Z-Ondernemen (32) - 22/05/17

Z-Ondernemen (32) - 22/05/17

Deze week hebben we het in Z-Ondernemen over bemiddeling. Wanneer ondernemingen een handelsconflict hebben, kan men naar de rechtbank gaan. Maar een gerechtelijke procedure neemt niet alleen veel tijd in beslag maar brengt ook extra kosten met zich mee. Sinds enkele jaren promoot de Europese Commissie een nieuwe vorm van geschillenbeslechting via de Alternative Dispute Resolution.

Z-Ondernemen (31) - 15/05/17

Z-Ondernemen (31) - 15/05/17

De banksector evolueert elke dag meer. Daarom bieden financiële instellingen hun klanten een kwalitatieve dienstverlening die voorzien is van moderne communicatie technologieën. Beobank ontwikkelde het Pro Center en ging hiervoor samenwerken met een externe partner.

Z-Ondernemen (30) - 08/05/17

Z-Ondernemen (30) - 08/05/17

In Vlaanderen wordt steeds meer hernieuwbare energie opgewekt. Daarom schakelt de regio over van een centraal en voorspelbaar energiesysteem naar een decentraal en flexibel systeem. Hierbij moeten grote energiereuzen samenwerken met kleine producenten die verspreid zitten over de hele regio. Investeringen in de ontwikkeling en de bouw van 'slimme' elektriciteits- en netten is daarbij van cruciaal belang.

Z-Ondernemen (29) - 24/04/17

Z-Ondernemen (29) - 24/04/17

Het verlaten Poldergebied Doel wordt steeds meer geteisterd door vandalen en dievenbendes. Om de veiligheid van de overgebleven inwoners te garanderen werd een private bewakingsfirma aangesteld. In Z-ondernemen gaan we mee op ronde met de bewakingsagenten van G4S. Aansluitend bezoeken we jonge ondernemers die deelnemen aan de online startersdag van UNIZO, en aansluitend brengen we een bezoek aan het CMB gitaarfestival in Puurs. Daar worden klassieke gitaren gedemonstreerd die vervaardigd zijn niet-tropische lokale houtsoorten. Dit project wordt ondersteund door het Erasmus+ programma van de Europese Commissie in samenwerking met het Europe Enterprise Network.

Z-Ondernemen (28) - 19/04/17

Z-Ondernemen (28) - 19/04/17

Bedrijven met groeiambities kunnen naast de KMO-portefeuille ook een beroep doen op een nieuwe subsidiemaatregel. Met de KMO-groeisubsidie kunnen ondernemers gericht steun aanvragen voor hun groeitrajecten door innovatie, internationalisering of transformatie. Ook het bedrijf POMAX maakte via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen gebruik van de KMO-groeisubsidie.

Z-Ondernemen (27) - 03/04/17

Z-Ondernemen (27) - 03/04/17

De War for Talent op de ICT-markt woedt nog steeds hevig. Om aan de nood van praktisch geschoolde informatici te voldoen, wordt aan de Brusselse Hogeschool Odisee en CVO Lethas Brussel een unieke graduaatsopleiding aangeboden. De hogescholen gaan in zee met ICT-bedrijf Realdolmen en biedt studenten de mogelijkheid om een deel van hun studietijd door te brengen in het ICT-bedrijf. De ICT-beroepen waar de grootste vraag naar is, zijn diegene waarvoor men niet enkel moet kunnen programmeren, maar ook moet connecteren met klanten en partners.

Z-Ondernemen (26) - 27/03/17

Z-Ondernemen (26) - 27/03/17

Bij het organiseren van een evenement zijn organisatoren niet alleen verantwoordelijk voor het plezier, maar ook voor de veiligheid van hun bezoekers. Risico's uitschakelen en noodsituaties voorkomen, is daarbij een belangrijke opdracht.Tijdens grote evenementen zoals BATIBOUW doen event managers steeds meer een beroep op externe beveiligingsfirma's om de veiligheid van hun bezoekers te garanderen.

Z-Ondernemen (25) - 20/03/17

Z-Ondernemen (25) - 20/03/17

Digitale Transformatie gaat veel verder dan digitalisering. In ons hyper-geconnecteerd tijdperk komt de focus steeds meer te liggen op de veranderende rol van het management die innovaties op het vlak van samenwerking stimuleert. Daarbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van smart data om de klantenrelatie te verbeteren.

