Iedereen kent de trein-tram-bus combinatie of ebikes en carpooling om files te vermijden. Maar wie kent de kantoorbus? Een echte "Office on Wheels" die je tot aan de voordeur van je bedrijf brengt. Met de kantoorbus zet je verloren tijd om in actieve tijd. Rijtijd - of filetijd zo je wil - wordt werktijd. Ideaal om bijvoorbeeld je inbox al door te nemen.

Op 16 september start de Week van de Mobiliteit, een campagne die mensen aan het denken zet over hun verplaatsingen. Er zijn vandaag tal van innovatieve oplossingen die een andere mobiliteit mogelijk maken. De Week van de Mobiliteit is een ideaal moment om hier mee te experimenteren. Zo zijn er op donderdag de Telewerkdag en Car Free Day.

In de transportsector is de concurrentie bikkelhard. Het Oost-Vlaamse Lindd BVBA houdt stand en probeert zich ook te onderscheiden door zijn keuze voor duurzaamheid. De kmo vernieuwde de voorbije jaren haar wagenpark en koos bewust voor CNG-trucks. Rijden op gas is uitgegroeid een waardig alternatief voor benzine en diesel.

KBC Autolease is een bekende partner van heel wat bedrijven in Vlaanderen, vooral voor auto- en fietsleasing. Het bedrijf zet hoog in op multimobiliteit en digitalisering. Multimobiliteit is er voor alle verplaatsingen, voor iedereen, en in alle vormen. Daarbij staan keuzevrijheid en flexibiliteit voor de medewerkers van uw bedrijf centraal. KBC Autolease werkt ook met een app die ontwikkeld werd door een afdeling van de Belgische Spoorwegen onder de naam Olympus. Olympus laat werknemers toe alles goed in te plannen door vlot van vervoersmiddel te wisselen. Het is het enige mobiliteitsplatform dat alle oplossingen slim integreert in een innovatief en gebruiksvriendelijk systeem. Het laat combinaties toe van auto, fiets, trein, tram, bus, maar ook deelfietsen en autodelen zijn voorzien als opties.

Z-Mobility gaat op zoek naar alternatieven voor de klassieke interpretatie van "mobiliteit" en speurt naar oplossingen. Aardgas is stilaan een waardig alternatief voor diesel en benzine. Bij automerk SEAT zetten ze vol in op aardgas en maken ze snel progressie in het aanbieden van verschillende modellen die rijden op CNG. Aardgas betekent 25% minder CO2 uitstoot dan benzine en 75% minder dan diesel. Ook de overheid heeft een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning.

In 2025 zullen naar schatting 6 % van alle wagens elektrisch zijn. In 2040 is dat al 54%. Die "modal shift" heeft een belangrijke impact op het ecosysteem in ons verkeer. Elektrisch rijden is duurzamer, maar het vraagt ook het aanpassen van faciliteiten. Luminus biedt laadpalen aan op strategische plaatsen om aan die behoefte te voldoen, en koppelt die ook binnenkort aan zonnepanelen. Zo draagt het bedrijf zijn steentje bij opdat we allemaal duurzaam worden in onze manier van verplaatsen.

Mobiliteit gaat soms ook over het gemak en de efficiëntie waarmee mensen zich kunnen verplaatsen binnen Europa. Dankzij FlyVLM bereikt men steden en regio's in Europa die niet door andere luchtvaartmaatschappijen worden aangeboden. De regionale vluchten verhogen de mobiliteit voor mensen die om professionele redenen in de week werken in Londen, Keulen of Aberdeen en toch de flexibiliteit hebben om in België te blijven wonen.