Z-Steden Zidis: Antwerpen (2) - 17/12/16

Z-Steden Zidis: Antwerpen (2) - 17/12/16

Het Antwerpse Eilandje is een gebied met een rijke geschiedenis en een nog hoopvollere toekomst. Het situeert zich op het kruispunt waar de stad eindigt en de haven van Antwerpen begint. Tegenwoordig staat het Eilandje bekend als een trendy, ondernemende buurt maar dat was niet altijd zo. Integendeel, begin jaren '80 werden bepaalde zones hier nog ingekleurd als herwaarderingsgebied. Maar door de komst van het MAS, het nieuwe Havenhuis en Park Spoor Noord kreeg de buurt een extra boost en is het nu dé plek bij uitstek voor een fantastisch kantoor of een hippe winkel. Kanaal Z trok op ontdekkingstocht en bracht een bezoek aan de bedrijven Motmans & Partners, Uitgeverij Zwijsen, LDV United, Antonissen Projectontwikkeling en videoproductiehuis Zidis.

Z-Steden Zidis: Antwerpen (1) - 10/12/16

Z-Steden Zidis: Antwerpen (1) - 10/12/16

De haven van Antwerpen is het kloppende hart van de Belgische economie en de tweede grootste haven van Europa! Al sinds de middeleeuwen staat de haven van Antwerpen bekend als een onmisbare schakel in de wereldhandel. Om en bij de 150.000 mensen werken elke dag verder aan dit succesverhaal. De haven garandeert een nauwe samenwerking tussen privé-bedrijven, overheden en het Havenbedrijf. Het nieuwe Havenhuis symboliseert het dynamische en innovatieve karakter van de haven en is de werkplek voor 500 medewerkers en een ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de havengemeenschap. Kanaal Z ging op bezoek bij enkele toonaangevende bedrijven binnen het Antwerpse havengebied zoals Boeckmans, Cargotec, Molenbernatie, Zidis en Switch It Pro.

Z-Steden (14): Duffel - 18/06/16

Z-Steden (14): Duffel - 18/06/16

Duffel is een gemeente uit duizenden. Rustig gelegen, op een groene plek tussen Lier en Mechelen maar met z'n eigen levendige bedrijvigheid. De stof van de bekende duffelcoat werd hier voor het eerst vervaardigd en dankzij de export ervan groeide Duffel uit tot een rijk bewoond gebied met veel mooie huizen. Na de steenbakkerijen, papier- en nikkelfabrieken, bestaat de economie van Duffel vandaag voornamelijk uit industrie zoals aluminium en papierverwerking. Tegenwoordig is er daarbovenop een duidelijke tendens naar meer kmo's en dus afgewerkte producten en diensten. Veel bedrijven zijn hier aan het uitbreiden en zoeken extra personeel. Die groei wordt mee gevoed door de mooie samenwerking tussen de Duffelse bedrijven. Een samenwerking die we ook terugvinden bij de opbouw van het nieuwe Mechelse ziekenhuis.

Z-Steden: Vlaams-Brabant (13) - 04/06/16

Z-Steden: Vlaams-Brabant (13) - 04/06/16

Temidden van ons kleine landje ligt de provincie Vlaams-Brabant. Centraal gelegen, met in het hart de Europese hoofdstad Brussel. Vlaams-Brabant is een topregio voor ondernemers en spelers uit het middenveld. De provincie is dé kennisregio bij uitstek, je vindt hier een hoge concentratie aan topwetenschappers. Maar ook voor lager geschoolde Vlaams-Brabanders is er heel wat werk te vinden binnen de bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten. Een troef die de provincie verder wil uitbouwen door innovatie en economische samenwerking te stimuleren. In het hart van de provincie vinden we de Druivenstreek. Deze maakt deel uit van de Groene Gordel rond onze hoofdstad en staat zoals de naam al verklapt gekend voor de druiventeelt. Enkele eeuwen geleden zorgde de teelt voor een boost van de werkgelegenheid en veranderde deze permanent het uitzicht van de gemeentes in de streek. Daardoor vonden ook andere sectoren hun weg naar de Druivenstreek, waar nu een levendige economie te vinden is.