Z-Ondernemen (24) - 13/03/17

Z-Ondernemen (24) - 13/03/17

Vandaag gaan we in Z-Ondernemen met KBC op bezoek bij KMO De Soeptrien in Aalst. Daar kan het clienteel tegenwoordig betalen met de Smartphone dankzij de app Payconiq. Omdat de meeste klanten hun toestel op zak hebben, gebruiken ze die ook meer en meer als betaalmiddel. In webshops verloopt al zo'n 30% van de betalingen via een mobile device, en nu neemt ook in de fysieke winkels de smartphone meer terrein.

Z-Ondernemen (23) - 06/03/17

Z-Ondernemen (23) - 06/03/17

In Stadslab 2050, het stedelijk laboratorium van Antwerpen dat de overstap naar een duurzame stad moet versnellen, werd een opmerkelijk onderzoek gevoerd. In de trendy Kammenstraat werd onderzocht of gesloten deuren klanten ervan weerhouden om winkels binnen te stappen. Aangezien open winkeldeuren grote energieverslinders zijn, besloot netbeheerder EANDIS het project mee te ondersteunen. Op basis van meer dan 10 000 registraties met tellers en 1.4 miljoen registraties van passanten door camera's konden we aantonen dat een gesloten deur klanten er niet van weerhoudt een winkel binnen te gaan. Wanneer de deuren dus gesloten blijven, blijft de warmte wel binnen wat de energiekost sterk naar omlaag haalt. En dat is voor ondernemers en voor het milieu een groot voordeel.

Z-Ondernemen (22) - 20/02/17

Z-Ondernemen (22) - 20/02/17

Een eigen onderneming uit de grond stampen is een hele uitdaging. Ook financieel is dit het geval. Je hebt bij je start vaak nog niet voldoende middelen om je onderneming te financieren. Hoe ga je dan best te werk? Samen met onze partner PMV-Z gaan we op bezoek bij de ondernemers van Urban Crops in Waregem.

Z-Ondernemen (21) - 13/02/17

Z-Ondernemen (21) - 13/02/17

Tot ver over de Europese grenzen heen hebben onze Vlaamse ondernemingen de reputatie opgebouwd sterkhouders te zijn op het gebied van innovatie en technologie. Ongehinderde toegang tot ruwe materialen is dan ook van groot belang voor de bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van materiaalverwerkende industrie. Daarom wordt dit jaar in Gent European Materials & Industry Venture Forum georganiseerd. Het Forum verbindt Europa's meest veelbelovende ondernemers en vernieuwers in materialen, industriële energie en ICT, circulaire economie en recyclage, met gespecialiseerde financiële investeerders.

Z-Ondernemen Extra (5) - 13/02/17

Z-Ondernemen Extra (5) - 13/02/17

Het veranderende beleid inzake veiligheid en welzijn op het werk heeft er voor gezorgd dat men sinds het begin van de jaren 90 steeds meer risico-analyses bij ondernemingen is gaan uitvoeren. Bij het afvalverwerkingsbedrijf ISVAG worden systematisch analyses uitgevoerd, die de aanwezigheid van mogelijke gevaren tijdens arbeidssituaties in kaart brengt. Na de screening van een bedrijf kan een preventieadviseur dan overgaan tot het opstellen van een preventieplan.

Z-Ondernemen (20) - 06/02/17

Z-Ondernemen (20) - 06/02/17

In het digitale tijdperk worden bedrijfsprocessen vaak ondersteund door IT-toepassingen. Om de continuïteit binnen een bedrijf te garanderen, is een degelijk beheer van die IT-systemen van groot belang. IT Governance helpt ondernemers om de juiste keuzes te maken en processen optimaal te ondersteunen. Want vaak zien bedrijven het beheer van hun IT-afdeling als een kost. Toch is het vooral een investering. De juiste software, op een efficiënte manier geïntegreerd in een performante ICT-infrastructuur, levert een bedrijf concurrentieel voordeel op. En ook een beter bedrijfsresultaat. Bij Engie-Electrabel werd daarom een nieuw ecosysteem ontworpen dat project-ontwikkeltools, en test tools samenbrengt en integreert.

