Borit uit Geel is een producent van metalen platen voor brandstofcellen. Het bedrijf is de voorbije jaren sterk gegroeid en heeft onder meer werk gemaakt van de polyvalentie van zijn medewerkers en flexibele planningssystemen om die groei te kunnen waarmaken. De komende jaren wil het verder opschalen naar massaproductie.

ST Engineering is een producent van hard- en software voor satellietcommunicatie. De fabriek in Erpe-Mere, die nu deel uitmaakt van de multinational ST Engineering iDirect, werd andermaal uitgeroepen tot Factory of the Future. Het bedrijf investeert verder, onder meer in een manufacturing execution system

Agrifirm Nuscience uit Drongen, producent van mengsels en additieven voor de diervoederindustrie, heeft de afgelopen jaren zijn productiecapaciteit verdubbeld. Naast extra meng- en afvullijnen werd het hele productieproces onder de loep genomen om na te gaan welke stappen geoptimaliseerd en geautomatiseerd konden worden.

Continental Mechelen, producent van sensoren en remsystemen voor auto's, heeft zijn titel als Factory of the Future opniew kunnen verlengen voor drie jaar. Het bedrijf investeerde in de ontwikkeling van nieuwe producten en slimme digitalisering. Alle processen worden nu ook gemonitord via een nieuwe software.

Cargill Izegem, dat oliën en vetten raffineert, investeert al jaren in state-of-the art productiefaciliteiten. Zo werd in een nieuwe destillatietoren in de raffinaderij zelf ontwikkelde technologie geïntegreerd. Daarnaast zet het bedrijf in op automatisering om flexibeler te kunnen werken.

L'Oréal vestigde zich in 1975 in Libramont. De fabriek telt vandaag 400 medewerkers. Dankzij continue investeringen in machines en technologie, maar ook in de competenties van het team, kan de fabriek zich snel aanpassen aan nieuwe noden. Dat bewees ze ook tijdens de coronacrisis.

Bij Danone in Rotselaar wordt yoghurt en Actimel geproduceerd. Actimel werd 25 jaar geleden in deze vestiging uitgevonden. In de zomer van 2020 werd een plantaardige versie gelanceerd, een project waarvoor een nieuwe productie-installatie werd ontwikkeld.

Tôlerie Delhez uit Thimister, gespecialiseerd in fijn plaatwerk, investeert continu in zijn productie-apparaat. De meeste machines in het atelier zijn hoogstens 4 jaar in dienst. Als toeleverancier wil het bedrijf een voorloper blijven in nieuwe technologieën.

Jumo uit Eupen maakt deel uit van een Duitse groep die gespecialiseerd is in meet- en regeltechniek, regelapparatuur en automatisatie. De vestiging in Eupen maakt temperatuursensoren. Dat productieproces van vergt nog veel manueel precisiewerk. Om de efficiëntie op te drijven en sneller te kunnen leveren, werd in 2017 een digitaliseringsproject opgezet.

Alstom uit Charleroi is een toeleverancier van systemen die de veiligheid van het treinverkeer verzekeren. Het innoveert, zowel in zijn productaanbod als in zijn productieafdeling. Zo werd in de kabelafdeling bijvoorbeeld de interactieve looming tafel geïntroduceerd en wordt sinds twee jaar ook met geïntegreerde teams gewerkt op de werkvloer.

Valeo Vision uit Ath is een onderdeel van de groep Valeo en levert mistlampen en daglichten aan alle autoconstructeurs ter wereld. Het bedrijf werd drie jaar geleden voor het eerst uitgeroepen tot Factory of the Future. Sindsdien is er hard gewerkt om de fabriek verder te automatiseren en mens en machine met elkaar te verzoenen.

Daikin is al 45 jaar gekend als producent van airconditioningtoestellen en warmtepompen. De fabriek in Oostende vervult een headquarterfunctie en kreeg recent een upgrade. Er werd geïnvesteerd in zelflerende, adaptieve systemen en via camera's wordt data verzameld om de productie te optimaliseren.

Total Ertvelde, strategisch gelegen aan het kanaal Gent-Terneuzen, is de grootste producent van smeeroliën in België en de tweede grootste fabriek van Total in Europa. Veiligheid van de medewerkers, onderzoek naar nieuwe producten en duurzaamheid staan centraal in dit bedrijf.

Kautex Textron uit Tessenderlo produceert brandstoftanks, ondermeer voor Ford, Volvo en Renault. Als toeleverancier van de automotive industrie moet het bedrijf niet alleen performant, maar ook erg flexibel zijn. Het investeerde daarom sterk in datacaptatie en analytics.

Biobakkerij De Trog is een biologische en ambachtelijke bakkerij uit Ieper. Ze levert zowel aan detailhandel als grote retailers. Eén van de uitdagingen voor De Trog is het verzoenen van het ambacht met het opschalen van de productie. Om de kwaliteit van de producten te kunnen garanderen, wordt ook gebruik gemaakt van big data.

AW Europe uit Baudour is een toeleverancier in de automobielsector. Het is wereldleider in automatische versnellingsbakken en systemen voor infotainment en navigatie. Deze factory of the future beschikt over een performant machinepark en maakt ook gebruik van nieuwe technologieën om zo efficiënt mogelijk te produceren met hoge kwaliteitsgarantie.

STAS STAS Doornik is een fabriek van de STAS groep, die in Europa de onbetwiste pionier wil zijn in zelflossers en kippers. In deze fabriek van de toekomst zijn operationele processen zoveel mogelijk gedigitaliseerd. Technologische toepassingen moeten zowel de operator als ingenieur ondersteunen, maar ook de onderlinge communicatie verbeteren.