Wie grijpt de kans die 5G ons biedt?

Ericsson
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

21 oktober 2020, 07:21 Bijgewerkt op: 17 november 2021, 14:07

Snel. Nu we een regering hebben met stevige ambitieus inzake 5G, moeten we snel handelen. Een versnelde uitrol van 5G zal ons land toelaten om de problemen aan te pakken die door de pandemie werden veroorzaakt, het ondernemerschap te ondersteunen en de economie te stimuleren.

YouTube, Instagram, WhatsApp en Facebook hebben één ding gemeen: de stijging van hun populariteit ging gepaard met de uitrol van 3G en 4G in de Verenigde Staten. Een perfecte timing. Vroeger zou niet goed zijn geweest, want de markt was er nog niet klaar voor. Later zou het te laat zijn geweest, want dan zou de markt al veroverd geweest zijn.

Beweren dat een dergelijke startup op topniveau in België zou kunnen ontstaan indien ons land 5G als eerste invoert, zullen we niet doen. Wel is het duidelijk dat er een direct verband bestaat tussen het invoeren van een technologie en de ontwikkeling van diensten die daaruit voortvloeit. Dit is des te meer het geval voor 5G: in heel wat domeinen kan deze technologie op zijn zachtst gezegd een evolutie veroorzaken. De Kankberg-mijn in Zweden staat bijvoorbeeld bekend om zijn goud- en telluriumafzettingen. Maar het opsporen van deze grondstoffen in de toekomst is gevaarlijk. Daarom hebben Ericsson en haar partners een ondergronds 5G-netwerk opgezet. Vanaf nu wordt er geen mankracht meer gebruikt om tunnels en galerijen te verkennen. In plaats daarvan zullen drones, op afstand bediend vanaf de oppervlakte, de mijn inspecteren. Dankzij 5G kunnen dus zaken verwezenlijkt worden die niet alleen uiterst veilig zijn, maar ook veel sneller en dus zuiniger.

5G, een cruciaal instrument in een post-corona wereld

Naarmate de gevolgen van de pandemie voortduren en zelfs verergeren, moet 5G worden gezien als een drievoudige sleutel. Het kan concrete oplossingen bieden voor de huidige problemen (zoals het verlichten van de lasten voor ziekenhuizen dankzij afstandsgeneeskunde, het optimaliseren van telewerken, het vergemakkelijken van afstandsonderwijs, enzovoort). Dit alles zou uiteraard een positieve impact hebben op de werkgelegenheid.

Rémi de Montgolfier - General Manager Ericsson Belgium & Luxembourg
Rémi de Montgolfier – General Manager Ericsson Belgium & Luxembourg

Jobs, jobs, jobs

Enkele jaren geleden heeft Europa de 3G en 4G ‘treinen’ gemist door te traag te handelen. Vandaag ligt er een nieuwe deal op tafel. Veel ambitieuzer, nog veelbelovender. Gunther Oettinger, de voormalige Eurocommissaris voor de digitale economie, noemde 5G “cruciaal op sociaaleconomisch vlak”. Andere experten wijzen in dezelfde richting. Enkele maanden geleden schatte het VBO dat er in Europa 36.000 banen zouden kunnen worden gecreëerd door de invoering van 5G. Voor Belgische ondernemers bestaat die opportuniteit ook. Ze moet enkel nog benut worden.

Door: Rémi de Montgolfier – General Manager Ericsson Belgium & Luxembourg