Wie Antwerpen zegt, zegt mode. Die modesector is anno 2021 echter veel meer dan het ontwerpen van nieuwe collecties en catwalks. Dat bewijst bijvoorbeeld fashiontech designer Jasna Rok Lab. Het jonge bedrijf ontwikkelt kledij die in realtime reageert op de drager. Ook startup Shavatar gaat met nieuwe technologie aan de slag om online kledij kiezen makkelijker te maken?

De chemische sector zal de komende jaren een sleutelrol spelen in de verduurzaming van onze samenleving. Om dit proces te ondersteunen opende vorig jaar de incubator BlueChem op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Hier kunnen groeibedrijven en gevestigde waarden de chemie van morgen ontwikkelen en kennis met elkaar delen. Op dezelfde zone komt ook BlueApp, een open innovatiehub waar onderzoekers en bedrijven de ideeën voor de duurzame chemie van morgen kunnen ontwikkelen.

Tijdens de Antwerp Innovation Night in december wordt voor het eerst de AHA! Award uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen die met hun onderzoek en expertise bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De tweede awardcategorie bekroont een innoverende onderzoeker die zijn of haar potentieel reeds bewezen heeft.

Tijdens de Antwerp Innovation Night in december wordt voor het eerst de AHA! Award uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen die met hun onderzoek en expertise bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De eerste awardcategorie bekroont een beloftevol innovatietraject.

Antwerpen kent een sterke dynamiek van innovatieve ondernemingen. Innovatieve startups en gevestigde ondernemingen die actief zijn in gezondheid en milieu, kunnen bijvoorbeeld terecht op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Daar is ook iFlux gevestigd, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en VITO, die innovatieve technologie ontwikkelt om grondwaterverontreiniging in kaart te brengen.

In de medische wereld is er niet alleen een sterke technologische evolutie. Ook wetenschappers blijven gedreven zoeken naar nieuwe therapieën voor ziektes die tot nog toe ongeneeslijk bleken te zijn. De celtherapie voor multiple sclerose en immuunprofielen waar in Antwerpen aan wordt gewerkt, kunnen voor doorbraken zorgen.

Chemie en life sciences vormen een belangrijke industriële cluster in de regio Antwerpen. Omdat de nood aan innovatie en kruisbestuiving tussen wetenschappers en ondernemers groot is, staan een hele reeks nieuwe initiatieven op stapel. Een eerste concrete realisatie is het eco-bedrijventerrein BlueGate Antwerp, op de gesaneerde terreinen van het vroegere Petroleum Zuid.