Als gevolg van de coronacrisis heeft telewerken eindelijk op grote schaal ingang gevonden in het bedrijfsleven. Ook organisaties die hun medewerkers vroeger niet of nauwelijks van thuis uit lieten werken, zijn er nu op overgeschakeld. Het ziet er naar uit dat telewerk straks het nieuwe normaal wordt. Maar dat betekent dat bedrijven ook de nodige IT- en telecomvoorzieningen moeten treffen.

De coronacrisis heeft onze gezondheidszorg sterk onder druk gezet. Meer dan ooit is duidelijk dat digitalisering mee de oplossing vormt om grote aantallen patiënten snel te kunnen helpen. Het Belgische bedrijf Corilus lanceerde een platform dat videoconsultaties tussen artsen en patiënten mogelijk maakt.

België is een internationaal centrum voor financiële dienstverleners. Tal van belangrijke spelers hebben hun hoofdkwartier in Brussel. Eén ervan is Euroclear, dat gespecialiseerd is in de afwikkeling van effectentransacties en het bewaren van aandelen, beleggingsfondsen, obligaties en derivaten. Euroclear maakt werk van een digitale transformatie, die moet leiden tot een nog breder gamma aan dienstverlening.

Liantis is een hr-dienstverlener met hoofdzetel in Brugge. Hij biedt bedrijven onder meer een ondernemingsloket, een sociaal secretariaat, diensten voor preventie en welzijn op het werk en hr-ondersteuning. Het werkt op verschillende domeinen aan digitalisering. Voor de verzekeringsafdeling werd bijvoorbeeld offertetool op maat uitgewerkt.

Eén van de sectoren waar digitale transformatie zich vandaag het sterkst laat voelen, is de financiële sector. Online bankieren wordt meer en meer de norm. Keytrade Bank is op dat vlak een pionier: ze werd opgericht in 2002 en maakt vandaag deel uit van de Franse groep Arkéa. Digitale innovatie blijft een prioriteit voor de groep.

Proximus is een sterk consumentenmerk als het gaat om telefonie, internet en TV. Ook in de zakelijke markt is de Proximus Groep sterk aanwezig met tal van communicatie- en IT-diensten voor bedrijven. De groep transformeert geleidelijk aan tot een digital service provider. Om zijn ambities waar te maken, had Proximus nood aan nieuwe IT-toepassingen en platformen die de digitalisering ondersteunen.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van big data en business intelligence om hun beslissingen te onderbouwen. Niet elke onderneming heeft de juiste profielen of technologie in huis om die inzichten te achterhalen. DataScouts uit Gent biedt daarvoor een oplossing. Om zijn projecten optimaal te laten verlopen, zocht DataScouts een flexibele IT-architectuur.

Steeds meer steden en gemeenten evolueren naar een smart city concept. Ze maken er onder meer werk van om hun burgers snel en efficiënt van dienst te zijn. InTouch uit Sint-Truiden heeft een mobiliteitssoftware ontwikkeld die lokale overheden en politiezones helpt in hun digitale transformatie. Het bedrijf heeft een performante en betrouwbare IT-infrastructuur nodig en werkt daarvoor samen met Combell.

De Belgische maakindustrie is een voorloper in digitale transformatie. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat volop in transitie is naar industrie 4.0 is Reynaers Aluminium uit Duffel. Ook om zijn sterke groei efficiënt te kunnen volgen, heeft Reynaers nood aan digitale tools.

Innovatie is cruciaal om als bedrijf relevant te blijven in de markt. Dat heeft Barco, met hoofdzetel in Kortrijk, goed begrepen. Het Belgische technologiebedrijf investeert jaar na jaar in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en diensten, met steeds meer aandacht voor de eindklant. Digitalisering fungeert daarbij als hefboom.

Belgische bedrijven kiezen almaar meer voor de cloud. Zo hoeven ze niet langer te investeren in eigen servers en genieten ze ook de schaalvoordelen van cloudplatformen voor hun digitale transformatie. Cloud partner Stuart doet voor zijn eigen cloudplatform een beroep op lokale Belgische datacenters.

Digitalisering biedt oplossingen voor bedrijven die performanter willen zijn, maar evenzeer om de kwaliteit te borgen of zelfs te verhogen. Net om die redenen heeft researchlaboratorium Nelson Labs uit Leuven software op maat laten ontwikkelen.

Grote industriële bedrijven staan vandaag voor bijzondere uitdagingen. Ze willen efficiënter werken, hun kwaliteit verhogen en investeren in innovatie. Nieuwe technologische oplossingen, waaronder big data en artificiële intelligentie kunnen helpen om die verbeteringen te versnellen. Dat heeft ook Prayon ervaren, een wereldmarktleider in de chemische sector.

Pech met de wagen komt altijd ongelegen. Net dan is het prettig om te kunnen rekenen op een vlotte service, bijvoorbeeld van de wegenwachters van VAB. Achter hun dienstverlening gaat een geolied IT-systeem schuil. Zo maken ze gebruik van robuuste Toughbook-laptops van Panasonic om hun activiteiten uit te voeren.

De zorgsector staat vandaag voor grote uitdagingen. Er is een nijpend tekort aan personeel, terwijl de groep zorgbehoevenden steeds groter wordt. Om haar organisatie nog klantgerichter te maken en de medewerkers een betere werkplanning aan te bieden, liet Familiehulp een nieuwe planningstool ontwikkelen.

Het optimaliseren van productie-activiteiten en logistiek blijft in elk maakbedrijf aan de orde. Ook bij treinconstructeur Bombardier Transportation in Brugge. Om de logistieke stromen beter in kaart te brengen, werd een project met IOT-sensoren uitgewerkt.

Digitalisering heeft niet alleen een grote impact op hoe bedrijven vandaag werken en wat ze te bieden hebben, maar ook op hoe ze hun IT-systemen organiseren en beheren. In de meeste gevallen zoeken bedrijven naar een optimale IT-architectuur en hoe ze de mogelijkheden van de cloud het best kunnen benutten om hun business te ondersteunen.