Z-Smart Buildings (10) - 27/04/17

Z-Smart Buildings (10) - 27/04/17

Steeds meer zelfstandige ondernemers en kmo's zijn zich bewust van hun energieverbruik en willen iets doen aan hun factuur. Enbro, een startup bij Kortrijk, wil hen daar als onafhankelijke energiemakelaar in bijstaan. Voor ons land is dat een nieuw concept.

Z-Smart Buildings (9) - 20/04/17

Z-Smart Buildings (9) - 20/04/17

Energymonitoring en energiemanagement zitten in de lift. In ons land is fifthplay, een onderdeel van de Niko Group, een belangrijke leverancier van dergelijke systemen. Die combineren verschillende intelligente technologieën. Daardoor worden smart buildings snel energiezuiniger.

Z-Smart Buildings (7) - 06/04/17

Z-Smart Buildings (7) - 06/04/17

De horecasector heeft het niet gemakkelijk vandaag. Loonkosten, moeilijkheden om personeel te vinden of de witte kassa vormen de uitdagingen voor horeca-ondernemers. Maar ook de kosten voor energie zijn niet te onderschatten. Toepassingen rond energiemonitoring vinden daarom steeds meer ingang in de horecasector.

Z-Smart Buildings (6) - 30/03/17

Z-Smart Buildings (6) - 30/03/17

De stad of gemeente duurzamer en energiezuiniger maken, is vandaag een beleidsprioriteit voor alle openbare besturen. De stad Sint-Niklaas is bijvoorbeeld één van de ondertekenaars van het Europese Burgemeestersconvenant. Om ook de bewoners aan te sporen tot rationeler energiegebruik, werd een project voor energiemonitoring opgestart bij meer dan 200 gezinnen.

Z-Smart Buildings (5) - 23/03/17

Z-Smart Buildings (5) - 23/03/17

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid zijn vandaag belangrijke pijlers in het bedrijfsleven. Carglass, de specialist voor het herstellen en vervangen van autoruiten, heeft een duurzaamheidsstrategie ontwikkeld waarin ruime aandacht wordt besteed aan milieu- en energiezorg.

Z-Smart Buildings (4) - 16/03/17

Z-Smart Buildings (4) - 16/03/17

Een renovatie is een ideale gelegenheid om oudere gebouwen duurzamer en energie-efficiënter te maken. ep Technieken, een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektriciteitsinstallaties, verhuisde twee jaar geleden naar een nieuwe vestiging in Oud-Turnhout, die grondig werd verbouwd.

Z-Smart Buildings (3) - 09/03/17

Z-Smart Buildings (3) - 09/03/17

Lokale overheden hebben een uitgebreid patrimonium van gebouwen. Vaak bestaat dat uit een combinatie van historische panden, oudere complexen en nieuwbouw, en is er dus een forse winst te boeken door het patrimonium energiezuiniger te maken. De gemeente Beveren heeft daar een prioriteit van gemaakt.

Z-Smart Buildings (2) - 02/03/17

Z-Smart Buildings (2) - 02/03/17

Niet elke kmo heeft de mogelijkheden om te investeren in een eigen bedrijfspand. Een bedrijvencentrum dat zowel ruimte als diensten ter beschikking stelt, biedt daar een oplossing voor. Langs het Albertkanaal in Schoten werd een oude fabriek omgevormd tot het bedrijvenpark Aquapolis.

Z-Smart Buildings (1) - 23/02/17

Z-Smart Buildings (1) - 23/02/17

Energie blijft voor vele bedrijven een belangrijke kostenfactor. Maar via een doordachte aanpak kan daar vrij snel iets aan gedaan worden. Bij de winkelketen Schoenen Torfs wordt sinds enkele jaren intensief gewerkt rond duurzamer omspringen met energie.

Z-Smart Buildings (8) - 26/01/17

Z-Smart Buildings (8) - 26/01/17

De woningbouw blijft evolueren naar meer duurzame technieken en passiefbouw. Zo zien we stilaan slimmere woningen in het straatbeeld. De familie Van Aerde uit Herzele heeft verschillende vormen van intelligente technologie in haar woning geïntegreerd.

Z-Smart Buildings (7) - 19/01/17

Z-Smart Buildings (7) - 19/01/17

De industrie heeft een toekomst in België - op voorwaarde dat ze duurzaam kan produceren en maximaal gebruik maakt van nieuwe technologie. De papierfabriek van Stora Enso in Gent is één van de bedrijven waar continu wordt geïnvesteerd in nieuwe toepassingen.

Z-Smart Buildings (6) - 12/01/17

Z-Smart Buildings (6) - 12/01/17

De kantorenmarkt kent een razendsnelle evolutie. De architecturale kwaliteit wordt belangrijker, de duurzaamheid van materialen, energie-efficiëntie en ook de integratie van intelligente technologie. Het kantoor van de toekomst wordt een slim gebouw dat voor een stuk zelfsturend wordt.

Z-Smart Buildings (5) - 22/12/16

Z-Smart Buildings (5) - 22/12/16

Steeds meer steden evolueren naar een smart city-concept: ze zoeken hoe ze technologie kunnen inzetten om de stad duurzamer, energie-efficiënter en ook aangenamer kunnen maken. Maar zo'n strategie kan maar slagen, als ook de interne organisatie van het stadsbestuur wordt aangepast, vinden ze in Mechelen.

Z-Smart Buildings (4) - 15/12/16

Z-Smart Buildings (4) - 15/12/16

Wie smart buildings zegt, is vlug geneigd aan een nieuwbouw kantoor te denken. Maar niets is minder waar. Ook bestaande gebouwen kunnen met doordachte ingrepen slimmer en efficiënter worden gemaakt. KBC past bijvoorbeeld zijn historische Boerentoren in het centrum van Antwerpen grondig aan.

Z-Smart Buildings (3) - 08/12/16

Z-Smart Buildings (3) - 08/12/16

Het slimme karakter van een gebouw bestaat naast technologische aspecten ook uit een duurzame visie op ruimtelijke ontwikkeling. Een smart building integreert zich naadloos in zijn omgeving. Voor de architecten van het nieuwe business center Diamant in Luik was dat een belangrijk aandachtspunt.

Z-Smart Buildings (2) - 01/12/16

Z-Smart Buildings (2) - 01/12/16

De evolutie naar intelligente gebouwen zet zich door in diverse sectoren. Ook in de retail, waar technologie op diverse manieren het winkelen kan ondersteunen. De Spar-vestiging in Wespelaar is een voorbeeld van een smart building.

Z-Smart Buildings  (1) - 24/11/16

Z-Smart Buildings (1) - 24/11/16

Wie vandaag een nieuw gebouw optrekt, moet met veel meer zaken rekening houden dan vroeger. Om een gebouw op lange termijn functioneel, gemakkelijk te beheren en energiezuinig te maken, wordt best werk gemaakt van slimme concepten. Dat is ook het geval in de gloednieuwe vestiging van Gedimat De Groote, een handelaar in bouwmaterialen vlakbij Gent.