Z-Ondernemen (19) - 30/01/17

Z-Ondernemen (19) - 30/01/17

BENOveren is BEter reNOveren dan gebruikelijk is. Vooral dan met hogere ambities op het vlak van energieprestaties. Veel eigenaars willen benoveren omdat het voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid en leefkwaliteit. In zijn investeringswoning in Edegem wil eigenaar Jan Moyson de bedrijfs-ruimte afscheiden van het woongedeelte. Daarbij wil hij het huidige EPC-kengetal van 730 drastisch verlagen. Dit vraagt om heel wat inspanningen.

Z-Ondernemen (18) - 23/01/17

Z-Ondernemen (18) - 23/01/17

Ondernemers willen vooral ondernemen en hun plannen snel en vlot uitvoeren zonder al te veel administratieve rompslomp. Joost Arijs wou zijn patisseriezaak in Gent verbouwen. Na 24 uur wist hij dat zijn kredietaanvraag was goedgekeurd. Door het gebruik van digitale applicaties worden kredieten sneller verwerkt en toegewezen. Ook het verbruik van papier wordt op een duurzame manier beperkt.

Z-Ondernemen Extra  (4) - 16/01/17

Z-Ondernemen Extra (4) - 16/01/17

Een brandpolis is één van de meest evidente en noodzakelijke verzekeringen die iedere werkgever of particulier sowieso heeft. In sommige gevallen is de brandverzekering zelfs contractueel verplicht. Verzekeraars kunnen vaak wel de zaak- en slachtofferschade regelen, maar de morele impact is moeilijker te vergoeden of in te schatten. Om investeringen in brandpreventie te stimuleren organiseert het multidisciplinair veiligheids-centrum Campus Vesta bedrijfscursussen op maat .

Z-Ondernemen (17) - 16/01/17

Z-Ondernemen (17) - 16/01/17

Start-ups die succesvol zijn in eigen land stellen buitenlandse groeiplannen vaak uit. Slechts een beperkt percentage exporteert naar een ander land. Het Erasmus programma for Young Entrepreneurs van de Europsese Commissie, richt zich op jonge ondernemers die een bedrijf willen opstarten. Deze jonge wolven voelen zich aangetrokken tot de lokroep van het buitenland. Stefaan Vandelacluze van jeudorganisatie MOOS stelde zijn deuren open voor buitenlandse ondernemers binnen de socio-culturele sector. En dankzij het Enterprise Europe Network trok Veerle Verbakel van consultancy bureau Gitzwart, naar de Raw edges Design Studio in Londen.

Z-Ondernemen (16) - 19/12/16

Z-Ondernemen (16) - 19/12/16

Met de Winwinlening wil de Vlaamse overheid particulieren ertoe aanmoedigen om geld uit te lenen aan ondernemingen die financiële steun kunnen gebruiken. Voor particulieren is het een uitstekend instrument om de zaak van een vriend, familielid of kennis een duwtje in de rug te geven. En ondernemingen kunnen met de Winwinlening gemakkelijker kapitaal uit hun directe omgeving aantrekken. Madam Bakster, the guiltfree bakery, is een online bakkerij waarbij alle producten vrij zijn van geraffineerde suikers, dierlijke producten en artificiële smaak- en bewaarmiddelen. Die grondstoffen vervangt oprichtster Laura Verhulst door gezonde en natuurlijke alternatieven zoals bijvoorbeeld havermout, noten en avocado's. Laura haalde met de Winwinlening 50.000 Euro op om haar uit de hand gelopen hobby tot een succesvolle zaak uit te bouwen in Gent.

Z-Ondernemen (15) - 12/12/16

Z-Ondernemen (15) - 12/12/16

Steeds meer Belgische bedrijven verplaatsen hun data van de eigen servers naar de zogenaamde Cloud. Makkelijk want zo zijn alle gegevens altijd en overal beschikbaar voor hun werknemers, op kantoor of aan de andere kant van de wereld. Advies en bedrijfsvastgoedkantoor Anker 18 koos voor de Cloud omwille van de minimale investering vooraf, en de nood om ook op verplaatsing toegang te verkrijgen tot belangrijke data.