Een succesvolle energietransitie is essentieel om tot een klimaatneutrale samenleving te kunnen komen. Toch blijkt uit marktonderzoek dat een meerderheid van de Vlamingen het begrip 'energietransitie' niet kent en ook niet weet hoe hij of zij daar kan aan bijdragen. Daarom lanceerde het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap VEKA samen met Fluvius en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir de communicatiecampagne 'mee met de stroom'. ??

HEAT staat voor Hands-on entreprise architect training en is een duale masteropleiding voor high potentials. We volgen Maxime van KBC die als toekomstige entreprise architect KBC moeten helpen om te evolueren in een wereld in verandering. Maxime volgt les en loopt ook stage in bedrijven uit andere sectoren, waaronder Carrefour. Een goed voorbeeld van levenslang leren. Het HEAT-programma wordt ingericht door het ICT-strategiebedrijf Inno.com.

Om het nijpend tekort aan AI-experts aan te pakken, startte Microsoft samen met vijf van zijn partners en codeerschool BeCode, met de allereerste AI-school in België. In april startten een kleine dertig studenten met de opleiding op de campus BeCentral in Brussel. Ze werden geselecteerd uit honderden kandidaten. De opleiding is gratis en open voor iedereen. Voorkennis van programmeren en statistiek zijn minder belangrijk. Motivatie des te meer.

Arvesta in Leuven is de grootste full-service partner van de boer en tuinder. Arvesta zet hoog in op vorming en opleidingen en investeert daarom al enkele jaren in het project Duaal Leren. Arvesta werkt op dit moment met een 20-tal studenten. Zij draaien zoveel mogelijk mee als volwaardige werknemers. Een win voor de studenten, de hogescholen en universiteiten en voor Arvesta zelf.

In het trainingscenter van BMW Group Belux in Bornem volgen niet alleen werknemers van BMW zelf een training. Ook leerlingen en studenten autotechnieker die een duaal leertraject volgen, komen er een deel van hun opleiding volgen. Om de studenten de nodige high-tech ervaring te bieden, richtte BMW een nieuwe praktijkruimte in waar studenten kunnen kennismaken met het nieuwste materiaal en ook nieuwe auto's om aan te werken. Een investering van maar liefst 450,000 euro.

Thyssenkrupp is een van de grootste technologiebedrijven in de wereld. In Belgie werkt de fabrikant van liftsystemen, roltrappen en automatische deuren al enkele jaren samen met Don Bosco Hoboken aan de opleiding Elektromechanische technieken duaal. Scholen en bedrijven gaan een partnerschap aan en bouwen samen aan een leerprogramma voor de leerling. Zo zijn ze zeker dat binnen een snel evoluerende sector de juiste vaardigheden worden aangeleerd.

Duaal leren is leren op school én op de werkplek. Leerlingen verwerven hun competenties dus deels in een reële werksituatie. Daikin in Oostende werkt met verschillende scholen uit de regio samen aan de opleiding elektromechanische technieken Duaal. Zowel voor secundair, hoger als volwassenenonderwijs.

De T2 campus in Genk kreeg op 29 januari het bezoek van koning Filip. T2 staat voor Talent en Technologie. De koning had een bijzondere interesse voor het Duaal Leren-programma. Want in de campus wordt het gigantisch potentieel van Duaal Leren als leerweg voor vele doelgroepen concreet gemaakt. Duaal Leren gaat verder dan een gewone stage, waar je toepast wat je hebt geleerd in het klaslokaal. Bij Duaal Leren krijg je ook een deel van de opleiding op de werkplek zelf. En die combinatie heeft zowel voor de scholen als voor de bedrijfswereld voordelen.