Z-Ondernemen (25) - 20/03/17

Z-Ondernemen (25) - 20/03/17

Digitale Transformatie gaat veel verder dan digitalisering. In ons hyper-geconnecteerd tijdperk komt de focus steeds meer te liggen op de veranderende rol van het management die innovaties op het vlak van samenwerking stimuleert. Daarbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van smart data om de klantenrelatie te verbeteren.

Z-Ondernemen (24) - 13/03/17

Z-Ondernemen (24) - 13/03/17

Vandaag gaan we in Z-Ondernemen met KBC op bezoek bij KMO De Soeptrien in Aalst. Daar kan het clienteel tegenwoordig betalen met de Smartphone dankzij de app Payconiq. Omdat de meeste klanten hun toestel op zak hebben, gebruiken ze die ook meer en meer als betaalmiddel. In webshops verloopt al zo'n 30% van de betalingen via een mobile device, en nu neemt ook in de fysieke winkels de smartphone meer terrein.

Z-Ondernemen (23) - 06/03/17

Z-Ondernemen (23) - 06/03/17

In Stadslab 2050, het stedelijk laboratorium van Antwerpen dat de overstap naar een duurzame stad moet versnellen, werd een opmerkelijk onderzoek gevoerd. In de trendy Kammenstraat werd onderzocht of gesloten deuren klanten ervan weerhouden om winkels binnen te stappen. Aangezien open winkeldeuren grote energieverslinders zijn, besloot netbeheerder EANDIS het project mee te ondersteunen. Op basis van meer dan 10 000 registraties met tellers en 1.4 miljoen registraties van passanten door camera's konden we aantonen dat een gesloten deur klanten er niet van weerhoudt een winkel binnen te gaan. Wanneer de deuren dus gesloten blijven, blijft de warmte wel binnen wat de energiekost sterk naar omlaag haalt. En dat is voor ondernemers en voor het milieu een groot voordeel.

Z-Ondernemen (22) - 20/02/17

Z-Ondernemen (22) - 20/02/17

Een eigen onderneming uit de grond stampen is een hele uitdaging. Ook financieel is dit het geval. Je hebt bij je start vaak nog niet voldoende middelen om je onderneming te financieren. Hoe ga je dan best te werk? Samen met onze partner PMV-Z gaan we op bezoek bij de ondernemers van Urban Crops in Waregem.

Z-Ondernemen (21) - 13/02/17

Z-Ondernemen (21) - 13/02/17

Tot ver over de Europese grenzen heen hebben onze Vlaamse ondernemingen de reputatie opgebouwd sterkhouders te zijn op het gebied van innovatie en technologie. Ongehinderde toegang tot ruwe materialen is dan ook van groot belang voor de bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van materiaalverwerkende industrie. Daarom wordt dit jaar in Gent European Materials & Industry Venture Forum georganiseerd. Het Forum verbindt Europa's meest veelbelovende ondernemers en vernieuwers in materialen, industriële energie en ICT, circulaire economie en recyclage, met gespecialiseerde financiële investeerders.

Z-Ondernemen Extra (5) - 13/02/17

Z-Ondernemen Extra (5) - 13/02/17

Het veranderende beleid inzake veiligheid en welzijn op het werk heeft er voor gezorgd dat men sinds het begin van de jaren 90 steeds meer risico-analyses bij ondernemingen is gaan uitvoeren. Bij het afvalverwerkingsbedrijf ISVAG worden systematisch analyses uitgevoerd, die de aanwezigheid van mogelijke gevaren tijdens arbeidssituaties in kaart brengt. Na de screening van een bedrijf kan een preventieadviseur dan overgaan tot het opstellen van een preventieplan.

Z-Ondernemen (20) - 06/02/17

Z-Ondernemen (20) - 06/02/17

In het digitale tijdperk worden bedrijfsprocessen vaak ondersteund door IT-toepassingen. Om de continuïteit binnen een bedrijf te garanderen, is een degelijk beheer van die IT-systemen van groot belang. IT Governance helpt ondernemers om de juiste keuzes te maken en processen optimaal te ondersteunen. Want vaak zien bedrijven het beheer van hun IT-afdeling als een kost. Toch is het vooral een investering. De juiste software, op een efficiënte manier geïntegreerd in een performante ICT-infrastructuur, levert een bedrijf concurrentieel voordeel op. En ook een beter bedrijfsresultaat. Bij Engie-Electrabel werd daarom een nieuw ecosysteem ontworpen dat project-ontwikkeltools, en test tools samenbrengt en integreert.

