Tijdens de Antwerp Innovation Night op 15 maart worden andermaal de AHA! Awards uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen en voor innovatieve groeibedrijven en start-ups. In deze aflevering stellen we de genomineerde bedrijven voor. Er is een award voor een succesvol innovatietraject en een 'one-to-watch' onderscheiding voor een startup.

Tijdens de Antwerp Innovation Night op 15 maart worden andermaal de AHA! Awards uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen en voor innovatieve groeibedrijven en start-ups. In deze aflevering stellen we de genomineerde onderzoekers voor, in de categorie 'Promising' en 'Achieved'.

De klimaatdoelstellingen sijpelen door in elke sector, en dus maakt ook de industrie werk van duurzaam ondernemen. Containerterminaloperator PSA, actief in de haven van Antwerpen, investeert volop in innovatieve oplossingen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, waaronder waterstof. En Proviron, dat chemische grondstoffen ontwikkelt en produceert voor heel diverse toepassingen, biedt zijn klanten alternatieven om hun producten duurzamer te maken.

Antwerpen vormt de ideale uitvalbasis voor bedrijven met een internationale focus. DEME, dat uitgegroeid is tot een wereldspeler in de marine-, bagger- en offshore sector, ontplooit van hieruit zijn activiteiten en ontwikkelt hier nieuwe technologieën om zijn positie nog te versterken. Ook de bakermat van het energie- en technologiebedrijf Qpinch ligt in Antwerpen.

Antwerpen behoort bij de wereldtop in pandemiebestrijding. Dat heeft te maken met een goed uitgebouwd ecosysteem. Dat wordt volgend jaar aangevuld met een nieuwe academische testfaciliteit, Vaccinopolis genaamd. Wetenschappelijk onderzoek heeft tijdens de coronapandemie ook bijgedragen tot de ontwikkeling van hoogwaardige Belgische mondmaskers.

Innovatie met nieuwe technologieën zorgt ervoor dat de Haven van Antwerpen uitgroeit tot een "smart port". Zo bouwt ze aan een netwerk van bemande en autonome drones om het havengebied nog veiliger en efficiënter te maken. Er werden ook sensoren ontwikkeld die de activiteit aan meerpalen monitoren.

Steden worden geconfronteerd met een diverse reeks problematieken, waaronder ook het circulair maken van de economie. Het bedenken van vernieuwende oplossingen voor zulke uitdagingen vergt een multidisciplinaire expertise. In de haven van Antwerpen wordt intussen een terrein van 88 hectare klaargestoomd voor activiteiten in het kader van de circulaire economie en de energietransitie.

Nooit eerder was de druk op de zorgsector zo groot als tijdens de coronapandemie. Om ze te verlichten, maakten de Antwerpse ZNA en GZA ziekenhuizen volop gebruik van een telemonitoringapplicatie, zodat patiënten vanop afstand konden worden opgevolgd. In het UZA in Edegem zorgt het INNOCENS-project er dan weer voor dat het medisch personeel over technologie beschikt om sneller in te grijpen als het fout dreigt te gaan bij te vroeg geboren baby's.

Wie Antwerpen zegt, zegt mode. Die modesector is anno 2021 echter veel meer dan het ontwerpen van nieuwe collecties en catwalks. Dat bewijst bijvoorbeeld fashiontech designer Jasna Rok Lab. Het jonge bedrijf ontwikkelt kledij die in realtime reageert op de drager. Ook startup Shavatar gaat met nieuwe technologie aan de slag om online kledij kiezen makkelijker te maken?

De chemische sector zal de komende jaren een sleutelrol spelen in de verduurzaming van onze samenleving. Om dit proces te ondersteunen opende vorig jaar de incubator BlueChem op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Hier kunnen groeibedrijven en gevestigde waarden de chemie van morgen ontwikkelen en kennis met elkaar delen. Op dezelfde zone komt ook BlueApp, een open innovatiehub waar onderzoekers en bedrijven de ideeën voor de duurzame chemie van morgen kunnen ontwikkelen.

Tijdens de Antwerp Innovation Night in december wordt voor het eerst de AHA! Award uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen die met hun onderzoek en expertise bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De tweede awardcategorie bekroont een innoverende onderzoeker die zijn of haar potentieel reeds bewezen heeft.

Tijdens de Antwerp Innovation Night in december wordt voor het eerst de AHA! Award uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen die met hun onderzoek en expertise bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De eerste awardcategorie bekroont een beloftevol innovatietraject.

Antwerpen kent een sterke dynamiek van innovatieve ondernemingen. Innovatieve startups en gevestigde ondernemingen die actief zijn in gezondheid en milieu, kunnen bijvoorbeeld terecht op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Daar is ook iFlux gevestigd, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en VITO, die innovatieve technologie ontwikkelt om grondwaterverontreiniging in kaart te brengen.

In de medische wereld is er niet alleen een sterke technologische evolutie. Ook wetenschappers blijven gedreven zoeken naar nieuwe therapieën voor ziektes die tot nog toe ongeneeslijk bleken te zijn. De celtherapie voor multiple sclerose en immuunprofielen waar in Antwerpen aan wordt gewerkt, kunnen voor doorbraken zorgen.

Chemie en life sciences vormen een belangrijke industriële cluster in de regio Antwerpen. Omdat de nood aan innovatie en kruisbestuiving tussen wetenschappers en ondernemers groot is, staan een hele reeks nieuwe initiatieven op stapel. Een eerste concrete realisatie is het eco-bedrijventerrein BlueGate Antwerp, op de gesaneerde terreinen van het vroegere Petroleum Zuid.