ondernemen (12): Novosanis - 11/12/17

Z-Ondernemen (12): Novosanis - 11/12/17

Het Antwerpse Novosanis ontwikkelt en produceert een hulpmiddel om de accuraatheid van urinetests te verbeteren. Een product dat Novosanis graag in Japan wil verkopen. Om relaties met Japanse handelspartners op te bouwen, ondersteunt Europa handelsmissies naar Japan. Ook Novosanis nam deel aan zo'n handelsmissie.

Z-Ondernemen (11):: Financiering - 04/12/17

Z-Ondernemen (11):: Financiering - 04/12/17

Een eigen onderneming uit de grond stampen is een hele uitdaging. Ook financieel is dit het geval. Je hebt bij je start vaak nog niet voldoende middelen om je onderneming te financieren. Hoe ga je dan best te werk? Samen met onze partner PMV-Z gaan we op bezoek bij de ondernemers van Urban Crops in Waregem.

Z-Ondernemen: Het Europese COSME-programma (10) - 27/11/17

Z-Ondernemen: Het Europese COSME-programma (10) - 27/11/17

Wie een eigen onderneming wil opstarten, heeft daarvoor geld nodig. En dan ga je in de eerste plaats kijken in je eigen spaarpot. Maar da's vaak niet voldoende. Om KMO's te helpen om makkelijker toegang tot financiële middelen te vinden, is er het Europese COSME-programma wat staat voor Competitiveness Of Small and Medium Enterprises.

Z-Ondernemen (8): De kracht van samenwerking - 13/11/17

Z-Ondernemen (8): De kracht van samenwerking - 13/11/17

Bedrijven moeten co-creëren om te innoveren, zich te transformeren en te overleven. Omdat de Universiteit Gent als academische instelling actief van gedachten wil wisselen over maatschappelijke en economische uitdagingen gingen ze de dialoog aan met een ICT-partner die doordrongen is van de kracht van samenwerking.

Z-Ondernemen (7): Bedrijfsoverdracht - 06/11/17

Z-Ondernemen (7): Bedrijfsoverdracht - 06/11/17

Wanneer een onderneming groeit worden ondernemers geconfronteerd met situaties waar heel wat fiscale en juridische expertise voor nodig is, en waar goed advies nodig is om de juiste beslissingen te nemen. Bij familiebedrijf Royaux Chape en isolatie vond oprichter Jean-Pierre dat het tijd was om de bedrijfsleiding door te geven aan twee van zijn zoons.

Z-Ondernemen (6): ICT in het onderwijs - 30/10/17

Z-Ondernemen (6): ICT in het onderwijs - 30/10/17

Tot voor kort kampte de Vrije Basisschool de Linde in Linden met een verouderde ICT-infrastructuur, en onvoldoende budget om te investeren in nieuwe toestellen. Toen kregen ze van een telecom bedrijf het aanbod om een gratis versie van een nieuw netwerk-model uit te testen. Directeur Lieven Vanoyenbrugge heeft geen moment getwijfeld.

Z-Ondernemen (5): DE4explorers - 23/10/17

Z-Ondernemen (5): DE4explorers - 23/10/17

Ondernemers met beperkte exportervaring in Duitsland kunnen deelnemen aan een bege-leidingstraject 'DE4explorers'. Ze leren uit de praktijkervaringen van collega-ondernemers en ontdekken waar de opportuniteiten liggen voor hun bedrijf. Het Enterprise Europe Network Vlaanderen zorgt, samen met haar Duitse partners, voor matchmaking tussen Vlaamse en Duitse bedrijven met het oog op mogelijke langdurige samenwerkingen.

Z-Ondernemen (4): Bedrijfsoverdracht - 16/10/17

Z-Ondernemen (4): Bedrijfsoverdracht - 16/10/17

De voorbereiding van een bedrijfsoverdracht kan een ingewikkeld proces zijn. Veel ondernemers zijn ook slecht voorbereid. In 2016 namen Wim Van Cauter en Ilona Stieners het huidige bedrijf "Staffing" over. Toch voelden ze als ervaren managers dat ze niet de ervaring hadden om een overnameproces succesvol af te handelen. De kennis van een expert was nodig.

