Z-Food (12) - 02/06/16

Z-Food (12) - 02/06/16

In Europa zijn antibiotica als groeibevorderaar al 10 jaar verboden, maar in de rest van de wereld is dit nog niet overal het geval. Nuscience is een pionier in het zoeken naar alternatieven voor antibiotica en voert hierover samen met Flanders' FOOD onderzoek samen met partners uit de bedrijfs- en onderzoekswereld.

Z-Food (11) - 26/05/16

Z-Food (11) - 26/05/16

Voor een laboratorium als Lavetan is het Sensors For Food project van Flanders' FOOD een belangrijk platform omdat voedingsbedrijven, technologieaanbieders en kennisinstellingen hierdoor informatie kunnen uitwisselen en beter kunnen samenwerken rond sensortechnologieën.

Z-Food (10) - 19/05/16

Z-Food (10) - 19/05/16

Flanders' FOOD zocht samen met imec toepassingen in de voedingsindustrie van de hyperspectrale beeldverwerkingstechnologie. Via deze technologie kan The Java Coffee Company in de toekomst de brandgraad van de koffiebonen op een snelle en accurate wijze analyseren en beoordelen.

Z-Food (9) - 12/05/16

Z-Food (9) - 12/05/16

Kemin uit Herentals zoekt naar producten uit nieuwe en duurzame grondstoffen die helpen om de houdbaarheid van voedingsproducten te verlengen. Bijvoorbeeld door het gebruik van rozemarijn, munt of microalgen. Voor nieuwe ontwikkelingen werkt Kemin o.a. samen met Flanders' FOOD.

Z-Food (8) - 05/05/16

Z-Food (8) - 05/05/16

Flanders' FOOD bracht prof. Koen Dewettinck van de UGent in contact met heel wat bedrijven uit de chocoladeindustrie. Zijn spin-off, Cacaolab, onderzoekt in opdracht van de chocolade- en zoetwarenindustrie o.a. hoe nieuwe ingrediënten de kwaliteit van chocolade kunnen beïnvloeden en verbeteren, en hoe het productieproces kan aangepast worden.

Z-Food (7) - 28/04/16

Z-Food (7) - 28/04/16

Voedselkwaliteit is een belangrijk thema voor de Vlaamse voedingsindustrie. Imec levert samen met partners zoals Flanders' FOOD nieuwe technologie voor proces- en kwaliteitscontrole tot bij de voedingsbedrijven. De compacte hyperspectrale camera's van imec bieden nieuwe mogelijkheden voor kwaliteitscontrole van voeding.

Z-Food (6) - 21/04/16

Z-Food (6) - 21/04/16

Naast het verwerken en verpakken van melk, chocolademelk en drinks, produceert INEX ook yoghurt, roomproducten en desserten. Productinnovatie gebeurt samen met Flanders' FOOD. Zo speelt het bedrijf in op de vraag naar melkdranken met minder suiker.

Z-Food (5): Ganda - 14/04/16

Z-Food (5): Ganda - 14/04/16

Flanders' FOOD wil de verankering van de typische Belgische charcuterie ondersteunen door bedrijven zoals onder andere Ganda te helpen om met natuurlijke additieven aan de slag te gaan. Zo willen ze de fantastische smaak en kwaliteit van hun producten onder de aandacht brengen.

Z-Food (4): Vondelmolen - 07/04/16

Z-Food (4): Vondelmolen - 07/04/16

Om producten en processen te innoveren, doet Vondelmolen o.a. een beroep op de ondersteuning van Flanders' FOOD. Dat gebeurt via wetenschappelijk-technologische projecten. Een mooi voorbeeld van innovatie is peperkoek met zogenaamd superfruit zoals cranberries.

Z-Food (3): Realco - 31/03/16

Z-Food (3): Realco - 31/03/16

Via studiedagen en projecten kon Flanders' FOOD de problematiek rond biofilm in de voedingsindustrie duidelijk in kaart brengen. In het KILLFILM project van Flanders' FOOD kon Realco demonstreren hoe een biofilm kan gedetecteerd en verwijderd worden.

Z-Food (2): Biobakkerij De Trog - 24/03/16

Z-Food (2): Biobakkerij De Trog - 24/03/16

Via het Food Factory of the Future project wil Flanders' FOOD voedingsbedrijven alle nodige technologische innovaties aanreiken om hen klaar te stomen voor de toekomst. Biobakkerij De Trog uit Ieper ontving in februari de Factory of the Future Award voor toekomstgerichte productiebedrijven.

Z-Food (1): FrieslandCampina - 17/03/16

Z-Food (1): FrieslandCampina - 17/03/16

Flanders' FOOD bestaat 10 jaar. In dit innovatieplatform voor de voedingsindustrie vinden zowel grote bedrijven als kmo's elkaar. Ook voor FrieslandCampina is open innovatie belangrijk bij de ontwikkeling van nieuwe producten en verpakkingen.

Z-Food (5) - 18/12/15

Z-Food (5) - 18/12/15

In de voorlopig laatste aflevering van Z- Food bekijken we hoe duurzame voeding de norm kan worden i.p.v. een niche. Een grote rol is hierbij weggelegd voor de overheid en aanbieders van voedingsproducten. Een bedrijf dat 100 % duurzame voeding op de markt brengt is Biofresh. Zij verdelen o.a de Indonesische rijst Sunria, die volgens de biologische SRI methode geteeld wordt. Dit project wordt ondersteund door de Ambassade van Indonesië.

Z-Food (4) - 11/12/15

Z-Food (4) - 11/12/15

Deze aflevering van Z-Food is gewijd aan de duurzame catering van grootkeukens. We nemen IKEA als case study. Deze aanbieder van meubelen en woonartikelen focust zich ook actief op het leveren van duurzame voeding aan haar klanten. Van vegetarische balletjes, over het recycleren van frituurolie en gas tot investeringen in gezondere maaltijden.

Z-Food  (3) - 05/12/15

Z-Food (3) - 05/12/15

Bedrijven die inzetten op duurzame voeding slagen daar het beste in wanneer ook hun core business deze gedachten reflecteert. In aflevering 3 bekijken we Alpro als case study. Dit Europees voedingsbedrijf maakt plantaardige voeding & drinks op basis van Soja en andere ingrediënten. Naast een duurzaam aankoopbeleid wordt ook de milieu-impact van elk product geëvalueerd. Specifieke aandacht wordt besteed aan de certificatie van Soja volgens de ProTerra criteria.

Z-Food (2) - 27/11/15

Z-Food (2) - 27/11/15

In de tweede aflevering van Z-Food zetten we Special Fruit in de schijnwerpers. Zij importeren speciale groenten- en fruitsoorten van over gans de wereld. De focus wordt gelegd op duurzame ketenontwikkeling en respect voor alle betrokken partijen. Dit uit zich bv. in sociale certificatie, en partnerships met kleine boeren. Speciale aandacht gaat ook uit naar het genereren van voldoende inkomsten voor iedereen actief in de keten.

Z-Food (1) - 20/11/15

Z-Food (1) - 20/11/15

In de eerste aflevering van Z- Food maken we kennis met Vredeseilanden. Zij ondersteunen boerenorganisaties in de teelt en distributie van duurzame voeding. Hierbij wordt ingezet op duurzaam aankoopbeleid, goede relaties tussen de partners in de keten en sensibiliseren van de consumenten. Om dit te realiseren werken ze ook met lokale spelers samen zoals Colruyt en Boerenbond.