Z-Maatwerk (12): Diversificatie - 17/08/18

Aarova Eat@12 Net zoals reguliere bedrijven zoeken ook maatwerkbedrijven naar nieuwe activiteiten en diversificatie. Het laat hen toe om medewerkers nieuwe perspectieven te bieden. Naast zijn klassieke activiteiten, pakt Aarova uit Oudenaarde sinds enkele jaren bijvoorbeeld uit met een eigen restaurant.

Z-Maatwerk (15): Manufast - 14/12/17

Maatwerkbedrijven hebben in vele gevallen een lange traditie. Doorheen de tijd hebben ze zich steeds aangepast aan de wijzigende economische omstandigheden. Zo ook Manufast uit Brussel, dat meer dan 50 jaar bestaat.

Z-Maatwerk (14): Travie - 07/12/17

Maatwerkbedrijven bieden kansen aan mensen met een arbeidshandicap of een achterstand tot de arbeidsmarkt. Ook bij het Brusselse maatwerkbedrijf Travie, dat opgericht werd in 1980, krijgen zij een zinvolle job aangeboden.

Z-Maatwerk (13): AMAB - 30/11/17

In de sector van de maatwerkbedrijven zijn de voorbije jaren verschillende ondernemingen met elkaar gefusioneerd. In Vlaams-Brabant gingen bijvoorbeeld de beschutte werkplaatsen De Floere, BW Asse en Dymka op in de koepel Associatie Maatwerkbedrijven, kortweg AMAB.

Z-Maatwerk (12): Aarova - 23/11/17

Aarova Eat@12 Net zoals reguliere bedrijven zoeken ook maatwerkbedrijven naar nieuwe activiteiten en diversificatie. Het laat hen toe om medewerkers nieuwe perspectieven te bieden. Naast zijn klassieke activiteiten, pakt Aarova uit Oudenaarde sinds enkele jaren bijvoorbeeld uit met een eigen restaurant.

Z-Maatwerk (11): Mariasteen - 15/11/17

Ook maatwerkbedrijven zetten resoluut in op innovatie en digitalisering. Zo werkt Mariasteen uit Gits, een onderneming met ruim 800 medewerkers, continu aan innovatieve oplossingen. Het heeft geïnvesteerd in cobots en cognitieve arbeidsondersteuning.

Z-Maatwerk (10): Entiris - 09/11/17

Maatwerkbedrijven zijn vaak grote werkgevers in hun regio. Zo telt Entiris, dat actief is op de as Antwerpen-Brussel, zo'n 1.800 medewerkers. Dankzij die schaalgrootte kan het bedrijf ook snel nieuw projecten opstarten.

Z-Maatwerk (9): Lidwina - 02/11/17

De sector van de maatwerkbedrijven is de voorbije jaren sterk geprofessionaliseerd. Kwaliteitszorg en certificering zijn voor vele activiteiten onontbeerlijk geworden. Maatwerkbedrijf Lidwina uit Mol heeft zich onder meer toegelegd op het verpakken van voeding.

Z-Maatwerk (8): Westlandia - 26/10/17

Net als reguliere bedrijven moeten ook maatwerkbedrijven zich continu aanpassen. Westlandia uit Ieper opereert in een sterk concurrentiële omgeving en heeft zijn strategie daaraan aangepast. Dat betekent dat het ook resoluut kiest voor digitalisering.

Z-Maatwerk (7): BWB Londerzeel - 19/10/17

Maatwerkbedrijven zijn in hun regio meestal één van de grotere werkgevers. De uitdaging is dus om steeds voldoende opdrachten binnen te halen om hun medewerkers zinvol werk te kunnen bieden. Een focus op specifieke activiteiten draagt daar toe bij. Maatwerkbedrijf BWB in Londerzeel heeft zich onder meer toegelegd op het verwerken van voeding.

Z-Maatwerk (6): WAAK - 12/10/17

De wereld waarin maatwerkbedrijven actief zijn, staat niet stil. Ook zij zoeken naar innovatieve activiteiten en nieuwe niches waarin ze toegevoegde waarde kunnen ontwikkelen. Bij WAAK in Kuurne wordt bijvoorbeeld werk gemaakt van "value added plastics".

Z-Maatwerk (5): Werminval - 05/10/17

Maatwerkbedrijven zijn een partner voor heel wat reguliere ondernemingen. Werminval uit Merksem bestaat al meer dan 50 jaar en heeft een uitgebreide waaier aan diensten ontwikkeld. Voor Distrilog Group bijvoorbeeld verzorgt het de productie en montage van displays, die vervolgens ook door eigen medewerkers worden gevuld en vervoersklaar gemaakt.

Z-Maatwerk (4): Blankedale - 28/09/17

De uitdaging voor een maatwerkbedrijf is om mee te evolueren met zijn tijd. Dat vergt ook investeringen om een performant en flexibel productieapparaat te kunnen aanbieden. Bij Blankedale in Tienen werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in een afdeling voor diepvries verpakkingen. Maar er gaat ook veel aandacht naar opleidingstrajecten voor de medewerkers.

Z-Maatwerk (3): BW IMSIR - 21/09/17

Zowat alle maatwerkbedrijven zijn partners van reguliere ondernemingen. Duurzame en langdurige samenwerkingen zijn in deze sector de norm. Zo hielp een opdracht voor Telenet, BW IMSIR uit Boom om zijn activiteiten te diversifiëren en bijkomende werkgelegenheid te creëren.

Z-Maatwerk (2): Zonnehoeve Production - 14/09/17

Eén van de uitdagingen voor maatwerkbedrijven bestaat erin om zich te specialiseren in bepaalde productniches. Zo heeft Zonnehoeve Production uit Nazareth een lange traditie in houtbewerking. Het is uitgegroeid tot een belangrijke private label-leverancier van bedden.

Z-Maatwerk (1): Bewel - 07/09/17

Maatwerkbedrijven zijn in vele gevallen partners van ondernemingen uit het reguliere circuit. Het Limburgse maatwerkbedrijf Bewel heeft veel ervaring met dergelijke samenwerkingen. Zo is het al een tiental jaar actief bij Scania Parts Logistics in Opglabbeek, waarvoor het verpakkingswerk uitvoert.