Er is een nijpend tekort aan zorgpersoneel in ons land en het aantal personen die extra zorg en begeleiding nodig hebben zal de komende jaren alleen maar toenemen. Meer specialisatie en goed doordachte innovatie is nodig om de zorg efficiënter te organiseren. Hogeschool Vives speelt op deze evoluties in en leidt studenten nu op tot zorgtechnoloog.

Een gezonde infrastructuur, een gezonde haven Voor een goede werking van de haven is een gezonde infrastructuur van enorm belang. Die infrastructuur bestaat vaak uit beton, maar wat komt er allemaal kijken bij het bouwen en onderhouden van betonnen constructies? En met welke uitdagingen krijg je dan te maken? Group Suerickx voerde werken uit aan de koeltorens van Doel en wij mochten mee gaan kijken!

Om de continuïteit van de haven te verzekeren, is het nodig om tijdig renovaties uit te voeren aan de infrastructuur. Renovatieprojecten in de haven brengen echter vaak veel uitdagingen met zich mee. Ze zijn complex, grootschalig en kunnen enkel uitgevoerd worden door bedrijven die op de hoogte zijn en zich strikt houden aan de veiligheidsvoorwaarden.

In deze aflevering maken we kennis met Aprojects, die een op maat gemaakte dienstverlening bieden voor internationale totaalprojecten in de logistiek met als belangrijkste draaischijf de haven van Antwerpen.

Veiligheid is een topprioriteit in de haven! Atmosafe heeft een unieke methode ontwikkeld om de veiligheid te garanderen en om de gezondheid van de mensen te beschermen. Zij werken hiervoor onder andere samen met de KU Leuven. Hoe dat in zijn werk gaat, ontdek je in deze aflevering.

Deco Subsea, een internationale speler op het gebied van hightech onderwater dienstverlening, deelt een unieke blik achter de schermen. Ze duiken, ontwikkelen en passen nieuwe technieken toe en doen dit met zelfsturende teams. Hoe dit alles verloopt, ontdekt u in deze aflevering.

In het concertgebouw van Brugge staat de Summit of Bruges op het programma, met als belangrijkste topics duurzaamheid, digitalisering en technologische vernieuwing. En deze summit leidde alvast tot enkele mooie samenwerkingsovereenkomsten!

Het Gentse bedrijf Zinga is een internationale speler en actief in de grootste havens ter wereld. Zinga is specialist in coatings tegen corrosie, een absolute must voor vele havenbedrijven. Hoe Zinga het internationaal aanpakt, komt u te weten in deze aflevering.

Voor de havens is het van groot belang dat schepen vlot, veilig en op tijd op hun ligplaats geraken en goed begeleid worden tijdens het laden en lossen. De bootmannen en loodsen van het Antwerpse bedrijf Brabo zorgen hier elke dag voor!

3D printing van auto-onderdelen, zelfrijdende wagens,... voor sommigen lijkt het misschien nog verre toekomst maar niets is minder waar! De haven van Zeebrugge is de grootste autohaven ter wereld en kan dus niet anders dan met deze onderwerpen bezig te zijn. In deze 2de aflevering, gaan we op zoek naar hoe ver we hier al mee staan.

In deze aflevering onderzoeken we hoe digitalisering wordt ingezet in de Haven van Zeebrugge. Door in te zetten op een papierloze douane verstevigt de Haven van Zeebrugge haar concurrentieel voordeel en maakt ze zich op voor de nakende Brexit.