Z-Fiscaal (8): BTW recupereren bij nieuwbouw - 23/04/18

Z-Fiscaal (8): BTW recupereren bij nieuwbouw - 23/04/18

Voor de 8ste en laatste aflevering hebben we het over hoe ondernemers de BTW kunnen recupereren van een gebouw dat ze optrekken. De onroerende financieringshuur, het bedrijvencentrum en de BTW-eenheid zijn gekende constructies, maar een nieuwe wet die vanaf oktober van kracht wordt moet de recuperatie van BTW vergemakkelijken bij nieuwbouw. Katrien Huysse, BTW-specialist van VGD volgt de recente evoluties op de voet.

Z-Fiscaal (7): Incentives - 16/04/18

Z-Fiscaal (7): Incentives - 16/04/18

In deze aflevering gaat het in Z-Fiscaal over incentives voor ondernemingen die innoveren. De regering zet in op kenniseconomie, ondermeer met de innovatie-aftrek. Het is één van de vele maatregelen die er bestaan om de kennisontwikkeling in onze bedrijven te stimuleren. Fiscalist Anthony Meul van VGD zet alle innovatie-ondersteunende maatregelen voor ons op een rijtje.

Z-Fiscaal (6): Winstpremie - 16/04/18

Z-Fiscaal (6): Winstpremie - 16/04/18

Als werkgever wil je graag je werknemers betrekken bij het succes van je onderneming. In het Zomerakkoord staat er een gedroomde maatregel om dat te doen: de winstpremie. Werknemers verdienen een stukje van de winst van het bedrijf en die premie is niet onderworpen aan de gewone sociale zekerheidsbijdragen en belastingen. Delphine Vandamme van VGD houdt de maatregel onder het licht bij journalist Pascal Vranckx.

Z-Fiscaal (5): Pensioen voor zelfstandigen - 09/04/18

Z-Fiscaal (5): Pensioen voor zelfstandigen - 09/04/18

Weet u wat een POZ is? Dat is een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen. Een gloednieuw pensioenvehikel voor mensen die geen vennootschap hebben. Eenmanszaken en vrije beroepen bijvoorbeeld. Hoe het systeem functioneert ziet u in deze aflevering van Z-Fiscaal.

Z-Fiscaal (4): Schulden - 26/03/18

Z-Fiscaal (4): Schulden - 26/03/18

Z-Fiscaal heeft het in deze aflevering over schulden binnen verbonden ondernemingen. Kunnen dochterondernemingen zomaar hun schulden laten kwijtschelden door het moederhuis? Houdt de fiscus hier een oogje in het zeil om te zien of de transactie wel 'normaal' te noemen is? Het gaat hier tenslotte om verbonden ondernemingen en dan is de fiscus extra alert. Feit is dat de oorzaak van de schulden moet onderzocht worden: ligt het aan de markt, is er teveel personeel of misschien is er wel sprake van wanbeheer. Dan pas kan de fiscaal adviseur een oordeel vellen en objectief rapporteren tot bij de rechtbank als het moet. David Lornoy van VGD geeft tekst en uitleg.

Z-Fiscaal (3): Onroerende goederen in vennootschappen - 19/03/18

Z-Fiscaal (3): Onroerende goederen in vennootschappen - 19/03/18

'Er zitten heel wat onroerende goederen in vennootschappen. Gezinswoningen of tweede verblijven. De ondernemers wordt hiervoor een voordeel in natura aangerekend. Een kost die zwaar doorweegt. En dus kiezen meer en meer ondernemers ervoor om de gezinswoning uit de vennootschap te halen. Maar hoe moet dat nu? Die vraag wordt in deze aflevering van Z-Fiscaal beantwoord door David Lornoy, tax specialist van VGD.'

Z-Fiscaal (2): Nieuwe wet op erfrecht - 12/03/18

Z-Fiscaal (2): Nieuwe wet op erfrecht - 12/03/18

In aflevering 2 van Z-Fiscaal gaat het over het erfrecht dat op 1 september verandert. Er zijn gevolgen voor ondernemers die hun familiale onderneming willen overdragen naar de volgende generatie.Het gaat om de waardering van de aandelen. Die verandert. Er wordt vanaf 1 september een index toegepast maar na een bezoek aan de notaris kan je toch nog kiezen voor de oude regeling. Hilde Marcou, Legal Specialist van VGD, legt haarfijn uit hoe dat moet. Ze pleit ook voor het schenken van aandelen bij leven. Dat en nog veel meer tips voor het fiscaal gunstig overdragen van je familiale onderneming.