Z-Ondernemen (19) - 30/01/17

Z-Ondernemen (19) - 30/01/17

BENOveren is BEter reNOveren dan gebruikelijk is. Vooral dan met hogere ambities op het vlak van energieprestaties. Veel eigenaars willen benoveren omdat het voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid en leefkwaliteit. In zijn investeringswoning in Edegem wil eigenaar Jan Moyson de bedrijfs-ruimte afscheiden van het woongedeelte. Daarbij wil hij het huidige EPC-kengetal van 730 drastisch verlagen. Dit vraagt om heel wat inspanningen.

Z-Ondernemen (18) - 23/01/17

Z-Ondernemen (18) - 23/01/17

Ondernemers willen vooral ondernemen en hun plannen snel en vlot uitvoeren zonder al te veel administratieve rompslomp. Joost Arijs wou zijn patisseriezaak in Gent verbouwen. Na 24 uur wist hij dat zijn kredietaanvraag was goedgekeurd. Door het gebruik van digitale applicaties worden kredieten sneller verwerkt en toegewezen. Ook het verbruik van papier wordt op een duurzame manier beperkt.

Z-Ondernemen Extra  (4) - 16/01/17

Z-Ondernemen Extra (4) - 16/01/17

Een brandpolis is één van de meest evidente en noodzakelijke verzekeringen die iedere werkgever of particulier sowieso heeft. In sommige gevallen is de brandverzekering zelfs contractueel verplicht. Verzekeraars kunnen vaak wel de zaak- en slachtofferschade regelen, maar de morele impact is moeilijker te vergoeden of in te schatten. Om investeringen in brandpreventie te stimuleren organiseert het multidisciplinair veiligheids-centrum Campus Vesta bedrijfscursussen op maat .

Z-Ondernemen (17) - 16/01/17

Z-Ondernemen (17) - 16/01/17

Start-ups die succesvol zijn in eigen land stellen buitenlandse groeiplannen vaak uit. Slechts een beperkt percentage exporteert naar een ander land. Het Erasmus programma for Young Entrepreneurs van de Europsese Commissie, richt zich op jonge ondernemers die een bedrijf willen opstarten. Deze jonge wolven voelen zich aangetrokken tot de lokroep van het buitenland. Stefaan Vandelacluze van jeudorganisatie MOOS stelde zijn deuren open voor buitenlandse ondernemers binnen de socio-culturele sector. En dankzij het Enterprise Europe Network trok Veerle Verbakel van consultancy bureau Gitzwart, naar de Raw edges Design Studio in Londen.

Z-Ondernemen (16) - 19/12/16

Z-Ondernemen (16) - 19/12/16

Met de Winwinlening wil de Vlaamse overheid particulieren ertoe aanmoedigen om geld uit te lenen aan ondernemingen die financiële steun kunnen gebruiken. Voor particulieren is het een uitstekend instrument om de zaak van een vriend, familielid of kennis een duwtje in de rug te geven. En ondernemingen kunnen met de Winwinlening gemakkelijker kapitaal uit hun directe omgeving aantrekken. Madam Bakster, the guiltfree bakery, is een online bakkerij waarbij alle producten vrij zijn van geraffineerde suikers, dierlijke producten en artificiële smaak- en bewaarmiddelen. Die grondstoffen vervangt oprichtster Laura Verhulst door gezonde en natuurlijke alternatieven zoals bijvoorbeeld havermout, noten en avocado's. Laura haalde met de Winwinlening 50.000 Euro op om haar uit de hand gelopen hobby tot een succesvolle zaak uit te bouwen in Gent.