Z-Steden (12): Kruibeke/Sint-Niklaas/Maasland - 02/04/16

Z-Steden (12): Kruibeke/Sint-Niklaas/Maasland - 02/04/16

Te midden van het Waasland, de tuin van Vlaanderen, ligt Sint-Niklaas. Een ondernemende stad en druk handelspunt tussen Antwerpen en Gent. Sint-Niklaas is sinds de textielnijverheid van de 19de eeuw blijven groeien. Zo bewijzen de talloze bedrijventerreinen in en rond de stad. Vlak langs Sint-Niklaas vinden we ook Kruibeke. In 2014 door Trends magazine nog uitgeroepen tot de beste zakengemeente. Zowel op vlak van bedrijvigheid, tewerkstellingsgroei, als op vlak van investeringsdynamiek zit Kruibeke tussen de beste leerlingen van de klas. Een kleine speler die kan meedingen met de grotere gemeentes en steden. Van het Waasland trekken we ten slotte naar het Maasland. Deze uitgestrekte regio behuist heel wat steden en gemeenten waar ondernemers van unieke troeven kunnen profiteren. Zo valt er in Maasmechelen bijvoorbeeld een sterke sociale economie te ontdekken en worden er in gemeente Lanaken speciale initiatieven zoals 'pand zoekt ondernemer' georganiseerd om de ondernemers van de streek te prikkelen.

Z-Steden (11): Antwerpen - 26/03/16

Z-Steden (11): Antwerpen - 26/03/16

Zie of hoor je de lichtjes van de Schelde? Dan ben je in Antwerpen. Het kloppend hart van de Belgische economie met de grootste zeehaven die ons land rijk is. Antwerpen is een historische handelsstad, maar ook de petrochemische sector is hier sterk vertegenwoordigd. Daarnaast is Antwerpen ook gekend als wereldcentrum voor de diamanthandel. Het loont om als ondernemer van start te gaan in een provinciehoofdstad als Antwerpen. Ze worden in de eerste plaats ondersteund vanuit het stadsbestuur: via het portaal 'ondernemen in Antwerpen' vinden zowel starters als ervaren ondernemers alle nodige informatie en opleidingen. In de tweede plaats worden ook vanuit de provincie verschillende initiatieven opgestart om verandering en innovatie te stimuleren. Zo kan deze wereldleider blijven innoveren en blijven groeien.

Z-Steden (10): Wommelgem - 19/03/16

Z-Steden (10): Wommelgem - 19/03/16

In de schaduw van Antwerpen ligt de bruisende gemeente Wommelgem. Deze gemeente heeft zijn economische groei vooral te danken aan zijn optimale ligging. De E313 Antwerpen - Luik, die dwars door Wommelgem loopt, is de slagader van de gemeente en zorgt voor een goede bereikbaarheid. Het is vooral de interessante ligging die permanent zuurstof geeft aan de economie in Wommelgem. Dat maakt de gemeente interessant voor ondernemers en zelfstandigen, die in deze gunstige regio maar al te graag hun bedrijf vestigen. Zowel kleine als middelgrote bedrijven vinden hun weg naar Wommelgem. Ook de R11, de drukke verkeersas Mortsel - Wommelgem, vlakbij het fort, is de ideale plek om je als bedrijf te vestigen.

Z-Steden (9): Beerse - 12/03/16

Z-Steden (9): Beerse - 12/03/16

Op de lijn tussen Antwerpen en Turnhout ligt een buitengewone gemeente: Beerse. Dé plaats waar je kan profiteren van een Beers Vlierke. Deze gemeente werd net als vele anderen in de streek groot dankzij de steenbakkerijen. Uit economische noodzaak werd destijds het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten aangelegd. De aanwezigheid van het kanaal gaf een boost aan de baksteenindustrie. Vandaag is de kanaalzone nog steeds de thuishaven voor heel wat industrie, maar ondertussen kunnen bedrijven ook terecht in de industriezone Beerse-Zuid. Door de aanwezigheid van grote spelers zoals het alom gekende Janssen Pharmaceutica heerst er in Beerse een gunstig ondernemersklimaat waar alle bedrijven baat bij hebben.

