De meubelsector in ons land telt vele familiebedrijven met een lange historiek. Door de toegenomen concurrentie en snel evoluerende verwachtingen van de klant, staan de meubelmakers voor de opdracht om voortdurend te innoveren. Meubelfabrieken Mintjens uit Westmalle heeft zich daarom toegelegd op maatwerk voor leefruimtes en slaapkamers. Mecam uit Dilsem-Stokkem combineert in zijn collecties zitmeubilair vernieuwend design met technologische innovatie.

De houtverwerkende industrie staat voor grote uitdagingen en moet zich aanpassen aan nieuwe tendensen en klantenverwachtingen. Houtleverancier Carpentier uit Meulebeke onderging de voorbije jaren daarom een ware transformatie, met nieuwe innovaties die rekening houden met de ecologische impact en het comfort voor de vakman en de eindklant.

Innovatie en digitalisering zijn voor Belgische bedrijven een noodzaak om te overleven. Maar de overgang naar industrie 4.0 is voor bedrijven uit traditionele sectoren vaak geen makkelijke evolutie. Het houtverwerkingsbedrijf Decospan uit Menen legt dat traject alvast met succes af: het automatiseerde in 2015 haar machinepark en opende recent nog een nieuwe, hypermoderne vestiging.

Belgische bedrijven actief in de hout- en meubelindustrie scoren goed inzake productiviteit. Dat komt doordat ze blijven investeren in automatisering en hoogtechnologische systemen. Daarbij roepen ze vaak de hulp in van gespecialiseerde leveranciers, zoals Typhoon, een West-Vlaams bedrijf gespecialiseerd in luchttechnieken. Onder meer Unilin, gekend van zijn Quickstep-vloeren, rekent op hun expertise.

De houtsector staat voor belangrijke uitdagingen. Niet alleen moet het aan striktere energienormen voldoen, na enkele recente branden steeg ook de vraag naar brandvertragend hout. Het houtverwerkend bedrijf Lemahieu Group speelt op deze opportuniteiten in en is op het vlak van duurzaamheid en innovatie zelfs een voorloper in de sector.

De textiel- , hout- en meubelsector telt heel wat industriële toppers, die Europese kampioenen zijn. Maar minder bekend is dat liefst 90% van onze industrie bestaat uit kmo's. Zoals Neves uit Ninove, dat zich gespecialiseerd heeft in kasten op maat en European Spinning Group, een textielgroep die garens produceert voor weverijen en breiers.

De Vlaamse textielsector telt diverse bedrijven die zijn uitgegroeid tot wereldleider in hun niche. Zo is IVC met hoofdkwartier in Avelgem dankzij innovatie, investeringen en sterke groei één van de grootste producenten van luxe vinylvloeren ter wereld.

Eén van de belangrijkste succesfactoren van de Belgische textielsector, is haar lange traditie van innovatie en wendbaarheid. Copaco Screenweavers uit Bavikhove is een groeibedrijf dat een sterke positie heeft uitgebouwd in de niche van gespecialiseerd doek.

België heeft een lange traditie in mode en confectie. Nieuwe technologieën en digitalisering bieden ook in deze sector een antwoord op de uitdagingen. Lectra is een internationale groep die zich toelegt op digitale oplossingen en industrie 4.0 voor ondermeer de mode-, meubel- en automotive sector.

In de Belgische maakindustrie vinden we heel wat familiale kmo's terug die kunnen bogen op een lange traditie. Een mooi voorbeeld is Finaspan, één van de grootste Europese producenten van fineerplaten, dat al meer dan 100 jaar bestaat.

De Belgische textielindustrie telt een aantal belangrijke spelers die tot de internationale top in hun niche behoren. Zo is Balta de grootste Europese producent van vloerbekleding in textiel. De beursgenoteerde groep met hoofdzetel in Wielsbeke telt 11 vestigingen wereldwijd.

Innovatie en wendbaarheid zijn vandaag bepalende factoren voor het succes van onze industrie. Bij de Concordia Textiles Group, met hoofdzetel in Waregem, kunnen ze erover meespreken. Het bedrijf werd opgericht in 1925 en heeft zich de voorbije 90 jaar steeds met succes aangepast aan de veranderende omgeving.

Duurzaamheid is in de Belgische industrie een actueel onderwerp. Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om ecologischer te gaan werken. Bij Unilin maakt het deel uit van de strategie. De division panels, producent van spaanplaten, werkt vandaag vanuit een cradle-to-cradle visie.