Z-Audit (8): Banken en verzekeringsmaatschappijen - 18/12/17

Z-Audit (8): Banken en verzekeringsmaatschappijen - 18/12/17

In de laatste aflevering van Z-Audit leggen we de focus op de financiële sector. Banken en verzekeringsmaatschappijen worden onderworpen aan een heel specifieke audit met eigen regels. En zeker sinds de bankencrisis. Maar wat is er dan zo anders ? Olivier Macq, Head of Financial Services geeft tekst en uitleg.

Z-Audit (7): Familiebedrijven - 11/12/17

Z-Audit (7): Familiebedrijven - 11/12/17

In ons land zijn ruim drie kwart van de bedrijven familiebedrijven. De familie beheert het vermogen, neemt vrijwel alle beslissingen en dat vraagt een andere aanpak van de bedrijfsrevisor. Hij komt rechtstreeks in contact met 'de familie' die alle touwtjes in handen heeft. Dat is anders dan als je met een CEO moet werken die handelt in opdracht van de raad van bestuur of de aandeelhouders.

Z-Audit (5): De kwaliteiten van een goede bedrijfsrevisor - 04/12/17

Z-Audit (5): De kwaliteiten van een goede bedrijfsrevisor - 04/12/17

Wat zijn de kwaliteiten van een goede bedrijfsrevisor? Hij moet gepassioneerd zijn door cijfers, een expert zijn in financieel-economische analyses en bereid zijn om levenslang te blijven leren. Getalenteerde en gepassioneerde mensen vinden is de missie van elk bedrijf in de auditsector. De HR Directeur van KPMG getuigt.

Z-Audit:Global Assurance Locally (5) - 27/11/17

Z-Audit:Global Assurance Locally (5) - 27/11/17

Bedrijfsrevisoren doen vandaag veel meer dan de jaarrekening controleren en attesteren. Hun klanten, de bedrijven, willen meer over zichzelf te weten komen dan enkel de puur financiële informatie. En dus bieden auditbedrijven een nieuw pakket aan diensten aan onder de noemer : Global Assurance Locally. Is het IT-systeem van een bedrijf betrouwbaar ? Is een bedrijf echt duurzaam bezig ?

Z-Audit (4): Robots in de auditwereld - 20/11/17

Z-Audit (4): Robots in de auditwereld - 20/11/17

de technologie evolueert razendsnel in de auditwereld. Bedrijfsrevisoren worden bijgestaan door robots die snel en zeer accuraat omgaan met data en analytics. Ze rekenen sneller dan hun menselijke tegenhangers en daardoor is de controle niet meer beperkt tot steekproeven. Robots zullen zeer binnenkort in staat zijn om continu de resultaten en hun evolutie te monitoren.

Z-Audit (3): Nieuwe auditwetgeving - 13/11/17

Z-Audit (3): Nieuwe auditwetgeving - 13/11/17

Na de financiële crisis van 2007 en 2008 heeft Europa een grondige hervorming doorgevoerd voor het auditvak. De nieuwe wetgeving is na een overgangsperiode van 2 jaar sinds de zomer van 2016 van toepassing in de 28 lidstaten. In deze aflevering van Z-Audit vragen we ons af wat de impact is op het werk van de bedrijfsrevisoren.

Z-Audit (2): Wat is audit? - 06/11/17

Z-Audit (2): Wat is audit? - 06/11/17

Z-Audit: Wat is audit? Na de bankencrisis werd er met een beschuldigende vinger naar de bedrijfsrevisoren gewezen. Hoe hadden zij dit debacle niet zien aankomen? Waren ze niet onpartijdig genoeg? Stonden ze te dicht bij de instellingen die ze moesten controleren? In deze aflevering van Z-Audit hebben we het over de rol van de bedrijfsrevisor. De maatschappelijke relevantie van de informatie die hij verzamelt. Maar ook over de misverstanden die over het beroep de ronde doen. Onze gast is Patricia Leleu, Head of Department of Professional Practice KPMG. Ze zetelt ook in de Raad van het IBR, het Instituut van de Bedrijfsrevisoren.

Z-Audit (1): De toekomst van audit - 30/10/17

Z-Audit (1): De toekomst van audit - 30/10/17

De auditsector is volop in verandering en het beroep van bedrijfsrevisor in volle evolutie. De cijferaar die de jaarrekeningen moet controleren werkt nu met big data en krijgt de hulp van robots om te 'rekenen'. Hij biedt ook andere diensten aan zoals getuigschriften over duurzaamheid of veiligheid van de IT-systemen. En sinds de bankencrisis moet hij ook rekening houden met een grondige Europese hervorming van regels en wetten waar revisoren zich moeten aan houden. En zeker in de sector van banken en verzekeringen worden bedrijfsrevisoren meer dan ooit op de vingers gekeken. Karel Tanghe, Head of Audit van KPMG schetst de thema's die de komende 8 weken aan bod komen in een nieuwe reeks van Z-Audit op Kanaal Z.