Een transitie naar duurzamer ondernemen vergt een strategische aanpak. Ze heeft immers impact op alle activiteiten van een bedrijf. Bovendien moeten alle stakeholders zich kunnen vinden in de plannen: aandeelhouders, management, medewerkers en betrokkenen uit de buurt. De transport- en logistieke groep H.Essers weet uit ervaring dat een duurzame transitie een delicate evenwichtsoefening is.

Het zijn uitdagende tijden voor bedrijven, maar desondanks blijft bij de meeste ondernemingen de ambitie overeind om te investeren in het verduurzamen van hun activiteiten. Zo ook bij H.Essers, een internationale transport- en logistieke groep die inmiddels actief is in 20 landen met 7.000 medewerkers. Het familiebedrijf houdt vast aan zijn vooropgestelde transitie naar duurzamer ondernemen.

Vlaamse bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid op en investeren hoe langer hoe meer in projecten rond duurzamer ondernemen. Op die manier dragen ze bij aan de oplossing voor maatschappelijke uitdagingen en werken ze aan hun toekomstige groeipad. Voor Brouwerij Haacht is dat geen nieuw gegeven. Het familiebedrijf is al lang overtuigd van de meerwaarde van investeringen in duurzaamheid.

Duurzamer ondernemen is vandaag een onderwerp dat elk bedrijf bezighoudt. Door het uitwerken van een duurzaamheidsstrategie en gerichte investeringen kan een organisatie zich beter voorbereiden op de toekomst. Voor Brouwerij Haacht, een familiebedrijf met een historiek die teruggaat tot 1898, is verduurzamen een strategische prioriteit. Alle acties worden gebundeld in het Duurzaamheidskompas van de onderneming.

Deceuninck, dat systemen en profielen produceert voor onder andere kunststof ramen en deuren, besteedt al jarenlang aandacht aan duurzamer ondernemen. De strategie van deze multinational omvat het verduurzamen van haar producten maar evenzeer van haar eigen activiteiten. Daar wordt voortdurend in geïnvesteerd.

De transitie naar een duurzamere economie is een uitdaging, maar biedt tegelijk ook vele opportuniteiten. Deceuninck, een beursgenoteerde multinational met thuisbasis in Hooglede, is daar al jaren van overtuigd. Het produceert systemen en profielen voor kunststof ramen en deuren, gevelbekleding en terrassen. Duurzaamheid staat centraal in de strategie van de onderneming.

ION is een projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder, die een strategie heeft uitgetekend om zijn bouwprojecten en eigen werking de komende jaren verder te verduurzamen. Het succes van zijn projecten dankt ION onder meer aan het feit dat ze zorgen voor een duurzamere woon- en werkgeving.

Duurzamer ondernemen staat vandaag hoog op de agenda. Stimulansen vanuit het beleid en de opeenvolging van crisissen en kosteninflatie, zetten steeds meer organisaties ertoe aan hun werking en producten te verduurzamen. Voor ION, een projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder met hoofdzetel in Waregem, is de transitie naar duurzaam ondernemen een belangrijke pijler in zijn strategie.