Duurzaam produceren en maatregelen nemen om de ecologische voetafdruk verkleinen is voor de meeste bedrijven vandaag vanzelfsprekend. Een aantal onder hen hebben ook ambitieuze groeiplannen dankzij bijvoorbeeld hernieuwbare energieprojecten, zoals John Cockerill in Seraing. Een gesprek met Jean-Michel Geerhaerdts van John Cockerill en Gert Lambrecht van Credendo.

Ons land exporteert jaarlijks voor bijna 100 miljoen euro aan goederen en diensten. Het gros daarvan gaat naar Europese bestemmingen, maar Azië en Amerika zijn intussen beide ook al goed voor zo'n 9% van onze uitvoer. Waar zien onze bedrijven potentieel voor buitenlandse groei en hoe gaan ze om met de risico's? We vragen het aan Gert Lambrecht van Credendo en Johan Van Wassenhove, CEO van het familiebedrijf Denys uit Gent.

Belgische bedrijven veroveren de wereld. In eerste instantie is de Europese Unie een logische exportmarkt. Vaak zijn verre exportbestemmingen nog interessanter, maar uiteraard houden die ook meer risico's in. Hoe ga je daarmee om? We vroegen het aan Jean-Manuel Fontaine, Head of External Affairs bij Mithra Pharmaceuticals en Gert Lambrecht van Credendo.

Als open economie is ons land aangewezen op export. Zeker voor bedrijven die zich specialiseren in een niche is internationale expansie een must. In een aantal hoogtechnologische sectoren behoren Belgische ondernemingen dan ook tot de wereldtop. Newtec uit Sint-Niklaas is één van hen. In deze uitzending praten we met CEO Thomas Van den Driessche en ook Gert Lambrecht van Credendo.

Traditioneel gaat het gros van de Belgische export naar andere landen binnen de Europese Unie, maar ook verdere bestemming zoals Turkije, Afrika of Azië zitten in de lift. Hoe beheren ondernemingen die risico's en hoe kijken ze naar de toekomst? Een gesprek met Tom Vantyghem, group credit manager van Sioen Industries en Gert Lambrecht van Credendo.

Picanol is succesvol actief in het buitenland. Johan Verstraete (Vice President Marketing, Sales & Service bij Picanol) licht enkele hindernissen toe bij de ontwikkeling van business in opkomende markten.

Dure machines leveren aan klanten in het buitenland is niet zonder risico. Geert Chielens (CFO van Michel Van de Wiele nv) vertelt hoe het bedrijf met die risico's omgaat in de uitbouw van de export.

Upgrade Energy verovert groeimarkten met de steun van Credendo. Raf Vermeire (CEO van Upgrade Energy) legt uit hoe hij erin slaagt Chinese klanten leverancierskredieten te bieden.

De prijzenslag op de internationale grondstoffenmarkt kent winnaars en verliezers. Hoe komt dat en wie zijn ze? Louise Van Cauwenbergh (Country and Sector Risk Analyst Credendo Group) geeft tekst en uitleg.