Hernieuwbare energiebronnen en verspreide energie-opslagsystemen worden hoe langer, hoe meer belangrijk voor ons energiesysteem. Die evolutie biedt kansen voor bedrijven om te innoveren en nieuwe jobs te creëren. Eén van de proeftuinen die hieraan gewijd is, is het Green Energy Park in Zellik, een initiatief van VUB en UZ Brussel. Bedrijven en kennisinstellingen kunnen er terecht om hun innovatie te testen in een levensechte omgeving.

De transitie naar een duurzame, klimaatneutrale maatschappij vormt een grote uitdaging voor bedrijven met chemische processen. Aan de Vrije Universiteit Brussel hebben de Chemical Engineering onderzoeksgroep en het Institute for European Studies de krachten gebundeld om bedrijven hierin te ondersteunen. Onder de naam STEP-chem werkt dit multidisciplinaire onderzoeksteam aan innovatieve en economisch haalbare scheidingstechnologieën.

In het VIB - VUB labo van Professor Han Remaut wordt onderzoek verricht naar de structuur en opbouw van bacteriën. Dit leert ons hoe we ziekteverwekkers beter kunnen bestrijden, maar leidt ook tot de ontdekking van nieuwe materialen. Bijvoorbeeld een eiwit kanaaltje dat gebruikt wordt in de nieuwste DNA sequencers, toestellen die de letters van ons DNA kunnen lezen.

Bedrijven die innoveren, kunnen rekenen op de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel. Samenwerking tussen de bedrijfswereld en VUB kan vele vormen aannemen, gaande van gezamenlijk onderzoek, co-innovatie, training en consultancy, het ter beschikking stellen van infrastructuur tot het licentiëren van technologieën en het oprichten van spin-offbedrijven.