Z-Ondernemen Extra  (4) - 16/01/17

Z-Ondernemen Extra (4) - 16/01/17

Een brandpolis is één van de meest evidente en noodzakelijke verzekeringen die iedere werkgever of particulier sowieso heeft. In sommige gevallen is de brandverzekering zelfs contractueel verplicht. Verzekeraars kunnen vaak wel de zaak- en slachtofferschade regelen, maar de morele impact is moeilijker te vergoeden of in te schatten. Om investeringen in brandpreventie te stimuleren organiseert het multidisciplinair veiligheids-centrum Campus Vesta bedrijfscursussen op maat .

Z-Ondernemen (17) - 16/01/17

Z-Ondernemen (17) - 16/01/17

Start-ups die succesvol zijn in eigen land stellen buitenlandse groeiplannen vaak uit. Slechts een beperkt percentage exporteert naar een ander land. Het Erasmus programma for Young Entrepreneurs van de Europsese Commissie, richt zich op jonge ondernemers die een bedrijf willen opstarten. Deze jonge wolven voelen zich aangetrokken tot de lokroep van het buitenland. Stefaan Vandelacluze van jeudorganisatie MOOS stelde zijn deuren open voor buitenlandse ondernemers binnen de socio-culturele sector. En dankzij het Enterprise Europe Network trok Veerle Verbakel van consultancy bureau Gitzwart, naar de Raw edges Design Studio in Londen.

Z-Ondernemen (16) - 19/12/16

Z-Ondernemen (16) - 19/12/16

Met de Winwinlening wil de Vlaamse overheid particulieren ertoe aanmoedigen om geld uit te lenen aan ondernemingen die financiële steun kunnen gebruiken. Voor particulieren is het een uitstekend instrument om de zaak van een vriend, familielid of kennis een duwtje in de rug te geven. En ondernemingen kunnen met de Winwinlening gemakkelijker kapitaal uit hun directe omgeving aantrekken. Madam Bakster, the guiltfree bakery, is een online bakkerij waarbij alle producten vrij zijn van geraffineerde suikers, dierlijke producten en artificiële smaak- en bewaarmiddelen. Die grondstoffen vervangt oprichtster Laura Verhulst door gezonde en natuurlijke alternatieven zoals bijvoorbeeld havermout, noten en avocado's. Laura haalde met de Winwinlening 50.000 Euro op om haar uit de hand gelopen hobby tot een succesvolle zaak uit te bouwen in Gent.

Z-Ondernemen Extra (3) - 12/12/16

Z-Ondernemen Extra (3) - 12/12/16

Arbeidsongevallencijfers voor de privésector in België vertonen de laatste jaren een duidelijk dalende tendens op lange termijn. Hoewel de revalidatie na een ongeval soms even lang duurt dan het herstel van ziekte, zijn de gevolgen van een arbeidsongeval voor het personeelslid vaak een pak groter. Provikmo, de externe dienst van HR-dienstengroep ADMB, helpt bedrijven om het welzijn van werknemers te verbeteren. Dit doen ze door bedrijfsleiders te ondersteunen bij het opzetten van een duurzaam welzijnsbeleid.

Z-Ondernemen (15) - 12/12/16

Z-Ondernemen (15) - 12/12/16

Steeds meer Belgische bedrijven verplaatsen hun data van de eigen servers naar de zogenaamde Cloud. Makkelijk want zo zijn alle gegevens altijd en overal beschikbaar voor hun werknemers, op kantoor of aan de andere kant van de wereld. Advies en bedrijfsvastgoedkantoor Anker 18 koos voor de Cloud omwille van de minimale investering vooraf, en de nood om ook op verplaatsing toegang te verkrijgen tot belangrijke data.

Z-Ondernemen (14) - 06/12/16

Z-Ondernemen (14) - 06/12/16

Belgische bedrijven investeren steeds meer in een duurzame mobiliteit, Energienetbedrijf Eandis benadert het voertuigen- en mobiliteitsbeheer vanuit een unieke visie: door het wagenpark van gemeentebesturen te vergroenen, door mee te werken aan de uitbouw van publieke laadpunten in Vlaanderen en ook door de aanpak van de eigen voertuigenvloot.

Z-Ondernemen (13) - 28/11/16

Z-Ondernemen (13) - 28/11/16

Ieder jaar organiseert het agentschap Flanders Investment & Trade samen met UNIZO export-begeleidingstrajecten voor ondernemers die hun eerste stappen willen zetten in bepaalde doelmarkten. Deze groepszakenreizen worden mede ondersteund door het team van Enterprise Europe Network dat KMO's helpt om partnerschappen te realiseren in het buitenland. Vandaag wordt een gezelschap bedrijfsleiders op weg geholpen voor een missie naar Zwitserland. Mede door de hulp van het netwerk kunnen zij belangrijke B2B contacten leggen.

Z-Ondernemen (12) - 21/11/16

Z-Ondernemen (12) - 21/11/16

Als gevolg van de financiële crisis kijken bedrijven extra toe op hun efficiëntie. Daarom wordt het outsourcen van IT steeds aantrekkelijker. Omdat bedrijven steeds vaker gebruik maken van complexe systemen gaan ondernemers daarvoor vaak op zoek naar een lokale partner. We nemen een kijkje achter de schermen bij groothandel en distributeur van electro-technisch materiaal CEBEO. Om zich beter te kunnen toeleggen op de eigen bedrijfsvoering besloot het management om de winkel- en serveromgeving te laten outsourcen.