Z-Ondernemen (3): Coaching - 09/10/17

Z-Ondernemen (3): Coaching - 09/10/17

De dag van vandaag zijn bedrijven continu in transformatie. Leidinggevende zijn hierdoor een belangrijke stakeholder in het leerproces van hun medewerkers. Leiders kiezen steeds vaker om een aangepast coaching programma te volgen om deze taak op een succesvolle manier te volbrengen.

Z-Ondernemen (2): Internationaal ondernemen - 02/10/17

Z-Ondernemen (2): Internationaal ondernemen - 02/10/17

De Belgische beursgenoteerde groep RECTICEL levert aan haar automobiel-klanten in China hoogwaardige interieur bekleding in polyurethaan. Voor de financiering van lokale productievestigingen wenste het bedrijf terug te vallen op lokale funding. Internationaal ondernemen en de rol van je bank daarin. Hoe het in de praktijk verloopt ziet u in deze reportage.

Z-Ondernemen (37) - 10/07/17

Z-Ondernemen (37) - 10/07/17

Het versterken van clusters is één van de negen strategische prioriteiten voor het succesvol bevorderen van innovatie binnen de Europese unie. De Europese Raad verzocht de Europese Commissie daarom om een actieprogramma uit te werken. Dit programma moet een antwoord geven op de vraag hoe men de transnationale dimensie van clusters kan bevorderen

Z-Ondernemen (36) - 03/07/17

Z-Ondernemen (36) - 03/07/17

De matchmaking tussen clusters uit de digitale sector van de Europese Unie en Taiwan is de ideale gelegenheid om participerende Europese en Vlaamse bedrijven met elkaar in contact te brengen. En natuurlijk ook met de belangrijkste spelers in het verre Oosten. Aansluitend op de EU-Taiwan Industrial Dialogue werd daarom het Business Connection Forum opgezet. De organisatoren Silicon Europe Worldwide en het Enterprise Europe Network willen hiermee internationale partnerschappen bevorderen. En dit tussen belangrijke actoren binnen de internationale micro- en nano-electronica wereld .

Z-Ondernemen (35) - 26/06/17

Z-Ondernemen (35) - 26/06/17

In de haven van Antwerpen hoeven de havenarbeiders niet langer naar het aanwervingskantoor te komen om hun job voor de dag aan te nemen. Via het MyCepa platform kunnen ze zich vanop afstand aanmelden en krijgen ze toegang tot diverse HR-applicaties.

Z-Ondernemen (34) - 16/06/17

Z-Ondernemen (34) - 16/06/17

Twintig procent van de werknemers woont binnen een straal van 15 kilometer van hun werk. Velen leggen die weg af met de auto, wat veel fileleed tot gevolg heeft. Gelukkig merken we dat er een verschuiving plaatsvindt. De fiets wordt een belangrijk alternatief voor de auto. Het is niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook beter voor het milieu en daarbij is het fiscaal interessant. Daarom kan je nu zowel een auto als een fiets leasen.

Z-Ondernemen (32) - 22/05/17

Z-Ondernemen (32) - 22/05/17

Deze week hebben we het in Z-Ondernemen over bemiddeling. Wanneer ondernemingen een handelsconflict hebben, kan men naar de rechtbank gaan. Maar een gerechtelijke procedure neemt niet alleen veel tijd in beslag maar brengt ook extra kosten met zich mee. Sinds enkele jaren promoot de Europese Commissie een nieuwe vorm van geschillenbeslechting via de Alternative Dispute Resolution.

Z-Ondernemen (31) - 15/05/17

Z-Ondernemen (31) - 15/05/17

De banksector evolueert elke dag meer. Daarom bieden financiële instellingen hun klanten een kwalitatieve dienstverlening die voorzien is van moderne communicatie technologieën. Beobank ontwikkelde het Pro Center en ging hiervoor samenwerken met een externe partner.