Z-Fiscaal 2015 (9) - 28/12/15

Z-Fiscaal 2015 (9) - 28/12/15

U heeft het als ondernemer liever niet, maar toch kan het gebeuren dat u de fiscus aan de deur krijgt voor een controle. Maar hoe gaat u om met zo'n controle: wat mag de fiscus, en wat is er niet toegestaan? Z-Fiscaal vraagt het aan Koen Janssens, hoofdredacteur van Fiscale Actualiteit bij Wolters-Kluwer.

Z-Fiscaal (8) - 21/12/15

Z-Fiscaal (8) - 21/12/15

Met ingang van 1 januari 2016 zal de btw-regeling voor bestuursmandaten via vennootschappen gewijzigd worden. Wat de wijziging inhoudt, vernemen we van Severine Kerkhove, VAT director bij KPMG.

Z-Fiscaal (7) - 14/12/15

Z-Fiscaal (7) - 14/12/15

Voor het schenken van bedrijven en goederen zijn sinds een tijdje nieuwe, gunstige regelingen van kracht in Vlaanderen. Z-Fiscaal gaat dieper in op de schenkingsregelingen. Tekst en uitleg krijgen we van Ayfer Ardogan van KPMG.

Z-Fiscaal (6) - 07/12/15

Z-Fiscaal (6) - 07/12/15

België kent vrij hoge lasten op arbeid. Om medewerkers op een fiscaal vriendelijke manier een extraatje te gunnen bovenop hun nettoloon, betalen veel bedrijven een forfait "kosten eigen aan de werkgever". Vandaag zet Els Van Ham van KPMG enkele aandachtspunten rond die regeling op een rijtje.

Z-Fiscaal 2015 (5) - 30/11/15

Z-Fiscaal 2015 (5) - 30/11/15

Online verkoop of e-commerce is in België aan een opmars bezig. Volgens recente schattingen zullen de Belgen dit jaar voor meer dan 7 miljard euro producten en diensten kopen via het internet. Maar wat zijn de fiscale en juridische aandachtspunten op het vlak van e-commerce? Tim Fransen van advocatenkantoor K law legt het uit in deze Z-Fiscaal.

Z-Fiscaal (4) - 23/11/15

Z-Fiscaal (4) - 23/11/15

Z-Fiscaal 2015Voor het renoveren van woningen is al lang het verlaagde btw-tarief van 6% in voege. Maar op 1 januari 2016 veranderen de regels. Dat kan een grote impact hebben op de budgetten voor renovaties. Hoe de nieuwe regels en de overgangsmaatregelen in elkaar zitten, vernemen we van Manuela Dons van K law.

Z-Fiscaal (3) - 16/11/15

Z-Fiscaal (3) - 16/11/15

België is een land van familiebedrijven. Liefst driekwart van onze Vlaamse ondernemingen zijn eigendom van of worden gecontroleerd door een familie. Om een tijdige overdracht van familiebedrijven te stimuleren, heeft de Vlaamse regering de schenkingsrechten op nul gebracht. In Z-Fiscaal krijgen we toelichting van Kizzy Wandelaer van KPMG.

Z-Fiscaal (2) - 09/11/15

Z-Fiscaal (2) - 09/11/15

Met een flexibel verloningsplan of cafetariaplan kan een onderneming een aantrekkelijk en flexibel salarispakket aanbieden aan haar medewerkers. Maar zo'n plan invoeren doet u niet van vandaag op morgen. U moet rekening te houden met diverse fiscale en juridische aandachtspunten. Z-Fiscaal praat erover met Olivier Vanneste van KPMG.

Z-Fiscaal 02/11/15

Z-Fiscaal 02/11/15

Met de invoering van de aftrek voor octrooiinkomsten heeft België een bijzonder gunstig klimaat voor het ondersteunen van bedrijven die investeren en innoveren. Vandaag leggen we nog even uit hoe u optimaal van deze fiscale incentives gebruik kan maken. De expert van dienst is Koen Van Ende van KPMG.