Jumo uit Eupen maakt deel uit van een Duitse groep die gespecialiseerd is in meet- en regeltechniek, regelapparatuur en automatisatie. De vestiging in Eupen maakt temperatuursensoren. Dat productieproces van vergt nog veel manueel precisiewerk. Om de efficiëntie op te drijven en sneller te kunnen leveren, werd in 2017 een digitaliseringsproject opgezet.

Alstom uit Charleroi is een toeleverancier van systemen die de veiligheid van het treinverkeer verzekeren. Het innoveert, zowel in zijn productaanbod als in zijn productieafdeling. Zo werd in de kabelafdeling bijvoorbeeld de interactieve looming tafel geïntroduceerd en wordt sinds twee jaar ook met geïntegreerde teams gewerkt op de werkvloer.

Valeo Vision uit Ath is een onderdeel van de groep Valeo en levert mistlampen en daglichten aan alle autoconstructeurs ter wereld. Het bedrijf werd drie jaar geleden voor het eerst uitgeroepen tot Factory of the Future. Sindsdien is er hard gewerkt om de fabriek verder te automatiseren en mens en machine met elkaar te verzoenen.

Daikin is al 45 jaar gekend als producent van airconditioningtoestellen en warmtepompen. De fabriek in Oostende vervult een headquarterfunctie en kreeg recent een upgrade. Er werd geïnvesteerd in zelflerende, adaptieve systemen en via camera's wordt data verzameld om de productie te optimaliseren.

Total Ertvelde, strategisch gelegen aan het kanaal Gent-Terneuzen, is de grootste producent van smeeroliën in België en de tweede grootste fabriek van Total in Europa. Veiligheid van de medewerkers, onderzoek naar nieuwe producten en duurzaamheid staan centraal in dit bedrijf.

Kautex Textron uit Tessenderlo produceert brandstoftanks, ondermeer voor Ford, Volvo en Renault. Als toeleverancier van de automotive industrie moet het bedrijf niet alleen performant, maar ook erg flexibel zijn. Het investeerde daarom sterk in datacaptatie en analytics.

Biobakkerij De Trog is een biologische en ambachtelijke bakkerij uit Ieper. Ze levert zowel aan detailhandel als grote retailers. Eén van de uitdagingen voor De Trog is het verzoenen van het ambacht met het opschalen van de productie. Om de kwaliteit van de producten te kunnen garanderen, wordt ook gebruik gemaakt van big data.

AW Europe uit Baudour is een toeleverancier in de automobielsector. Het is wereldleider in automatische versnellingsbakken en systemen voor infotainment en navigatie. Deze factory of the future beschikt over een performant machinepark en maakt ook gebruik van nieuwe technologieën om zo efficiënt mogelijk te produceren met hoge kwaliteitsgarantie.

STAS STAS Doornik is een fabriek van de STAS groep, die in Europa de onbetwiste pionier wil zijn in zelflossers en kippers. In deze fabriek van de toekomst zijn operationele processen zoveel mogelijk gedigitaliseerd. Technologische toepassingen moeten zowel de operator als ingenieur ondersteunen, maar ook de onderlinge communicatie verbeteren.

In 2016 werd JTEKT Torsen voor het eerst bekroond met een Factory of the Future Award. Dit jaar kreeg het er opnieuw één. Het bedrijf blijft immers inzetten op nieuwe technologieën. Big data en artificiële intelligentie worden bijvoorbeeld ingezet om het onderhoud te optimaliseren.

BMT Aerospace levert wereldwijd hoogtechnologische componenten aan de luchtvaartsector. De hoofdzetel in Oostkamp produceert ondermeer tandwielen voor vliegtuigvleugels. Ze heeft een sterk uitgebouwde engineering en leverde de voorbije jaren heel wat inspanningen om de tijd tussen ontwikkeling en industriële productie korter te maken.

Lavetan is een onafhankelijk laboratorium dat gespecialiseerd is in microbiologische en serologische ontledingen van voeding. Het is door de jaren heen sterk geëvolueerd van ambachtelijk over industrieel tot gedigitaliseerd laboratorium. Daardoor behoort het tot de top in zijn niche en voert het jaarlijks meer dan 1 miljoen analyses uit.

Niko is gekend als fabrikant van schakelaars en stopcontacten, maar produceert ook detectoren en oplossingen om huizen te automatiseren. Het bedrijf is verticaal geïntegreerd en op ecologisch vlak een voorbeeld voor de sector. In vier jaar tijd werden bijvoorbeeld de kosten van afval gereduceerd met meer dan 10 procent.

Van Hoecke Van Hoecke is familiebedrijf uit Sint-Niklaas dat al meer dan 50 jaar actief is in functioneel meubelbeslag. De afgelopen vijf jaar startte het bedrijf ook een eigen productie van onze houten lades op. Met succes, want sinds 2016 steeg de omzet met een derde tot 72 miljoen. Er wordt continu geïnvesteerd in deze fabriek. Naast operationele excellentie ligt de focus ook op customer intimacy.

Bij Duracell in Aarschot worden alle AA en AAA batterijen voor heel Europa geproduceerd. Onder impuls van de nieuwe eigenaar Berkshire Hathaway wordt hier sinds 2015 een investeringsprogramma van 75 miljoen euro doorgevoerd. Daarbij is digitalisering een prioriteit.

Bosch Tienen is een onderdeel van de Duitse Bosch holding. Het produceert ruitenwissers en rubberen en metalen onderdelen voor zusterbedrijven in Europa en Azië. In deze Factory of the Future zijn alle machines uitgerust met camera's en sensoren. Daardoor beschikt het bedrijf in real time over een pak data, zowel van de machines als over de productieactiviteiten.

Z-Industry: Rf-Technologies Rf-Technologies is een familiebedrijf uit Oosterzele dat producten voor passieve brandbeveiliging maakt, zoals brandwerende kleppen en roosters en afdichtingsmateriaal. Het behoort tot de Europese top-3 in zijn niche en exporteert naar 25 landen. Een stevig uitgebouwd netwerk en verschillende samenwerkingen dragen bij tot dat succes.