De Belgische maakindustrie heeft industrie 4.0 omarmd en zet volop in op digitalisering en klantgerichte innovatie. Een mooi voorbeeld daarvan Is machinefabrikant Soenen Hendrik uit Izegem, die een voorloper is in het implementeren van nieuwe technologieën. Het bedrijf implementeerde onder meer mixed reality door middel van een hololens.

TVH is een mooi voorbeeld van een Belgisch familiebedrijf dat door groei en overnames uitgegroeid is tot een multinational. Het werd opgericht in 1969 en is onder meer bekend voor zijn heftrucks. Binnen de groep overkoepelt TVH Equipment de verhuur-, verkoop- en service-activiteiten. De holding maakt momenteel volop werk van een digitale transformatie.

CDM uit Overijse is een internationale groep gespecialiseerd in geluidsdemping en het oplossen van trillingsproblemen voor bouw en industrie. Als groeibedrijf wil CDM zijn processen efficiënter maken en het voorraadbeheer optimaliseren. Het investeerde daarom in een nieuw ERP-systeem. Tegelijk wil het bedrijf vlotter de informatie verzamelen van zijn vestigingen wereldwijd.

De haven van Zeebrugge is de grootste autohaven ter wereld. Jaarlijks worden hier meer dan 2,8 miljoen auto's in- en uitgevoerd. ICO Terminals is de belangrijkste speler in die markt. Ze zorgt niet alleen voor het transport van de wagens, maar ook voor de afhandeling van douaneverplichtingen en levering tot bij de dealers. Dankzij een digitaliseringsproject kan het bedrijf nog meer accurate informatie aanbieden aan zijn klanten.

Om van een transformatieproces een succes te maken, is intense begeleiding aangewezen. Nexum staat organisaties in verandering bij met change management. Het bedrijf zit in een sterke groeifase. Een efficiëntere opvolging van verkoop en projectopvolging drong zich op. Het implementeerde daarom nieuwe IT-systemen en paste zelf ook een change management methodologie toe bij zijn eigen medewerkers.

Verlichtingsbedrijf Delta Light is in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijde referentie voor innovatieve binnen- en buitenverlichting. Het familiebedrijf met hoofdzetel in Wevelgem is inmiddels actief in meer dan 120 landen en blijft sterk groeien. Het bedrijf zocht performante IT-systemen om zijn informatie te stroomlijnen om grote projecten beter te kunnen opvolgen.

Belgische bedrijven worden volop geconfronteerd met de krapte op de arbeidsmarkt en de war for talent. Om hun HR-beleid te versterken, kunnen ze een beroep doen op Hudson, dat advies verleent bij het aantrekken, selecteren, ontwikkelen en behouden van talent. Net als zijn klanten, zet de HR-dienstverlener momenteel volop in op digitalisering.

Als het over sanitair en verwarming gaat is Van Marcke een gevestigde waarde. De familiale groep met hoofdzetel in Kortrijk bestaat dan ook al 90 jaar en is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwiterserland en de VS. Om de projectmarkt verder te ontwikkelen, heeft Van Marcke onder meer nood aan business intelligence en een andere verkoopsaanpak. Digitale tools moeten daartoe bijdragen.

Alides uit Gent is meer dan 125 jaar oud en is één van de grootste familiale vastgoedeigenaars in België. De laatste jaren kende de onderneming een aanzienlijke groei, zowel in de eigen vastgoedportefeuille als de ontwikkeling van projecten voor derden. Om de opvolging en administratie die eigen is aan bouwprojecten en het gebouwenbeheer eenvoudiger en efficiënter te maken, ging Alides op zoek naar een geïntegreerde softwareoplossing.

AR Metallizing is wereldmarktleider in gemetalliseerd papier en karton voor consumentenverpakkingen. De groep, die zijn Europese vestiging heeft in Genk, is de afgelopen jaren is sterk gegroeid. Om zijn groeiparcours vol te houden en nog klantgerichter te kunnen werken, investeert ze in digitale transformatie. Zo wordt er momenteel overgestapt naar een nieuw ERP-systeem om zowel intern als extern meer te doen met de beschikbare data.

E-commerce en andere digitale verdienmodellen zijn booming business. Cloudspecialist Sentia kent daarom ook een sterk groeiparcours. De uitdaging is om de interne organisatie en backoffice gestroomlijnd te laten mee groeien. Sentia besliste al zijn vestigingen te migreren naar het Microsoft Dynamics 365-platform.

Schréder, een Belgisch familiebedrijf met hoofdzetel in Luik, is een wereldspeler in openbare verlichting. Door de evolutie naar smart cities en een globalere markt, wordt digitalisering steeds belangrijker. Al die trends samen leiden ertoe dat Schréder meer dan ooit moet investeren in innovatie en in een digitale transformatie van de eigen activiteiten.

Charlier-Brabo Group uit Aartselaar is bij het grote publiek niet bekend. Maar zijn merken zijn in bijna elke keuken terug te vinden: Elvea, Dole of Target bijvoorbeeld. Om zijn marktpositie nog te versterken, heeft de groep digitalisering als speerpunt opgenomen in zijn strategie. Voor de salesmensen werd een mobiele CRM-applicatie ontwikkeld.

Latexco, met hoofdzetel in Tielt, is een wereldmarktleider in componenten voor de bedding industrie zoals pocketsprings, latex en andere hoog-technologische schuimen. Om zijn productie efficiënter te maken en het voorraadbeheer te optimaliseren, investeerde Latexco in een nieuw ERP-systeem. Tegelijk wil het de informatie van de diverse vestigingen wereldwijd makkelijker delen en tot een betere rapportage komen.

Carglass is een sterk merk. Achter de vlotte service van Carglass schuilt ook een gestroomlijnde IT-architectuur. Een tijdje geleden stapte de groep over op een nieuw, centraal platform met ERP en andere toepassingen. Dat was een noodzaak om verder te kunnen groeien.

België is een land met een sterk uitgebouwde farma-industrie. Producenten van geneesmiddelen doen voor hun logistiek een beroep op een netwerk van gespecialiseerde toeleveranciers. Eén van die bedrijven is W-pharma, een onderdeel van maatwerkbedrijf Wase Werkplaats. Het maakte ondermeer werk van een digitale supply chain en gestroomlijnde processen.

Hoe kunnen bedrijven die actief zijn in de utility sector of als technisch dienstverlener zich klaarstomen voor de toekomst? Op welke manier vinden ze antwoorden op de vele uitdagingen waar ze voor staan? Consultancybedrijf LAVA organiseerde een strategisch seminarie met enkele klanten om samen de toekomst voor te bereiden.

Steeds complexere regelgeving, digitalisering, druk op de kosten en nieuwe marktuitdagingen... de wereld waarin utility bedrijven en technische dienstverleners actief zijn is in volle evolutie. Vele spelers doen dan ook een beroep op een extern consultancybedrijf. Die externe knowhow en objectieve kijk brengt een dynamiek met zich mee die leidt tot structurele veranderingen.

Ferranti Computer Systems is een internationaal IT-bedrijf met hoofdzetel in Antwerpen dat zich gespecialiseerd heeft in software voor utilities. Het bekijkt hoe het zich nog verder kan aanpassen aan de noden van zijn klanten. Daarom schakelde Ferranti consultancybedrijf LAVA in voor een marktbevraging.