Z-Steden (8): Kontich / Willebroek - 05/03/16

Z-Steden (8): Kontich / Willebroek - 05/03/16

Kontich Leeft! En dan hebben we het niet alleen over de vele evenementen die er doorheen het jaar plaatsvinden. Ook de lokale economie in Kontich bruist! Met een ideale ligging aan de E19, tussen Brussel en Antwerpen, is het niet verrassend dat de regio heel wat bedrijven aantrekt. Het gemeentebestuur voorziet ook steeds meer ruimte voor haar ondernemers en zet haar schouders onder heel wat initiatieven. Nog zo een bedrijvige gemeente is Willebroek. Deze gemeente, gelegen langs de Rupel en de A12, wordt doorkruist door het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dankzij de centrale ligging heeft Willebroek een rijk industrieel verleden, waarvan enkele unieke restanten vandaag als monument worden beschermd. Vooral papierfabriek De Naeyer heeft Willebroek op de kaart gezet als gemeente vol handel en nijverheid. Die sterke positie heeft Willebroek kunnen behouden doorheen de jaren. Zo is de gemeente ook vandaag nog erg in trek bij ondernemers.

Z-Steden (7): Aartselaar - 27/02/16

Z-Steden (7): Aartselaar - 27/02/16

Aartselaar herken je aan de vele winkels die je passeert wanneer je langs de A12 rijdt. De gemeente werd vroeger het glazen dorp genoemd, vanwege de vele tuinbouwbedrijven en serres, maar vandaag vind je in Aartselaar vooral handels- en distributiebedrijven, KMO's en zelfs enkele industriële spelers. De gemeente is een ware trekpleister voor bedrijven. Niet alleen vanwege de ideale ligging tussen Antwerpen en Brussel, ook het gemeentebestuur draagt haar steentje bij. In Aartselaar vinden ondernemers een ware fiscale oase en kunnen ze bij hun gemeente terecht voor verschillende diensten zoals het ondernemersloket. Elke zaak die de deuren opent in Aartselaar, mag ook de aanwezigheid van het gemeentebestuur verwachten bij de opening. Zo herken je de toewijding van een gemeente aan haar bedrijven. Alle bedrijven zorgen in Aartselaar voor bijna 10.000 jobs, terwijl de actieve bevolking maar 9.000 hoofden telt: het jobaanbod in de streek is dus werkelijk gigantisch.

Z-Steden (6): Roeselare - 20/02/16

Z-Steden (6): Roeselare - 20/02/16

In deze afl evering zijn we te gast in Roeselare. Gelegen in het midden van de provincie West-Vlaanderen is deze stad een aantrekkelijke plaats om te wonen, te werken en te ondernemen. Roeselare telt 65.000 inwoners. Maar Roeselare is vooral een stad met een visie op het heden en de toekomst. Een visie die door niemand beter belichaamd wordt dan door burgemeester Luc Martens. Roeselare is een economisch knooppunt: de maakindustrie, de voedingssector, kennisnijverheid en de dienstensector zijn er prominent aanwezig. Ook de land- en tuinbouw is prominent aanwezig. Steeds met aandacht voor het milieu, zoals de energiebesparende innovaties. De stad wil een incubatie- en productiehub zijn voor creatieve ondernemers.

