In de bouwsector gaat steeds meer aandacht naar de duurzaamheid en energieprestaties van een bouwproject. Daarom werd de milieuproductverklaring of zogenaamde EPD ingevoerd. Dat is een informatiefiche waarin de producent van bouwmaterialen gedetailleerde en kwantitatieve informatie geeft over de milieuperformantie van een bouwproduct tijdens zijn volledige levensduur. Om zo'n claim op te stellen, moet een producent dus een levenscyclusanalyse maken. Hij kan daarvoor rekenen op ondersteuning door het onderzoekscentrum VITO.

In het onderzoekscentrum Energyville worden materialen, concepten, beheerssystemen en de integratie van batterijen in het energiesysteem onderzocht. De betrokken kennisinstellingen, waaronder VITO, combineren fundamenteel onderzoek met de ontwikkeling van concrete toepassingen. Zo heeft EnergyVille al een nieuw batterijmanagementsysteem ontwikkeld. Daardoor kan een batterij altijd veilig en efficiënt worden ingezet.

Het meten en opvolgen van de luchtkwaliteit wordt steeds belangrijker. Onderzoeksinstituut VITO en de Servaco groep hebben daarom een joint-venture opgericht. VITO beschikt over de technologie, Servaco wil zich specialiseren in de nichemarkt van productemissietests. Productemissietests zijn van belang voor heel wat bedrijven, ook in een internationale context.

Het onderzoekscentrum VITO heeft een 3D print technologie ontwikkeld die de chemische industrie helpt om op een efficiëntere manier katalysatoren te produceren en tegelijk de CO2-uitstoot te beperken. De 3D print technologie voor katalysatoren opent nieuwe mogelijkheden. VITO werkt nauw samen met bedrijven die de technologie willen uittesten op laboschaal en in hun productie-installaties.

Saneringsprojecten zijn complex en vergen specifieke expertise. Als aannemer van bodemsaneringswerken transformeert DEC ook buiten Belgie vervuilde terreinen tot duurzame sites. Wase Golf in Sint-Gillis-Waas is een mooi voorbeeld van hoe een vroegere industriële site na grondige sanering een tweede leven kan krijgen.

België is dus een voortrekker in offshore windenergie. Vandaag zijn er 4 offshore windparken, maar de bouw van nieuwe parken gaat voort. DEME is betrokken bij de bouw van verschillende projecten en blijft investeren in nieuwe technologieën.

Het optimaliseren van energieverbruik en duurzamer werken is continue uitdaging voor bedrijven. Conti-Label is een drukkerij gespecialiseerd in verpakkingen. Ze blijft investeren in een state-of-the-art machinepark, maar ook in meer energie-efficiëntie.

Hoe maak je als bedrijf de juiste keuzes voor investeringen in energie-efficiëntie? Het is een vraag waar heel wat kmo's mee zitten. Ook bij Metalys, een bedrijf dat gespecialiseerd is in oppervlaktebehandeling, stelde de bedrijfsleiding zich die vraag.

Energie is in vele bedrijven een belangrijke kostenfactor. Maar investeren in energiezuinige maatregelen en slimme concepten levert vandaag vaak snel rendement op. De Groote-Houtboerke, een handelaar in bouwmaterialen vlakbij Gent, koos twee jaar geleden voor een nieuwbouw vestiging. Het had daarbij een duidelijk ambitie voor ogen.

De eisen voor productielijnen in de maakindustrie komen steeds hoger te liggen, zowel op het vlak van performantie, kwaliteit als milieu. In heel wat industrieën wordt dan ook gekeken hoe de reiniging van een productielijn geoptimaliseerd kan worden. Laserreiniging is goed op weg om een standaardtechniek te worden, zowel voor nieuwe als voor oudere productielijnen.

Jaarlijks organiseert i-Cleantech Vlaanderen het Cleantechfestival, een ontmoeting voor alle bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties die betrokken zijn bij cleantech toepassingen en projecten. Ook dit jaar werden nieuwe ontwikkelingen voorgesteld en wisselden de aanwezigen kennis en expertise uit.