Starbucks, Apple, Fiat, Facebook, Amazon. Ze kwamen allemaal in het oog van de storm na schandalen van belastingsontwijking. Bedrijven die internationaal of zelfs globaal actief zijn komen ze in de verleiding om hun winsten te verschuiven naar landen met gunstigere belastingtarieven. In tijden van budgettaire crisis geen evidentie. Mensen kwamen zelfs op straat om te protesteren tegen praktijken van wat heet Tax Avoidance. Gevolg: Europa en de OESO hebben de regels verstrengd en de lidstaten, waaronder België zijn de maatregelen aan het implementeren in hun eigen wetgeving. Anthony Meul, belastingadviseur en vennoot bij VGD legt uit welke maatregelen er op onze Belgische ondernemers afkomen en hoe we evolueren naar een billijke/eerlijke fiscaliteit.

De GDPR-wetgeving die de persoonsgegevens van Europese burgers beschermt, werd vorig jaar van kracht. Scholengroep Syntra nam een externe partner onder de arm om te weten of het volledig aan de wetgeving voldoet. De onderwijsinstelling liet een assessment uitvoeren. En nam maatregelen om helemaal in regel te zijn. Ze stelde ook een DPO aan; een data protection officer.

Sinds mei van dit jaar/2019 is in ons land de nieuwe vennootschapswet van kracht. Die regelt de interne werking van een vennootschap (een BV, een NV bijvoorbeeld) en de verhouding tussen de aandeelhouders. De vorige vennootschapswet was verouderd in vergelijking met onze buurlanden. De nieuwe, die er is gekomen na 5 jaar studiewerk, is moderner, eenvoudiger en flexibeler. Wat betekent de nieuwe vennootschapswet concreet voor uw vennootschap?

Sinds de modernisering van het almaar meer mensen een testament op te maken. Het gemoderniseerde erfrecht geeft u meer vrijheid om uw nalatenschap te regelen en daar maken we met z'n allen gretig gebruik van. En het is ook 'n goed idee om bij leven actie te ondernemen want de erfbelasting blijft zeer hoog. We maken de balans op het nieuwe erfrecht met Evert Huyghe, vermogensplanner bij VGD.

In de Week van de Bedrijfsoverdracht heeft Kanaal Z extra aandacht voor het thema 'Overname' in Z-Business Advisor. Overnemen is de snelste manier om te groeien. Maar hoeveel betaal je als ondernemer om een zogeheten 'target' over te nemen? En hoe vermijd je om teveel te betalen? Wat zijn de voordelen van een overname in vergelijking met de meer organische groei die je intern kan realiseren? We vragen het aan Christine Vastenavondt, general manager van Memo. Zij nam 2 jaar geleden callcenter Offitel over in Genk en liet zich daarbij adviseren door experts. Een algemeen beeld van de overnamemarkt in België krijgen we in deze aflevering van professor Corporate Finance Mathieu Luypaert van Vlerick Business School.

Als je dacht dat boekhouders saaie mensen zijn met een saaie job, dan heb je het goed mis. De accountant is al lang geen number cruncher meer die alleen maar de boeken bijhoudt. De wettelijke verplichtingen zoals de jaarrekening en de btw-aangifte blijven uiteraard bestaan maar vandaag is de accountant meer een adviseur geworden die, zeker in KMO's, de rol van externe CFO speelt. Een echte partner in business dus die mee groeit met het bedrijf dat hij adviseert.