Z-Steden (5): Brecht/Kalmthout - 13/02/16

Z-Steden (5): Brecht/Kalmthout - 13/02/16

Welkom in Kalmthout, de echte parel van de Kempen waar ondernemers bekend zijn om hun vastberadenheid. Met een vernieuwd marktplein en ruimte voor winkels in het centrum heeft Kalmthout stevig geïnvesteerd in de lokale middenstand. Tegelijkertijd zorgt Kalmthout voor extra ruimte voor kmo's en ambachtelijke bedrijven op het bedrijventerrein Bosduin en ook op een nieuw terrein van 25 hectare tegen de grens met Essen. Vlak bij Kalmthout vinden we ook Brecht. Deze grote Antwerpse gemeente heeft nog heel wat landbouwactiviteit, maar dankzij de ideale ligging aan de E19 en het Kempisch kanaal, ook heel wat industrie. Brecht ondersteunt zijn bedrijven fiscaal en denkt mee bij de aanvraag van vergunningen.

Z-Steden (4): Heist-op-den-Berg - Wuustwezel - 06/02/16

Z-Steden (4): Heist-op-den-Berg - Wuustwezel - 06/02/16

De gemeente Wuustwezel is dé ideale plek voor actieve land- en tuinbouwers. Dankzij de workshops en rondleidingen van verschillende bedrijven, kan iedereen zelf ontdekken hoe de hedendaagse landbouw in zijn werk gaat. Het gemeentebestuur zet dan ook sterk in op het landelijke karakter van de gemeente. De landbouw is dan ook een belangrijke troef geweest in het verleden. Vandaag spreekt Wuustwezel met 350 actieve landbouwbedrijven van echte landbouwindustrie. Daarnaast wordt het ondernemingsleven in Wuustwezel nog boeiender dankzij de 1700 ondernemers die we buiten de landbouw aantreffen. In Heist-op-den-Berg vindt u een bloeiende lokale economie. Heist-op-den-Berg is dan ook een economisch centrum. Neem de centrale ligging tussen Aarschot, Mechelen en Lier en voeg daarbij de aanwezigheid van de industrieterreinen. Dan weet u dat deze gemeente de thuishaven is van verschillende KMO's en grote bedrijven.

Z-Steden (3): Hamme - Dendermonde - Zele - 30/01/16

Z-Steden (3): Hamme - Dendermonde - Zele - 30/01/16

Vandaag brengen we een bezoek aan de gemeente Zele in Oost-Vlaanderen. Tot het begin van de 20ste eeuw was dat een centrum voor vlasverwerking en textielindustrie. De Zelenaars - ook wel kloddezakken genoemd - hebben er nog steeds hun bijnaam aan te danken. Bij een bezoek aan het centrum van de gemeente springt de barokke Sint-Ludgeruskerk in het oog. Onze tocht in Oost-Vlaanderen gaat verder richting Hamme. Wandelaars en natuurliefhebbers voelen zich hier direct thuis. Want deze gemeente is een oase van water en groen. In Hamme worden Durme en Schelde één, en het landschap is duidelijk getekend door deze waterlopen. Breng zeker eens een bezoek aan natuurgebied 'De Bunt' en ontdek de unieke flora die werd gevormd door de vele overstromingen en ontgonnen turfputten. Onze volgende stopplaats is Dendermonde, de stad van 't Ros Beiaard. Ons bezoek begint op de Oude Vest, de gezellige winkelstraat in het centrum van de stad.

Z-Steden (2): Temse - 23/01/16

Z-Steden (2): Temse - 23/01/16

Temse heeft het allemaal: geschiedenis, cultuur, natuur en een bruisende bedrijvigheid. We starten onze tocht bij de Scheldebrug. Met 374 meter is ze de langste brug van België, en verbindt ze Temse met de gemeente Bornem. Vanaf de brug ziet u het charmante centrum van Temse - een trekpleister voor dagtoeristen. Ga na uw ontdekkingstocht in het centrum zeker uitwaaien op de Wilfordkaai. U krijgt er een prachtig zicht op de Schelde en maakt er kennis met den Bruine, de Mekker en de Schele Wringer. Deze kaailopers zijn het visitekaartje van Temse. Ook vandaag bruist de gemeente van bedrijvigheid. Met de Schelde en de E17 in de gemeente, is het een economisch knooppunt. Daarom vindt u hier talloze bedrijven in twee industriezones. Ook voor ontspanning zit u goed in Temse. Op de site van Fort Steendorp bijvoorbeeld: 20 hectare groot en een belevenis voor het hele gezin.

