Ook dit jaar weer werden een reeks technologische bedrijven door Agoria en Sirris bekroond met een Factory of the Future award. Zes bedrijven die in 2019 bekroond werden, wisten hun titel te verlengen voor drie jaar. In deze uitzending stellen we twee van hen aan u voor: BMT Aerospace uit Oostkamp en Duracell uit Aarschot.

Aisin Europe produceert versnellingsbakken en navigatiesystemen voor de automobielsector. Het bedrijf is sinds 1997 gevestigd op een industriezone in de buurt van Bergen en telt zo'n 500 medewerkers. Aisin Europe werd in 2019 bekroond met een Factory of the Future award en heeft die onlangs verlengd voor drie jaar. Het bedrijf zet sterk in op data om zijn processen efficiënter te maken. Het ontwikkelt ook nieuwe machines om zijn productie flexibeler te kunnen omschakelen voor een divers gamma aan producten.

Vinventions produceert synthetische wijnkurken op basis van plantaardige grondstoffen. De vestiging in Thimister is de grootse van de groep en telt 250 werknemers. Ze investeert al lang in automatisering. De afgelopen jaren werden cobots en iPads geïntroduceerd op de werkvloer om de efficiëntie te verhogen en operatoren te ontlasten van repetitieve taken.

Takeda Lessines is één van de 10 grootste biofarmabedrijven van België. Het ontwikkelt producten voor patiënten die lijden aan een zeldzame ziekte en telt ongeveer 1200 medewerkers. Om efficiënter te werken, worden nieuwe technologieën zoals AR en VR geïmplementeerd op de werkvloer. Daarnaast heeft Takeda ook een strategisch plan uitgewerkt om zijn ecologische voetafdruk te verminderen.

P&V Panels ontwerpt en bouwt elektrische schakelborden. Naast deze productie en engineering heeft het bedrijf ook een afdeling die onderhoud uitvoert op schakelborden en een gespecialiseerd team voor gebouwenautomatisatie. In de vestiging in Heusden-Zolder werden een hele reeks digitalisatieprojecten doorgevoerd om de processen beter met elkaar te linken. Ook de inrichting van de productieruimte werd grondig aangepakt.

Terumo uit Haasrode produceert zo'n 800 miljoen injectienaalden, katheders en accessoires per jaar. Om als Europese productievestiging van een Japanse groep relevant te blijven, focuste het bedrijf bewust op de B2B-markt, met specifiek ontwikkelde producten. Daartoe werd geïnvesteerd in een flexibel machinepark dat automatisatie combineert met doorgedreven datacaptatie.

ZF Wind Power is een onderdeel van de ZF groep, met hoofdkantoor in Lommel. Het vervaardigt zo'n 1.000 tandwielkasten of power trains per jaar, met een vermogen van 3 tot 6 MegaWatt. Om grotere en performantere windturbines mogelijk te maken, herzag deze fabriek van de toekomst de voorbije jaren een groot deel van haar processen.

Borit uit Geel is een producent van metalen platen voor brandstofcellen. Het bedrijf is de voorbije jaren sterk gegroeid en heeft onder meer werk gemaakt van de polyvalentie van zijn medewerkers en flexibele planningssystemen om die groei te kunnen waarmaken. De komende jaren wil het verder opschalen naar massaproductie.

ST Engineering is een producent van hard- en software voor satellietcommunicatie. De fabriek in Erpe-Mere, die nu deel uitmaakt van de multinational ST Engineering iDirect, werd andermaal uitgeroepen tot Factory of the Future. Het bedrijf investeert verder, onder meer in een manufacturing execution system

Agrifirm Nuscience uit Drongen, producent van mengsels en additieven voor de diervoederindustrie, heeft de afgelopen jaren zijn productiecapaciteit verdubbeld. Naast extra meng- en afvullijnen werd het hele productieproces onder de loep genomen om na te gaan welke stappen geoptimaliseerd en geautomatiseerd konden worden.

Continental Mechelen, producent van sensoren en remsystemen voor auto's, heeft zijn titel als Factory of the Future opniew kunnen verlengen voor drie jaar. Het bedrijf investeerde in de ontwikkeling van nieuwe producten en slimme digitalisering. Alle processen worden nu ook gemonitord via een nieuwe software.

Cargill Izegem, dat oliën en vetten raffineert, investeert al jaren in state-of-the art productiefaciliteiten. Zo werd in een nieuwe destillatietoren in de raffinaderij zelf ontwikkelde technologie geïntegreerd. Daarnaast zet het bedrijf in op automatisering om flexibeler te kunnen werken.

L'Oréal vestigde zich in 1975 in Libramont. De fabriek telt vandaag 400 medewerkers. Dankzij continue investeringen in machines en technologie, maar ook in de competenties van het team, kan de fabriek zich snel aanpassen aan nieuwe noden. Dat bewees ze ook tijdens de coronacrisis.

Bij Danone in Rotselaar wordt yoghurt en Actimel geproduceerd. Actimel werd 25 jaar geleden in deze vestiging uitgevonden. In de zomer van 2020 werd een plantaardige versie gelanceerd, een project waarvoor een nieuwe productie-installatie werd ontwikkeld.

Tôlerie Delhez uit Thimister, gespecialiseerd in fijn plaatwerk, investeert continu in zijn productie-apparaat. De meeste machines in het atelier zijn hoogstens 4 jaar in dienst. Als toeleverancier wil het bedrijf een voorloper blijven in nieuwe technologieën.

Jumo uit Eupen maakt deel uit van een Duitse groep die gespecialiseerd is in meet- en regeltechniek, regelapparatuur en automatisatie. De vestiging in Eupen maakt temperatuursensoren. Dat productieproces van vergt nog veel manueel precisiewerk. Om de efficiëntie op te drijven en sneller te kunnen leveren, werd in 2017 een digitaliseringsproject opgezet.

Alstom uit Charleroi is een toeleverancier van systemen die de veiligheid van het treinverkeer verzekeren. Het innoveert, zowel in zijn productaanbod als in zijn productieafdeling. Zo werd in de kabelafdeling bijvoorbeeld de interactieve looming tafel geïntroduceerd en wordt sinds twee jaar ook met geïntegreerde teams gewerkt op de werkvloer.

Valeo Vision uit Ath is een onderdeel van de groep Valeo en levert mistlampen en daglichten aan alle autoconstructeurs ter wereld. Het bedrijf werd drie jaar geleden voor het eerst uitgeroepen tot Factory of the Future. Sindsdien is er hard gewerkt om de fabriek verder te automatiseren en mens en machine met elkaar te verzoenen.