"AI-doorbraak belangrijkste nieuws van het jaar."  - 30/01/16

"AI-doorbraak belangrijkste nieuws van het jaar." - 30/01/16

Emeritus professor Etienne Vermeersch vertelt in Z-Talk dat de doorbraak in artificiële intelligentie, die deze week in "Nature" verscheen, het belangrijkste feit van het jaar is. Momenteel werkt hij aan een boek, waarin artificiële intelligentie centraal staat.


Begrotingscontrole belooft zware dobber te worden. - 20/01/16

Begrotingscontrole belooft zware dobber te worden. - 20/01/16

Dat laat minister van Financiën Johan van Overtveldt blijken in Z-Talk Goossens. "Ik vrees dat de economische groei in België eerder zal tegenvallen dan dat hij opwaarts wordt bijgesteld voor 2016. Als dat bewaarheid wordt, dan zal dat zeker een impact hebben op de begrotingscontrole, die binnenkort van start gaat," zegt Van Overtveldt.


"Elia en Fluxys bekijken of ze kunnen samengaan." - 15/01/16

"Elia en Fluxys bekijken of ze kunnen samengaan." - 15/01/16

Dat zegt Daniël Termont in Z-Talk Goossens. De Gentse burgemeester is voorzitter van Fluxys, dat de gaspijpleidingen in België en andere landen beheert. Hij is een grote voorstander van een fusie tussen Elia, dat in België het hoogspanningsnet beheert, en Fluxys.


"Ik blijf present bij Roularta" -  01/01/16

"Ik blijf present bij Roularta" - 01/01/16

"Ik blijf present bij Roularta," zo vertelt Rik De Nolf in Z-Talk Goossens. Vanaf vandaag wordt hij uitvoerend voorzitter van Roularta Media Group en draagt hij het CEO-schap over aan zijn schoonzoon Xavier Bouckaert. Maar hij zal de zaken zeer kortbij blijven opvolgen. Bouckaert krijgt de verantwoordelijkheid, zo zegt De Nolf,"Uiteraard gaan we nog fuseren en overnames doen." - 18/12/15

"Uiteraard gaan we nog fuseren en overnames doen." - 18/12/15

Dat zegt Marleen Vaesen, CEO bij het nieuwe fusiebedrijf Greenyard Foods, een van de grootste fruit- en groentebedrijven ter wereld. "Het zit in ons DNA om via fusies en overnames te groeien. Dus als er zich een mooie opportuniteit aanbiedt, dan gaan we daar zeker op ingaan en zeker fusies en overnames doen," vertelt de topvrouw van het beursgenoteerde bedrijf.


"Wij zijn niet ambitieus genoeg." - 11/12/15

"Wij zijn niet ambitieus genoeg." - 11/12/15

Dat zegt Vincent Reuter, gedelegeerd bestuurder van Union Wallonne des Entreprises, in Z-Talk Goossens. Er wordt met hem een evaluatie opgemaakt van de plannen Marshall die Wallonië naar een re-industrialisering moeten voeren. Maar de weg is nog lang.


"Regel je successie voor je dement wordt." - 04/12/15

"Regel je successie voor je dement wordt." - 04/12/15

Ingrid Stevens, aandeelhouder en gedelegeerd bestuurder bij de Antwerpse private bank Leo Stevens & Cie, is te gast in Z-Talk Goossens. Binnenkort verschijnt van haar een tweede boek over financiële levensvragen, over echtscheidingen, erfenissen en zorgenkinderen.


"We zijn niet goed bezig met onze kinderen in België."

"We zijn niet goed bezig met onze kinderen in België."

Dat zegt Frank Vandenbroucke, thans hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, in Z-Talk Goossens. Hij gaat in discussie met Marc De Vos, die net het boek "Ongelijk maar fair" schreef. De Vos is niet zo opgezet met het ongelijkheidsdiscours dat vandaag wordt gevoerd. In zijn boek probeert hij naar diepere oorzaken te zoeken van ongelijkheid.


"Europese Investeringsbank wacht plannen Oosterweel in spanning af."

"Europese Investeringsbank wacht plannen Oosterweel in spanning af."