Z-Ondernemen (11) - 14/11/16

Z-Ondernemen (11) - 14/11/16

Door de toenemende vergrijzing van de bevolking en de erg ondernemende babyboomgeneratie zal het Belgische KMO landschap grondig hertekend worden. Deze beweging gaat gepaard met heel wat fusies en overnames. Daarom maken ondernemingen steeds meer gebruik van een digitaal matchmaking platform om de juiste overnemer te vinden.

Z-Ondernemen (10) - 07/11/16

Z-Ondernemen (10) - 07/11/16

De technologische ontwikkelingen op het gebied van telecommunicatie volgen elkaar snel op. Hierdoor kunnen gebruikers op afstand steeds makkelijker met elkaar communiceren. Het NCI Agency van de NATO maakt gebruik van innovatieve technologiëen om videoconferenties te optimaliseren. Daarbij speelt het in op het Nieuwe Werken en de veranderende behoeften van hun werknemers.

Z-Ondernemen Extra (2) - 07/11/16

Z-Ondernemen Extra (2) - 07/11/16

Het steeds toenemende verkeer is één van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen op en naar het werk. Daarom staan verzekeringsmakelaars hun klanten bij in het uitwerken van een preventiebeleid. Als voortrekkers van een doordacht autobeleid proberen zij ook werkgevers en hun chauffeurs te motiveren om veilig achter het stuur te zitten en een car-policy in te voeren.

Z-Ondernemen (9) - 31/10/16

Z-Ondernemen (9) - 31/10/16

De digitale transformatie in nutsvoorzieningen is een belangrijke troef om steeds meer duurzame energie te produceren. In Europa zijn meer dan 28 lidstaten actief betrokken in het opwekken van groene stroom door gebruik te maken van zogenaamde 'slimme netwerken'. Het op het distributienet krijgen van groene stroom is een duur en complex proces.

Z-Ondernemen (8) - 24/10/16

Z-Ondernemen (8) - 24/10/16

In veel bedrijven blijft de deur vaak nog letterlijk voor iedereen open staan. Waardoor ook ongewenste bezoekers zomaar binnen kunnen. Om je bezittingen en personeel optimaal te beschermen is de controle en registratie van binnenkomende en buitengaande personen dus van essentieel belang.

Z-Ondernemen (7) - 17/10/16

Z-Ondernemen (7) - 17/10/16

Steeds meer werkgevers maken gebruik van digitale applicaties om de workflow binnen het bedrijf efficiënter te maken. Bij verffabrikant Boss-Paints in Waregem krijgen veel werknemers een mobile device van het werk met een constante internetverbinding.

Z-Ondernemen Extra (1) - 10/10/16

Z-Ondernemen Extra (1) - 10/10/16

Werkgevers moeten hun veiligheids- en welzijnsbeleid zo uitstippelen dat het werkbaar is voor de werknemers. Daarom zijn werkgevers nu verplicht om een preventieadviseur aan te stellen. Indien ze een degelijk preventiebeleid in de praktijk willen omzetten, moeten preventieadviseurs een bassisopleiding volgen en zich ook regelmatig laten bijscholen.

Z-Ondernemen (6) - 10/10/16

Z-Ondernemen (6) - 10/10/16

In de nasleep van de bankencrisis is het voor beginnende ondernemers steeds moeilijker geworden om een substantieel bankkrediet te verkrijgen. Daarom vragen starters steeds vaker naar een startlening om hen de nodige financiële ruimte te verschaffen. Zelfs voor een bedrijfsovername binnen de familie moeten ondernemers vandaag de nodige waarborgen en financiële middelen kunnen voorleggen.

Z-Ondernemen (5) - 03/10/16

Z-Ondernemen (5) - 03/10/16

De opmars van internationale e-commercespelers gaat niet onopgemerkt voorbij. Ook onze Vlaamse handelaars zetten stappen richting e-commerce. Online zien we ook steeds centrale marktplaatsen, waarop handelaars uit verschillende sectoren hun producten kunnen plaatsen. Aanwezigheid op deze marktplaatsen bieden Vlaamse ondernemers heel wat voordelen.

Z-Ondernemen (4) - 26/09/16

Z-Ondernemen (4) - 26/09/16

De klantenrelatie van de toekomst is digitaal en menselijk. Maar het strategische aspect van het menselijke contact wordt meer en meer onderschat. Om die reden voelen bedrijfsleiders de nood om binnen hun onderneming nieuwe visies te ontwikkelen en het rationale met het emotionele te verbinden.

Z-Ondernemen  (3) - 19/09/16

Z-Ondernemen (3) - 19/09/16

De bank blijft voor kmo's een belangrijke bron om te starten of te groeien. Toch zijn banken voorzichtiger geworden bij het verstrekken van kredieten. Wanneer de klant niet voldoende waarborgen kan voorleggen kan de Vlaamse waarborgregeling een oplossing bieden. In 2015 werden meer dan 1500 dossiers geregistreerd en goedgekeurd. Ook BIZOBIKE in Damme, gespecialiseerd in elektrische plooifietsen, deed een beroep op een waarborgregeling. Door de financiele injectie die erop volgde konden zij uitgroeien tot een succesvolle start-up.