La Ferme Nos Pilifs is een Brussels maatwerkbedrijf. Met zijn nieuwe project Bout2Bois recycleert het diverse soorten hout om ze een tweede leven te geven. Upcycling van reststoffen en ze omvormen tot goodies of andere producten, is dan weer de specialisatie van L'Ouvroir. Deze onderneming, opgericht in 1927, is één van de oudste maatwerkbedrijven van het land.

Ondernemers moeten voortdurend flexibel en gevat inspelen op marktopportuniteiten. Om deze uitdagingen met succes aan te gaan is een duurzame partner van goudwaarde. Zo bewijst het maatwerkbedrijf Aarova al meer dan 20 jaar dat het snel op de vragen en noden van bedrijven kan inspelen. Nadat het recent restaurant 'Eat@12' opende, gaat Aarova op hetzelfde elan door met een nieuw eventcentrum, uniek voor de regio.

Maatwerkbedrijven staan synoniem voor kwalitatieve resultaten. Enerzijds op het vlak van tewerkstelling, maar evengoed in hun producten en diensten. Door in te zetten op intensieve begeleiding van medewerkers slaagt ook Weerwerk er in mooie resultaten te boeken. En dat is de zonnepaneleninstallateur Perpetum niet ontgaan. Voor hen mag Weerwerk nu schakelkasten produceren.

Door een onderdeel van de productie over te nemen of met diensten op maat kunnen maatwerkbedrijven een waardevolle partner zijn voor bouwondernemingen. Voor groenonderhoud op een bedrijfsterrein, kleine sloopwerken of het leeghalen van woningen kunnen ze onder meer terecht bij De Loods. Dit maatwerkbedrijf uit Aalst sloot met Durabrik een eerste samenwerking, die meteen voor een meerwaarde zorgt.

Sociale economiebedrijven realiseren kwalitatieve tewerkstelling voor mensen met verminderde kansen en vaak hebben ze ook een ecologische reflex, zoals het maatwerkbedrijf Ateljee uit Gent. Eén van hun duurzame projecten is het fietsproject trans-fair. Deze fietsen worden onder meer door de medewerkers van Familiezorg Oost-Vlaanderen gebruikt voor hun woon- en werkverkeer.

Sociale economiebedrijven realiseren kwalitatieve tewerkstelling voor mensen met verminderde kansen en vaak hebben ze ook een ecologische reflex, zoals het maatwerkbedrijf Ateljee uit Gent. Eén van hun duurzame projecten is het fietsproject trans-fair. Deze fietsen worden onder meer door de medewerkers van Familiezorg Oost-Vlaanderen gebruikt voor hun woon- en werkverkeer.

Een circulaire economie staat voor het maximaal hergebruiken van producten en grondstoffen. Maar het omzetten van bijvoorbeeld groenafval naar een nieuwe grondstof is niet zo evident en start bij het verzamelen van de juiste afvalstoffen. Onder meer de sociale onderneming Pro Natura zorgt via innovatie voor de juiste selectie. Met Orineo, een bedrijf dat biogebaseerde alternatieven voor petrochemische producten ontwikkelt, onderzoekt het welke vezels geschikt zijn voor verwerking.

De Vlaamse economie is continu in beweging en staat voor grote uitdagingen. Zo zorgt de overgang naar een circulaire economie voor extra tewerkstellingskansen. Net daarom zet maatwerkbedrijf 't Veer er al jaren op in. Samen met recyclagebedrijf Galloo verwerken ze huishoudelijk elektronisch afval en recent investeerde het nog in een nieuwe productiehal.

Maatwerkbedrijven lijken vandaag in heel veel opzichten op ondernemingen uit het reguliere circuit. Ze streven naar continue verbetering, hebben de ambitie om te groeien en hun diverse tewerkstelling verder uit te breiden. Trianval, een maatwerkbedrijf uit Wetteren, werd opgericht in 1972 en evolueert nog steeds mee met zijn tijd.

Fietsen zit in de lift en dat biedt opportuniteiten voor Europese fietsproducenten. Maatwerkbedrijf Vlotter uit Boom heeft door de jaren heen een gespecialiseerde fiets- en wielbouwafdeling uitgebouwd. Onder meer voor het Nederlandse merk Uno Bike mag Vlotter het hele jaar door fietsen assembleren en kan het dankzij een korte keten productie op de toenemende vraag inspelen.

België speelt een voortrekkersrol in de ontwikkeling van hoogtechnologische medische toepassingen. Vanuit deze sector groeit ook de belangstelling voor maatwerkbedrijven, want voor zowel eenvoudige als complexe montage- of assemblageopdrachten zijn ze een ideale partner. Zo ontwikkelt het maatwerkbedrijf Mariasteen uit Roeselare kwalitatieve bedbalken voor medtechspeler Heyer.