Dat zegt Pim Van Ballekom, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank in Z-Talk Goossens. Hij praat over het Juncker-plan van 315 miljard, waarin meer risicovolle projecten van ondernemingen hun plaats moeten krijgen. Het is een nieuwe rol die de EIB op zich neemt, met nieuwe garanties van de lidstaten.


"Geen loonakkoorden meer zoals de voorbije 25 jaar."

"Geen loonakkoorden meer zoals de voorbije 25 jaar."

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, vertelt in Z-Talk Goossens hoe hij de komende cruciale weken van het sociaal overleg ziet. Onder meer de wet van 96 ter vrijwaring van de concurrentiekracht moet een nieuw gezicht krijgen aan de tafel van de groep van tien. " De loonkostenhandicap met de buurlanden zal tegen het einde van de legislatuur ongeveer 8 procent bedragen.


"Misschien hebben we wel teveel macht." - 23/10/15

"Misschien hebben we wel teveel macht." - 23/10/15

Dat vertelt Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank van België, in Z-Talk Goossens. "De centrale banken worden vandaag wat te veel belast. Er wordt verwacht dat we alles oplossen, maar wij kunnen het niet alleen." Gouverneur Smets blikt terug op de ECB-vergadering van deze week. Daar werd beslist om voorlopig geen extra geld bij te drukken en ook de negatieve beleidsrente ongemoeid te laten.


"Een nieuwe manier om kansarmoede te bestrijden."

"Een nieuwe manier om kansarmoede te bestrijden."

Dat vertelt Theo Vaes, oprichter van de vzw ArmenTeKort, in Z-Talk Goossens. De consultant, die Chinese en Indiase bedrijven adviseert hoe ze in België kunnen investeren, raakte enkele jaren geleden gefascineerd door armoede, en meer bepaald door kansarmoede. Hij wilde een manier vinden om de armen, die hun leven niet meer in handen kunnen nemen, opnieuw eigenwaarde te geven


"Kindjes die honger lijden niet meer op affiche"

"Kindjes die honger lijden niet meer op affiche"

Dat zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, in Z-Talk Goossens. Hij blikt vooruit naar de campagne van november, waarin hij tussen 5.5 en 6 miljoen euro hoopt in te zamelen. Een bedrag dat de voorbije tien jaar gemiddeld wordt ingezameld en dus, inflatie meegerekend, dalende is. "We zouden met gemak veel meer geld ophalen, als wij onze boodschap zouden vereenvoudigen.


"Het moeilijkst is je medewerkers kiezen."

"Het moeilijkst is je medewerkers kiezen."

Dat vertelt de West-Vlaamse ondernemer en financier Christian Dumolin, CEO van Koramic Investment Group, in Z-Talk Goossens. In deze periode van fusies- en overnames belandt er wekelijks een dossier op zijn bureau. In het verleden heeft Dumolin wel eens verkeerde beslissingen genomen, waardoor hij veel geld is verloren, vooral toen de technologiebubbel barstte in het begin van deze eeuw.


"Ik heb mijn ambities naar beneden bijgesteld".

"Ik heb mijn ambities naar beneden bijgesteld".

Dat zegt Peter Wittoeck, toponderhandelaar voor België tijdens de VN-klimaatonderhandelingen over de nakende klimaattop in Parijs, in Z-Talk Goossens. De 21e klimaattop van Parijs werd lange tijd gezien als het momentum om de klimaatopwarming tegen 2100 onder 2 graden te houden.


Rik Torfs - 10/09/15

Rik Torfs - 10/09/15

"Journalisten zijn even voorspelbaar als vakbonden en werkgevers." Dat zegt Rik Tofs, rector van de KU Leuven, in Z-Talk Goossens. Hij stelt vast dat er een verschil bestaat tussen de oproep bij de meeste journalisten om volstrekt solidair te zijn met de vluchtelingen, terwijl een groot deel van de publieke opinie daar niet zo voor te vinden is."Pensioenkost blijft systematisch onderschat."

"Pensioenkost blijft systematisch onderschat."

Dat zegt professor Economie Gert Peersman (UGent) in Z-Talk Goossens. Hij gaat in debat over de pensioenproblematiek met professor Demografie Patrick Deboosere (VUB), naar aanleiding van het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, die volgende week wellicht in de Kamer wordt gestemd.