Proximus is een sterk consumentenmerk als het gaat om telefonie, internet en TV. Ook in de zakelijke markt is de Proximus Groep sterk aanwezig met tal van communicatie- en IT-diensten voor bedrijven. De groep transformeert geleidelijk aan tot een digital service provider. Om zijn ambities waar te maken, had Proximus nood aan nieuwe IT-toepassingen en platformen die de digitalisering ondersteunen.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van big data en business intelligence om hun beslissingen te onderbouwen. Niet elke onderneming heeft de juiste profielen of technologie in huis om die inzichten te achterhalen. DataScouts uit Gent biedt daarvoor een oplossing. Om zijn projecten optimaal te laten verlopen, zocht DataScouts een flexibele IT-architectuur.

Steeds meer steden en gemeenten evolueren naar een smart city concept. Ze maken er onder meer werk van om hun burgers snel en efficiënt van dienst te zijn. InTouch uit Sint-Truiden heeft een mobiliteitssoftware ontwikkeld die lokale overheden en politiezones helpt in hun digitale transformatie. Het bedrijf heeft een performante en betrouwbare IT-infrastructuur nodig en werkt daarvoor samen met Combell.

De Belgische maakindustrie is een voorloper in digitale transformatie. Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat volop in transitie is naar industrie 4.0 is Reynaers Aluminium uit Duffel. Ook om zijn sterke groei efficiënt te kunnen volgen, heeft Reynaers nood aan digitale tools.

Innovatie is cruciaal om als bedrijf relevant te blijven in de markt. Dat heeft Barco, met hoofdzetel in Kortrijk, goed begrepen. Het Belgische technologiebedrijf investeert jaar na jaar in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en diensten, met steeds meer aandacht voor de eindklant. Digitalisering fungeert daarbij als hefboom.

Belgische bedrijven kiezen almaar meer voor de cloud. Zo hoeven ze niet langer te investeren in eigen servers en genieten ze ook de schaalvoordelen van cloudplatformen voor hun digitale transformatie. Cloud partner Stuart doet voor zijn eigen cloudplatform een beroep op lokale Belgische datacenters.

Digitalisering biedt oplossingen voor bedrijven die performanter willen zijn, maar evenzeer om de kwaliteit te borgen of zelfs te verhogen. Net om die redenen heeft researchlaboratorium Nelson Labs uit Leuven software op maat laten ontwikkelen.

Grote industriële bedrijven staan vandaag voor bijzondere uitdagingen. Ze willen efficiënter werken, hun kwaliteit verhogen en investeren in innovatie. Nieuwe technologische oplossingen, waaronder big data en artificiële intelligentie kunnen helpen om die verbeteringen te versnellen. Dat heeft ook Prayon ervaren, een wereldmarktleider in de chemische sector.

Pech met de wagen komt altijd ongelegen. Net dan is het prettig om te kunnen rekenen op een vlotte service, bijvoorbeeld van de wegenwachters van VAB. Achter hun dienstverlening gaat een geolied IT-systeem schuil. Zo maken ze gebruik van robuuste Toughbook-laptops van Panasonic om hun activiteiten uit te voeren.

De zorgsector staat vandaag voor grote uitdagingen. Er is een nijpend tekort aan personeel, terwijl de groep zorgbehoevenden steeds groter wordt. Om haar organisatie nog klantgerichter te maken en de medewerkers een betere werkplanning aan te bieden, liet Familiehulp een nieuwe planningstool ontwikkelen.

Het optimaliseren van productie-activiteiten en logistiek blijft in elk maakbedrijf aan de orde. Ook bij treinconstructeur Bombardier Transportation in Brugge. Om de logistieke stromen beter in kaart te brengen, werd een project met IOT-sensoren uitgewerkt.

Digitalisering heeft niet alleen een grote impact op hoe bedrijven vandaag werken en wat ze te bieden hebben, maar ook op hoe ze hun IT-systemen organiseren en beheren. In de meeste gevallen zoeken bedrijven naar een optimale IT-architectuur en hoe ze de mogelijkheden van de cloud het best kunnen benutten om hun business te ondersteunen.

De klimaatverandering, de vergrijzing, digitale transformatie... Er wachten ons vandaag heel wat uitdagingen om de maatschappij vooruit te helpen. Lokale overheden zijn zich bewust van de rol die zij daarbij kunnen opnemen. Zo kocht het stadsbestuur van Vilvoorde de Asiat-site, een voormalig militair domein, dat een nieuwe impuls moet geven aan de stad. In juni vindt daar alvast het Curiosity Forum plaats.

Digitale transformatie is aan de orde in alle sectoren, zowel bij privé-bedrijven als bij de overheid. Die organisaties en bedrijven doen in de meeste gevallen een beroep op externe partners om hen daarin bij te staan. Daardoor zijn IT-dienstverleners, zoals IRIS Professional Solutions, volop aan het aanwerven.

Extern datacenter als beveiliging tegen stroomuitval De situatie rond de energiebevoorrading in ons land, baart verschillende industrieën zorgen. Eén van de domeinen waar bedrijven zich zorgen in maken, is de continuïteit van alle IT en digitale systemen. Maar wie een beroep doet op een extern datacenter, kan op beide oren slapen.

Het rekruteren van IT-profielen blijft een uitdaging. De vraag is groot en door de krapte op de arbeidsmarkt is er ook in deze sector een war for talent. Innovatie en nieuwe technologie oefent een grote aantrekkingskracht uit op jonge IT'ers. Het management moet ook aandacht besteden aan de werkomgeving en de cultuur in het bedrijf.

E-commerce zit in België duidelijk in de lift. Eén van de gevolgen is dat koerierdiensten steeds meer verschillende bestellingen aan huis moeten leveren, die een specifieke behandeling vergen. Bij Dynalogic kregen de bezorgers een tablet om hun werk efficiënter te kunnen uitvoeren.

In een digitale werkomgeving is een incident vlug gebeurd. Een panne of cyberincident met downtime en dataverlies tot gevolg is lang geen uitzondering. En het maken van een back-up is dus zeker geen overbodige luxe. De jongste tijd kiezen meer en meer bedrijven voor een back-up in de cloud.

Interne fout - Knack

Sorry, de pagina kan niet worden weergegeven. Een tijdelijk probleem met de server. Probeer het later opnieuw.