Z-Ondernemen Extra (3) - 12/12/16

Z-Ondernemen Extra (3) - 12/12/16

Arbeidsongevallencijfers voor de privésector in België vertonen de laatste jaren een duidelijk dalende tendens op lange termijn. Hoewel de revalidatie na een ongeval soms even lang duurt dan het herstel van ziekte, zijn de gevolgen van een arbeidsongeval voor het personeelslid vaak een pak groter. Provikmo, de externe dienst van HR-dienstengroep ADMB, helpt bedrijven om het welzijn van werknemers te verbeteren. Dit doen ze door bedrijfsleiders te ondersteunen bij het opzetten van een duurzaam welzijnsbeleid.

Z-Ondernemen (15) - 12/12/16

Z-Ondernemen (15) - 12/12/16

Steeds meer Belgische bedrijven verplaatsen hun data van de eigen servers naar de zogenaamde Cloud. Makkelijk want zo zijn alle gegevens altijd en overal beschikbaar voor hun werknemers, op kantoor of aan de andere kant van de wereld. Advies en bedrijfsvastgoedkantoor Anker 18 koos voor de Cloud omwille van de minimale investering vooraf, en de nood om ook op verplaatsing toegang te verkrijgen tot belangrijke data.

Z-Ondernemen (14) - 06/12/16

Z-Ondernemen (14) - 06/12/16

Belgische bedrijven investeren steeds meer in een duurzame mobiliteit, Energienetbedrijf Eandis benadert het voertuigen- en mobiliteitsbeheer vanuit een unieke visie: door het wagenpark van gemeentebesturen te vergroenen, door mee te werken aan de uitbouw van publieke laadpunten in Vlaanderen en ook door de aanpak van de eigen voertuigenvloot.

Z-Ondernemen (13) - 28/11/16

Z-Ondernemen (13) - 28/11/16

Ieder jaar organiseert het agentschap Flanders Investment & Trade samen met UNIZO export-begeleidingstrajecten voor ondernemers die hun eerste stappen willen zetten in bepaalde doelmarkten. Deze groepszakenreizen worden mede ondersteund door het team van Enterprise Europe Network dat KMO's helpt om partnerschappen te realiseren in het buitenland. Vandaag wordt een gezelschap bedrijfsleiders op weg geholpen voor een missie naar Zwitserland. Mede door de hulp van het netwerk kunnen zij belangrijke B2B contacten leggen.

Z-Ondernemen (12) - 21/11/16

Z-Ondernemen (12) - 21/11/16

Als gevolg van de financiële crisis kijken bedrijven extra toe op hun efficiëntie. Daarom wordt het outsourcen van IT steeds aantrekkelijker. Omdat bedrijven steeds vaker gebruik maken van complexe systemen gaan ondernemers daarvoor vaak op zoek naar een lokale partner. We nemen een kijkje achter de schermen bij groothandel en distributeur van electro-technisch materiaal CEBEO. Om zich beter te kunnen toeleggen op de eigen bedrijfsvoering besloot het management om de winkel- en serveromgeving te laten outsourcen.

Z-Ondernemen (11) - 14/11/16

Z-Ondernemen (11) - 14/11/16

Door de toenemende vergrijzing van de bevolking en de erg ondernemende babyboomgeneratie zal het Belgische KMO landschap grondig hertekend worden. Deze beweging gaat gepaard met heel wat fusies en overnames. Daarom maken ondernemingen steeds meer gebruik van een digitaal matchmaking platform om de juiste overnemer te vinden.

Z-Ondernemen Extra (2) - 07/11/16

Z-Ondernemen Extra (2) - 07/11/16

Het steeds toenemende verkeer is één van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen op en naar het werk. Daarom staan verzekeringsmakelaars hun klanten bij in het uitwerken van een preventiebeleid. Als voortrekkers van een doordacht autobeleid proberen zij ook werkgevers en hun chauffeurs te motiveren om veilig achter het stuur te zitten en een car-policy in te voeren.

Z-Ondernemen (10) - 07/11/16

Z-Ondernemen (10) - 07/11/16

De technologische ontwikkelingen op het gebied van telecommunicatie volgen elkaar snel op. Hierdoor kunnen gebruikers op afstand steeds makkelijker met elkaar communiceren. Het NCI Agency van de NATO maakt gebruik van innovatieve technologiëen om videoconferenties te optimaliseren. Daarbij speelt het in op het Nieuwe Werken en de veranderende behoeften van hun werknemers.