Look&Fin is op de Belgische markt een belangrijke speler geworden in de financiering van ondernemingen. Sinds de oprichting in 2012 financierde het al 300 bedrijven en haalde het bijna 100 miljoen euro op. "Aanvankelijk boden wij aanvullende financiering op bankkredieten aan, met minder waarborgen, maar tegen een hogere rente. Dankzij de nieuwe maatregelen van de gewestregeringen bieden wij vandaag echter financiering tegen een uiterst lage rente aan, die een klassieke lening kan vervangen", zegt Frédéric Levy Morelle (CEO van Look&Fin).

Turbo

De coronacrisis heeft een turbo gezet op initiatieven om het spaargeld van particulieren te activeren en naar kmo's te laten vloeien. "De gewestregeringen hebben in de loop van de zomer nieuwe maatregelen genomen. Die geven een fiscale stimulans aan particulieren die geld lenen aan ondernemingen, op twee manieren: een jaarlijks belastingkrediet boven op de rente die het bedrijf betaalt, en een waarborg ten belope van 30% tot 40% van het geleende bedrag als de kredietnemer failliet gaat."

Voor bedrijven is het grote voordeel dat zij zich veel voordeliger kunnen financieren, tegen een rente van 0,9% tot 1,75% per jaar voor achtergestelde leningen (zonder waarborg) en met een looptijd van minimaal 5 jaar. "Dit is een uitzonderlijk product voor kmo's. Ter vergelijking: een bankkrediet kan momenteel twee- tot driemaal duurder zijn en heeft meestal een veel kortere looptijd."

Frédéric Levy Morelle, CEO van Look&Fin

Look&Fin besliste dan ook om een nieuw product op de markt te brengen, waarmee bedrijven (afhankelijk van het gewest) 50.000 tot 300.000 euro kunnen lenen op vijf jaar tegen de gunstigste rente. "We communiceren nog niet zo lang over dit product en worden overspoeld met aanvragen. Een aantal daarvan is al goedgekeurd en zal de komende weken financiering krijgen", aldus Frédéric Levy Morelle. "We zullen niet iedereen kunnen helpen. Bedrijven moeten in staat zijn om hun lening terug te betalen, want de maatregelen zijn bedoeld om bedrijven te ondersteunen die vóór de crisis in goede financiële gezondheid verkeerden en het door covid-19 tijdelijk moeilijk hebben."

Voor bedrijven is het grote voordeel dat zij zich veel voordeliger kunnen financieren. - Frédéric Levy Morelle

Nieuwe wending

Crowdlendingplatformen die al verder staan, met name in de Angelsaksische wereld, zijn uitgegroeid tot directe concurrenten van bankkredieten en bieden systematisch voordeligere voorwaarden aan dan financiële instellingen. "Met dit nieuwe product hebben wij de ambitie om de plaats in te nemen van klassieke leningen. Dat is een belangrijke wending in het bestaan van Look&Fin".

Meer informatie op www.lookandfin.com

Look&Fin is op de Belgische markt een belangrijke speler geworden in de financiering van ondernemingen. Sinds de oprichting in 2012 financierde het al 300 bedrijven en haalde het bijna 100 miljoen euro op. "Aanvankelijk boden wij aanvullende financiering op bankkredieten aan, met minder waarborgen, maar tegen een hogere rente. Dankzij de nieuwe maatregelen van de gewestregeringen bieden wij vandaag echter financiering tegen een uiterst lage rente aan, die een klassieke lening kan vervangen", zegt Frédéric Levy Morelle (CEO van Look&Fin).De coronacrisis heeft een turbo gezet op initiatieven om het spaargeld van particulieren te activeren en naar kmo's te laten vloeien. "De gewestregeringen hebben in de loop van de zomer nieuwe maatregelen genomen. Die geven een fiscale stimulans aan particulieren die geld lenen aan ondernemingen, op twee manieren: een jaarlijks belastingkrediet boven op de rente die het bedrijf betaalt, en een waarborg ten belope van 30% tot 40% van het geleende bedrag als de kredietnemer failliet gaat."Voor bedrijven is het grote voordeel dat zij zich veel voordeliger kunnen financieren, tegen een rente van 0,9% tot 1,75% per jaar voor achtergestelde leningen (zonder waarborg) en met een looptijd van minimaal 5 jaar. "Dit is een uitzonderlijk product voor kmo's. Ter vergelijking: een bankkrediet kan momenteel twee- tot driemaal duurder zijn en heeft meestal een veel kortere looptijd."Look&Fin besliste dan ook om een nieuw product op de markt te brengen, waarmee bedrijven (afhankelijk van het gewest) 50.000 tot 300.000 euro kunnen lenen op vijf jaar tegen de gunstigste rente. "We communiceren nog niet zo lang over dit product en worden overspoeld met aanvragen. Een aantal daarvan is al goedgekeurd en zal de komende weken financiering krijgen", aldus Frédéric Levy Morelle. "We zullen niet iedereen kunnen helpen. Bedrijven moeten in staat zijn om hun lening terug te betalen, want de maatregelen zijn bedoeld om bedrijven te ondersteunen die vóór de crisis in goede financiële gezondheid verkeerden en het door covid-19 tijdelijk moeilijk hebben." Crowdlendingplatformen die al verder staan, met name in de Angelsaksische wereld, zijn uitgegroeid tot directe concurrenten van bankkredieten en bieden systematisch voordeligere voorwaarden aan dan financiële instellingen. "Met dit nieuwe product hebben wij de ambitie om de plaats in te nemen van klassieke leningen. Dat is een belangrijke wending in het bestaan van Look&Fin".Meer informatie op www.lookandfin.com