De beursgenoteerde vastgoedgroep Befimmo ontwikkelt, verhuurt en verkoopt kantoorprojecten in België en het Groothertogdom Luxemburg. De voorbije drie jaar maakte de groep intensief werk van een digitaliseringsstrategie. Het introduceert onder meer nieuwe applicaties die gebouwen slimmer maken en voor een unieke user experience zorgen.

In de fintech-wereld heeft België een sterke reputatie. Isabel Group, dat al 25 jaar bestaat, is het grootste fintech-bedrijf van het land. Het biedt veilige betalingen aan en oplossingen voor het uitwisselen van digitale documenten en identiteiten. Om klanten nog beter te kunnen helpen, investeerde Isabel Group in een data analytics team en een nieuwe CRM-tool.

In Nieuwkerken bij Sint-Niklaas is een grootschalige zorgsite in ontwikkeling. Het ontwikkelen van zorghuisvesting is een kolfje naar de hand van de bouwgroep ibens. De groep zet volop in op digitalisering en laat zich hiervoor bijstaan door IT-dienstenleverancier GMI group, die voor ibens standaard Microsoft-technologie met oplossingen op maat van de bouw combineerde.

In vergaderzalen, boardrooms, aula's of seminarieruimtes vervullen communicatie- en presentatiemogelijkheden vandaag een centrale rol. Whitemilk uit Ronse combineert daarvoor audio, video en ICT. Het bedrijf maakte recent de overstap naar een nieuw softwarepakket om alle bedrijfsprocessen te vereenvoudigen.

De grootste baggeraars ter wereld zijn Belgen, dankzij hun hoge niveau van kwaliteit en veiligheid en hun continue zoektocht naar innovatie. Dat bewijst ook het marine-, bagger- en offshorebedrijf DEME dat over een vloot van meer dan 100 moderne schepen beschikt en blijft investeren in nieuwe technologieën.

Wat hebben DAF vrachtwagens, de trams van de MIVB en het kantoor van Eurojust in Den Haag met elkaar gemeen ? In deze drie ontwerpen spelen de composiet materialen van Indupol uit Arendonk een belangrijke rol. IT speelt een centrale rol in het productieproces van het bedrijf. Het plukt nu ook de vruchten van een nieuwe software met business intelligence.

De textielsector in ons land kreeg het de voorbije jaren zwaar te verduren. Maar dankzij doorgedreven procesoptimalisatie behoren een aantal Belgische textielbedrijven nog steeds tot de wereldtop. Maes Mattress Ticking, dat hoogwaardige matrasbekleding produceert, is er één van. Het had een geïntegreerde aanpak van zijn IT-systemen nodig om flexibel in te spelen op nieuwe trends in de markt.

Technologie en IT zijn niet meer weg te denken bij bedrijven in de maakindustrie. Ook Orfit uit Wijnegem, producent van medische hulpmiddelen voor onder andere bestraling van kankerpatiënten en orthopedische toepassingen, investeert al jarenlang in automatisering en digitalisering. De voorbije twee jaar zette het bedrijf nog verdere stappen in de evolutie naar Industrie 4.0

De Belgische maakindustrie heeft industrie 4.0 omarmd en zet volop in op digitalisering en klantgerichte innovatie. Een mooi voorbeeld daarvan Is machinefabrikant Soenen Hendrik uit Izegem, die een voorloper is in het implementeren van nieuwe technologieën. Het bedrijf implementeerde onder meer mixed reality door middel van een hololens.

TVH is een mooi voorbeeld van een Belgisch familiebedrijf dat door groei en overnames uitgegroeid is tot een multinational. Het werd opgericht in 1969 en is onder meer bekend voor zijn heftrucks. Binnen de groep overkoepelt TVH Equipment de verhuur-, verkoop- en service-activiteiten. De holding maakt momenteel volop werk van een digitale transformatie.

