BDO organiseerde voor het eerst het Vision 2030 event. Deze inspirerende bijeenkomst, die plaatsvond in Living Tomorrow, wil bezoekers een duidelijk beeld geven van hoe de bedrijfswereld er tegen 2030 zal uitzien. Zo konden ze nieuwe inzichten opdoen over strategie en financiën maar er ging uiteraard ook heel wat aandacht naar digitalisering en technologie. De consultants BDO begeleiden klanten in hun transformatie, zowel strategisch als operationeel, ondermeer via een InnovationLab.

De markt voor fusies en overnames is volop in evolutie. De belangstelling van zowel potentiële verkopers als investeerders heeft zich hersteld van de coronapandemie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Mergers & Acquistions monitor die Vlerick Business School realiseert met de steun van onder andere BDO.

Cybersecurity blijft een belangrijk thema, het houdt immers voor elke organisatie risico's in. En we zien dat die risico's jaar na jaar toenemen. Consultant BDO heeft voor het tweede jaar op rij een webscan gehouden en onderzocht hoe veilig Belgische websites zijn, zowel van bedrijven als van publieke instellingen.

In elke Belgische woning is wellicht een product van Plastiflex te vinden. En toch is dit Limburgs bedrijf een echte "hidden champion". Het is een wereldmarktleider in flexibele buizen voor stofzuigers, wasmachines, medische en industriële toepassingen. Duurzaamheid staat hier vandaag hoog op de agenda.

Als gevolg van de coronapandemie werd elke organisatie verplicht om maximaal thuiswerk in te voeren. Dat had in heel wat bedrijven een grote impact. Ook Contassur en haar filiaal Contassur Bijstand Advies, gespecialiseerd in pensioenplannen en het beheer van pensioenfondsen voor de gas- en elektriciteitssector, moesten hun werking aanpassen.

De woonzorggroep Vulpia heeft op meer dan 40 locaties in België woonzorgcentra en assistentiewoningen. Ze heeft al lang aandacht voor digitalisering in haar strategie. In het dagelijks beheer van de groep werden een reeks administratieve zaken al gedigitaliseerd. Nu zet Vulpia verdere stappen in de vernieuwing van haar IT-systemen, de bijhorende processen en de organisatie.

Februari is de maand van de Safer Internet Day, een initiatief van de Europese Commissie dat cyberveiligheid en veiliger gedrag op het internet promoot. Intussen nemen meer dan 110 landen eraan deel. In eigen land pakt BDO uit met de resultaten van een grootschalige webscan, waarbij 15.000 websites van bedrijven en publieke instellingen werden gescreend.

Ons land is een logistieke draaischijf in Europa. Om de logistiek duurzamer te maken, wordt meer en meer gebruik gemaakt van de binnenvaart. De Vlaamse Waterweg beheert ruim 1.000 kilometer aan waterwegen. Ze maakt momenteel volop werk van digitalisering, want de administratieve processen in de binnenvaart kunnen nog efficiënter worden gemaakt

Lineas is het grootste privé spoorvrachtbedrijf in Europa. Het biedt logistieke en industriële bedrijven een alternatief aan voor transporten met vrachtwagens. Lineas transformeerde in 10 jaar tijd van een Belgisch overheidsbedrijf tot een sterk groeiende Europese private groep. Digitalisering moet die groei ondersteunen. De CFO en zijn team worden bijvoorbeeld ondersteund door RPA of robotic process automation en process mining.