In diverse sectoren raken technologieën, zoals mixed en augmented reality, stilaan ingeburgerd. Enerzijds dienen ze om het werk van de operator te vereenvoudigen, anderzijds om de productiviteit te verhogen. Dankzij de proeftuin AR/MR van de Universiteit Hasselt kunnen die technologieën nu ook bij voedingsbedrijven, zoals bijvoorbeeld bij de aardappelverwerker Agristo, sneller worden geïntroduceerd

Bij de verwerking van groenten en aardappelen wordt veel energie en water verbruikt. Tegelijk gaan vaak essentiële bijproducten verloren. In proeftuinen, zoals VEG-i-TEC in Kortrijk, werken onderzoekers en bedrijven samen om dit verwerkingsproces te optimaliseren om zo tot een betere en duurzamere voeding te komen. Ook de meerwaarde van nieuwe technologieën, zoals AI, wordt er onderzocht.

Sinds 2011 kunnen Vlaamse voedingsbedrijven terecht bij de Food Pilot in Melle om nieuwe producten te onderzoeken. Voor voedingsbedrijven is het immers vaak moeilijk om in hun bestaande omgeving innovaties te ontwikkelen, zonder de productie stil te leggen. De Food Pilot beschikt bovendien over geavanceerde analyseapparatuur, wat leidt tot snellere en betere resultaten.

Voeding is een belangrijke factor in onze gezondheid. Maar voor grootkeukens is het niet evident om steeds kwaliteitsvolle en voedzame maaltijden te bereiden. Om onderzoek naar voeding in grootkeukens te bevorderen werd met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders' Food in Roeselare een nieuwe testkeuken geopend. Voor bedrijven en zorginstellingen is de FR&D Hall onder meer interessant om kookprocessen te optimaliseren.

Sinds 2011 kunnen Vlaamse voedingsbedrijven terecht bij de Food Pilot in Melle om nieuwe producten te onderzoeken. Voor voedingsbedrijven is het immers vaak moeilijk om in hun bestaande omgeving innovaties te ontwikkelen, zonder de productie stil te leggen. De Food Pilot beschikt bovendien over geavanceerde analyseapparatuur, wat leidt tot snellere en betere resultaten.