In de context van de fel stijgende energieprijzen is er meer dan ooit nood aan laagdrempelige en betrouwbare informatie. Daarom heeft de Vlaamse energieregulator VREG een nieuwe versie van het V-test-platform gelanceerd, waar consumenten alle opties en prijzen op de energiemarkt kunnen vergelijken. De site werd ontwikkeld met oog voor gebruiksvriendelijkheid en het verzekeren van de privacy

Beeldschermen en displays zijn niet meer weg te denken uit onze leefomgeving. Ze duiken op in het straatbeeld, winkels, kantoren en zorginstellingen en kunnen naast het projecteren van informatie ook interactief gebruikt worden. Het Beernemse bedrijf UCast ontwikkelt een reeks multimediatoepassingen, en heeft daarvoor een schaalbare en veilige IT-omgeving nodig.

Cyberaanvallen komen almaar meer voor en eenmaal een organisatie getroffen wordt, zijn de gevolgen vaak niet te overzien en in vele gevallen ook onomkeerbaar. Recent werd Belnet, een van de beheerders van het internetverkeer in ons land, nog het slachtoffer van een gerichte DDoS-aanval. Om het toenemende aantal DDoS-aanvallen op te vangen investeerde hostingbedrijf Combell fors in zijn netwerk.

Digitalisering reikt bedrijven nieuwe mogelijkheden aan. Tijdens de coronacrisis hebben velen ingezien dat ze hun transformatie moeten versnellen in de digitale wereld. Dat kan bijvoorbeeld dankzij een software defined private cloud oplossing, die helpt om veiliger te werken en gemakkelijker te automatiseren.

De transportsector is van vitaal belang voor onze economie. Het is een erg concurrentiële markt en dus is efficiëntie en optimalisering cruciaal voor de rendabiliteit. BE-Trans is een Belgisch transportbedrijf dat de voorbije jaren sterk gegroeid is. De bedrijfsleiding ziet in digitalisering een middel om duurzaam verder te groeien.

Ook klassieke industrieën zoeken mogelijkheden om te innoveren, efficiënter te werken en hun processen en producten te verbeteren. Nieuwe technologieën zoals advanced data analytics reiken daar interessante inzichten voor aan. SPG Dry Cooling, dat koelsystemen levert voor elektriciteitscentrales, ziet er een grote meerwaarde in.

Ecopower is in 20 jaar tijd uitgegroeid van een kleine burgercoöperatie tot een volwaardige producent en leverancier van groene energie. Vandaag zijn 60.000 coöperanten lid van de organisatie, die intussen energie levert aan ruim 50.000 klanten in het hele land. Een gevolg van die sterke groei is dat Ecopower zijn IT-systemen bij de tijd moest brengen.

Digitalisering en transformaties om producten, diensten en business modellen voor de toekomst te ontwikkelen staan vandaag hoog op de economische agenda. Maar zo'n ommeslag maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak weten bedrijven niet waar te beginnen. Open innovatie met externe experten vormt dan een belangrijke hefboom.

Als consument het overzicht houden over je uitgaven, kan een tijdrovende klus zijn. Daar brengt de Roov app verandering in. Ze giet persoonlijke administratie in een duidelijk overzicht en heeft als missie om consumenten te helpen geld te besparen. Roov koos voor een managed hosting oplossing om zich op de ontwikkeling van zijn app te kunnen concentreren.

Als gevolg van de coronacrisis heeft telewerken eindelijk op grote schaal ingang gevonden in het bedrijfsleven. Ook organisaties die hun medewerkers vroeger niet of nauwelijks van thuis uit lieten werken, zijn er nu op overgeschakeld. Het ziet er naar uit dat telewerk straks het nieuwe normaal wordt. Maar dat betekent dat bedrijven ook de nodige IT- en telecomvoorzieningen moeten treffen.

De coronacrisis heeft onze gezondheidszorg sterk onder druk gezet. Meer dan ooit is duidelijk dat digitalisering mee de oplossing vormt om grote aantallen patiënten snel te kunnen helpen. Het Belgische bedrijf Corilus lanceerde een platform dat videoconsultaties tussen artsen en patiënten mogelijk maakt.

België is een internationaal centrum voor financiële dienstverleners. Tal van belangrijke spelers hebben hun hoofdkwartier in Brussel. Eén ervan is Euroclear, dat gespecialiseerd is in de afwikkeling van effectentransacties en het bewaren van aandelen, beleggingsfondsen, obligaties en derivaten. Euroclear maakt werk van een digitale transformatie, die moet leiden tot een nog breder gamma aan dienstverlening.

Liantis is een hr-dienstverlener met hoofdzetel in Brugge. Hij biedt bedrijven onder meer een ondernemingsloket, een sociaal secretariaat, diensten voor preventie en welzijn op het werk en hr-ondersteuning. Het werkt op verschillende domeinen aan digitalisering. Voor de verzekeringsafdeling werd bijvoorbeeld offertetool op maat uitgewerkt.

Eén van de sectoren waar digitale transformatie zich vandaag het sterkst laat voelen, is de financiële sector. Online bankieren wordt meer en meer de norm. Keytrade Bank is op dat vlak een pionier: ze werd opgericht in 2002 en maakt vandaag deel uit van de Franse groep Arkéa. Digitale innovatie blijft een prioriteit voor de groep.

Proximus is een sterk consumentenmerk als het gaat om telefonie, internet en TV. Ook in de zakelijke markt is de Proximus Groep sterk aanwezig met tal van communicatie- en IT-diensten voor bedrijven. De groep transformeert geleidelijk aan tot een digital service provider. Om zijn ambities waar te maken, had Proximus nood aan nieuwe IT-toepassingen en platformen die de digitalisering ondersteunen.