bpost een internationale groep geworden, die naast de traditionele brievenpost en de pakjeslevering ook actief is in de logistieke afhandeling van e-commerce in Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf telt intussen 37.000 medewerkers en haalt een omzet van 4,2 miljard. bpost investeert in automatisering, robotisering en duurzamer transport.

Kranenfabrikant RVB werd opgericht in 1935 en is vandaag de enige producent van kranen in België. Haar kranen worden vooral gebruikt in residentiële woningen, in prestigieuze sterrenhotels en in openbare gebouwen. Dankzij automatisering en digitalisering kan het bedrijf producten met een hoge toegevoegde waarde blijven produceren in België en de kosten onder controle houden.

Lavetan uit Turnhout is een laboratorium dat deel uitmaakt van de Duitse GBA Group. Het is actief in de drie segmenten van de voedingsketting: de industriële dierproductie, de transformatie en de distributie, en voert microbiologische en serologische onderzoeken uit in het kader van de voedselveiligheid. Als dataleverancier zet het bedrijf sterk in op digitalisering en robotisering.

Volvo Car Gent werd opgericht in 1965 en telt nu 6.500 medewerkers. Vorig jaar liepen er bijna 200.000 wagens van de band. Sinds 2019 beschikt het bedrijf over een eigen batterijfabriek. Het investeert in automatisering en 3D printing en gebruikt data om zijn productie slimmer, veiliger en efficiënter te maken. b

Stow is de grootste rekkenbouwer ter wereld. Het produceert gestandaardiseerde industriële rekken in sterk geautomatiseerde fabrieken. De onderneming heeft de ambitie een high tech bedrijf te worden, dat haar klanten ook oplossingen voor automatisering zoals shuttles aanbiedt. Daarvoor zijn nieuwe technologieën zoals IoT, data analytics en artificiële intelligentie onontbeerlijk.

Pharma Technology is een familiebedrijf, dat in 1993 werd opgericht. Het produceert hoogtechnologische machines voor de farmaceutische industrie en is actief in 65 landen. Het productieproces is volledig gedigitaliseerd.

Reynaers Aluminium is wereldwijd actief. Het ontwikkelt architecturaal schrijnwerk uit aluminium. Het heeft een wereldwijd netwerk van klanten, zo'n 5000 schrijnwerkers die ramen, deuren en gevels maken en plaatsen. Reynaers heeft als ambitie om een toonbeeld van digitalisering en duurzaamheid te worden.

Skylane Optics uit het Waalse dorp Fraire is een familiebedrijf dat optische zendontvangers produceert. Die zijn essentieel voor communicatie via glasvezelnetwerken. De onderneming exporteert bijna zijn volledige productie en werkt voor alle grote telecomoperatoren in de hele wereld.

Bij Brabantia in Pelt worden afvalemmers, voorraadbussen, broodtrommels en dergelijke geproduceerd. Het bedrijf telt zo'n 400 medewerkers en is het voorbije jaar sterk gegroeid. Brabantia investeert tussen de 10 en 14 miljoen in digitalisering en uitbreiding van zijn fabriek en distributiecentrum.

Pepsico Zeebrugge verpakt vers fruitsap voor de Europese markt. Digitalisering is belangrijk om de operaties efficiënter te maken en concurrentieel te blijven. De fabriek implementeert nieuwe technologieën in diverse domeinen.

Demival is een maatwerkbedrijf met zo'n 600 medewerkers, waarvan 450 met een beperking. Het heeft al heel wat technologieën toegepast, waardoor het voor bijna alle doelgroepmedewerkers een oplossing kan bieden dankzij digitalisering en automatisering.

Group MAM produceert sputtercoatings of infrarood reflecterende optische filters. Ze worden gebruikt in folies die dienen om ramen van bestaande gebouwen te isoleren en de zon te weren. Het productieproces verloopt sterk gedigitaliseerd. Operatoren kunnen zelfs van thuis uit bepaalde processen opvolgen en bijsturen.

H2O Group is een groep van watergebonden bedrijven, met onder meer een aannemerij in waterbouw, een scheepshersteller en scheepsagent. Twee jaar geleden startte de digitalisering en automatisering van de individuele bedrijven. Het doel is papierloos te gaan werken, de efficiëntie te verhogen en de communicatie te verbeteren. Tijdens de Covid-periode is de digitalisering in een stroomversnelling gekomen.

Familiebedrijf Van Marcke specialiseert zich sinds 1929 als groothandel en retailer in verwarming en sanitair. Het digitaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen is sinds jaren een belangrijk onderdeel van de strategie om Van Marcke heruit te vinden. De Covid-19 crisis zorgde op een aantal vlakken voor een versnelling.

Design Stone is een familiaal marmerbedrijf, dat gevestigd is in Libramont. Vorig jaar werd het in Wallonië uitgeroepen tot 'Ambassadeur Made Different' omwille van zijn voortrekkersrol in digitalisering van de productie. Bedrijfsleider Anthony Cognaux wil het vakmanschap maximaal verzoenen met automatisering en digitalisering.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zijn het grootste museum van beeldende kunsten in België. Ze bestaan uit 20.000 kunstwerken die vandaag zowel ontsloten worden in de museumzalen, als virtueel via allerlei digitale toepassingen. Het museum startte 20 jaar geleden met het digitaliseren van zijn collectie en wil dat nu ook verder uitbreiden met zijn archieven en bibliotheek.

Puratos is een Belgische internationale groep, die ingrediënten produceert voor bakkers, patissiers en chocolatiers. De vestiging in Andenne werd opgestart in 1994 en vervaardigt enzymen, gistextracten en zuurdesem. Sinds de start wordt voor elke nieuwe investering onderzocht welke digitale opties geïntegreerd kunnen worden. Op die manier evolueert Puratos Andenne naar Industrie 4.0 en wordt de fabriek steeds performanter.

skeyes is het Belgische bedrijf dat 7 dagen op 7 zorgt voor veilig vliegverkeer vanaf alle luchthavens in ons land en voor het verkeer dat over België vliegt. De digitalisering is hier al lang aan de gang. Skeyes werkt nu volop aan digitale verkeerstorens, die veel meer zullen hebben om ook het droneverkeer in het luchtruim te regelen.

Konings is ontstaan in 1946 uit een stokerij, en is uitgegroeid tot een afvuller die dranken produceert en afvult in blikjes, flessen of Tetra-packs in op 6 sites in 4 landen. In volle lockdown werd een nieuwe, volledig geautomatiseerde productielijn geplaatst in haar fabriek in Borgloon, goed voor een investering van 15 miljoen euro. De lijn heeft een beter rendement, minder milieu-impact en is zuiniger in energieverbruik.

Steven Van Parys heeft een gemengd landbouwbedrijf in Machelen-aan-de-Leie. Hij investeert in melkvee, zodat hij dankzij die specialisatie toch een voldoende groot inkomen kan behalen. Digitalisering geeft deze landbouwer de mogelijkheid om schaalgrootte te halen. Hij ontwikkelde daarom een volledig geautomatiseerde stal voor het melkvee.