Z-Steden (1): Boom - 16/01/16

Z-Steden (1): Boom - 16/01/16

Ooit al van Tomorrowland gehoord? Dan weet je dat dit wereldberoemde festival doorgaat in Boom: de gemeente aan de Rupel. Lang voordat Tomorrowland van start ging, was Boom ook al bekend: als centrum van de steennijverheid. Grote en kleine steenbakkerijen doorheen heel de Rupelregio maakten gebruik van de Boomse klei die door de Rupel werd afgezet. Van de steenbakkerijen vinden we nu nog veel sporen terug. Ideaal om van te genieten tijdens een culturele fietstocht. Dankzij de overzetboot kan je met de fiets ook de vernieuwde oevers van de Rupel gaan verkennen.

Z-Steden: Zwijndrecht - 12/12/15

Z-Steden: Zwijndrecht - 12/12/15

Net langs de havenstad Antwerpen, aan de linker Scheldeoever, ligt Zwijndrecht: een gemeente waar je heerlijk kan gaan winkelen bij de lokale handelaars in en rond de Statiestraat. Zwijndrecht heeft ook een hart voor de industrie. Op de grens met deelgemeente Burcht liggen twee kmo-zones: Baarbeek en Westpoort.

Z-Steden: Essen - 05/12/15

Z-Steden: Essen - 05/12/15

Wat hebben Kommil Foo, Dries van Noten en Zdenek Stybar met elkaar gemeen? Ze groeiden alle drie op in Essen, de groene Antwerpse gemeente aan de Nederlandse grens. Bent u in de buurt? Bezoek dan zeker de Bakkersmolen. In de bakkerij smult u van echte molenkoeken, op steen gebakken brood en ambachtelijke speculaas. Herbeleef ook de geschiedenis in het Essense Karrenmuseum. U vindt er de grootste collectie karren, wagens en koetsen terug in België en Nederland. Uitwaaien doet u te voet of op de fiets in de mooiste omliggende natuurgebieden van de Kempen, zoals de Kalmthoutse Heide, de Maatjes en de Brabantse Wal..

Z-Steden: Vlasstreek (2) - 21/11/15

Z-Steden: Vlasstreek (2) - 21/11/15

We keren terug naar de Vlasstreek. De regio in het zuiden van West-Vlaanderen die tot ver buiten de landsgrenzen bekend stond voor zijn uitstekende kwaliteit van vlasvezels. Sinds de jaren '60 nam het belang van de vlasindustrie af, maar de Leiestreek is blijven groeien. Eén van de mooiste voorbeelden hiervan is de centrumstad Kortrijk. Na ingrijpende werken aan de Leie en de bouw van zeven nieuwe bruggen zit de stad volledig in het nieuw. Wie op zoek is naar een plaats waar creativiteit wordt gestimuleerd, is hier in de stad van de architectuur en design op de juiste plaats. Kortrijk is niet alleen de thuishaven voor één van de mooiste designbeurzen in de wereld, de Biënnale Interieur, maar ook het Leieboordenproject van Bob Van Reeth, het hedendaagse justitiegebouw van Stéphane Beel en Alain Bossuyt, én K in Kortrijk, het shoppingcentrum van de architecten Robbrecht en Daem zijn uitingen van de designstad die Kortrijk is.

Z-Steden: Bree + Genk - 14/11/15

Z-Steden: Bree + Genk - 14/11/15

Van Bree kan je veel zeggen: dat het een uitnodigende stad is met veel groen bijvoorbeeld én dat het een voortreffelijke economische speler is. Bree, de Parel der Kempen Bree telt 15.000 inwoners en is al enkele jaren op rij één van de sterkere groeiers in Limburg wat arbeidsplaatsen betreft. Genk? Daar bruist het!