In ons land kunnen verschillende partijen schulden minnelijk invorderen. Gerechtsdeurwaarder Barbara Strobbe vertelt waarom particulieren en bedrijven met onbetaalde facturen best bij een gerechtsdeurwaarder aankloppen.

Vandaag lijkt de situatie na de coronapandemie zich te normaliseren, maar toch zullen de gevolgen van de crisis ook de rest van het jaar en wellicht tot in 2022 merkbaar zijn. Wat kunnen gerechtsdeurwaarders doen om te vermijden dat ondernemingen of burgers getroffen worden door een domino-effect van schulden?

We hebben in deze reeks al diverse facetten van het werk van de gerechtsdeurwaarders behandeld. Sinds 2018 heeft het beroep ook een eigen ombudsman. Wat doet hij precies? En wat zijn zijn eerste ervaringen en conclusies? We vragen het aan de ombudsman zelf, Arnout De Vidts.

In Z-Mediation bekijken we wat de rol en expertise van gerechtsdeurwaarders is. En net zoals voor de meeste beroepen, heeft digitalisering ook een impact op het werk van de gerechtsdeurwaarder. We bespreken de initiatieven die reeds werden gerealiseerd en blikken vooruit naar de toekomst.

De komende weken gaan we in deze reeks dieper in op wat gerechtsdeurwaarders allemaal doen, wat hun expertise is, hoe ze hun rol invullen en hoe ze ook werk maken van digitalisering. In de eerste aflevering leggen we uit wat het beroep van gerechtsdeurwaarder precies inhoudt.