CDM uit Overijse is een internationale groep gespecialiseerd in geluidsdemping en het oplossen van trillingsproblemen voor bouw en industrie. Als groeibedrijf wil CDM zijn processen efficiënter maken en het voorraadbeheer optimaliseren. Het investeerde daarom in een nieuw ERP-systeem. Tegelijk wil het bedrijf vlotter de informatie verzamelen van zijn vestigingen wereldwijd.

De haven van Zeebrugge is de grootste autohaven ter wereld. Jaarlijks worden hier meer dan 2,8 miljoen auto's in- en uitgevoerd. ICO Terminals is de belangrijkste speler in die markt. Ze zorgt niet alleen voor het transport van de wagens, maar ook voor de afhandeling van douaneverplichtingen en levering tot bij de dealers. Dankzij een digitaliseringsproject kan het bedrijf nog meer accurate informatie aanbieden aan zijn klanten.

Om van een transformatieproces een succes te maken, is intense begeleiding aangewezen. Nexum staat organisaties in verandering bij met change management. Het bedrijf zit in een sterke groeifase. Een efficiëntere opvolging van verkoop en projectopvolging drong zich op. Het implementeerde daarom nieuwe IT-systemen en paste zelf ook een change management methodologie toe bij zijn eigen medewerkers.

Verlichtingsbedrijf Delta Light is in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijde referentie voor innovatieve binnen- en buitenverlichting. Het familiebedrijf met hoofdzetel in Wevelgem is inmiddels actief in meer dan 120 landen en blijft sterk groeien. Het bedrijf zocht performante IT-systemen om zijn informatie te stroomlijnen om grote projecten beter te kunnen opvolgen.

Belgische bedrijven worden volop geconfronteerd met de krapte op de arbeidsmarkt en de war for talent. Om hun HR-beleid te versterken, kunnen ze een beroep doen op Hudson, dat advies verleent bij het aantrekken, selecteren, ontwikkelen en behouden van talent. Net als zijn klanten, zet de HR-dienstverlener momenteel volop in op digitalisering.

Als het over sanitair en verwarming gaat is Van Marcke een gevestigde waarde. De familiale groep met hoofdzetel in Kortrijk bestaat dan ook al 90 jaar en is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwiterserland en de VS. Om de projectmarkt verder te ontwikkelen, heeft Van Marcke onder meer nood aan business intelligence en een andere verkoopsaanpak. Digitale tools moeten daartoe bijdragen.

Alides uit Gent is meer dan 125 jaar oud en is één van de grootste familiale vastgoedeigenaars in België. De laatste jaren kende de onderneming een aanzienlijke groei, zowel in de eigen vastgoedportefeuille als de ontwikkeling van projecten voor derden. Om de opvolging en administratie die eigen is aan bouwprojecten en het gebouwenbeheer eenvoudiger en efficiënter te maken, ging Alides op zoek naar een geïntegreerde softwareoplossing.

AR Metallizing is wereldmarktleider in gemetalliseerd papier en karton voor consumentenverpakkingen. De groep, die zijn Europese vestiging heeft in Genk, is de afgelopen jaren is sterk gegroeid. Om zijn groeiparcours vol te houden en nog klantgerichter te kunnen werken, investeert ze in digitale transformatie. Zo wordt er momenteel overgestapt naar een nieuw ERP-systeem om zowel intern als extern meer te doen met de beschikbare data.

E-commerce en andere digitale verdienmodellen zijn booming business. Cloudspecialist Sentia kent daarom ook een sterk groeiparcours. De uitdaging is om de interne organisatie en backoffice gestroomlijnd te laten mee groeien. Sentia besliste al zijn vestigingen te migreren naar het Microsoft Dynamics 365-platform.

Schréder, een Belgisch familiebedrijf met hoofdzetel in Luik, is een wereldspeler in openbare verlichting. Door de evolutie naar smart cities en een globalere markt, wordt digitalisering steeds belangrijker. Al die trends samen leiden ertoe dat Schréder meer dan ooit moet investeren in innovatie en in een digitale transformatie van de eigen activiteiten.