Nog een naam waar je niet omheen kan is Galler, een Belgische bedrijf met vestiging in Chaudfontaine bij Luik. Hier maken ze 'de betere' praline die wereldwijd geëxporteerd wordt. Bij federatie Choprabisco houden ze de cijfers in de gaten van een business waar 500 bedrijven en 8000 werknemers 5 miljard omzet realiseren.

Innovatie, added value, bio-organic chocolate...allemaal begrippen waarmee de moderne chocolatier vertrouwd is. Belcolade maakt er een erezaak van om al die nieuwste trends op te volgen. Colcolatier Klingele uit Evergem heeft de niche-zijde van de branche in 20 jaar uitgebouwd. Klingele is intussen gekend tot ver buiten de grenzen.

Chocolatier en particulieren hebben machines nodig om hun chocolade te smelten, te temperen, te gieten... Chocolade World in Hoboken is fabrikant van dergelijke machines, allemaal stat-of-the-art. En prof Dewettinck buigt zich over de nieuwe trend in deze branche: het bean-to-bar-principe.

Een naam die iedereen gekend in de oren klinkt is Neuhaus. Deze chocolatier, ontsproten aan het brein van een apotheker in Bussel, is nog altijd gevestigd in Vlezenbeek. Pralines van een 'hoger niveau' worden hier gemaakt. Belgitude is een begrip waar ze bij Neuhaus prat op gaan en dat uit zich onderandere in samenwerkingen met het modehuis Natan.

De exclusieve vormen waarmee elke chocolatier of de particulier zijn pralines maakt worden in Antwerpen ontworpen en gefabriceerd. Chocolade World is, met meer dan 1500 verschillende vormen, wereldwijd marktleider in deze branche. Michel Eyckerman is een chocolatier met lef. Zo riskeert hij het om verschillende soorten bier en chocolade te pairen.

De exclusieve vormen waarmee elke chocolatier of de particulier zijn pralines maakt worden in Antwerpen ontworpen en gefabriceerd. Chocolade World is, met meer dan 1500 verschillende vormen, wereldwijd marktleider in deze branche. Michel Eyckerman is een chocolatier met lef. Zo riskeert hij het om verschillende soorten bier en chocolade te pairen.

Belcolade in Erembodegem werd 30 jaar geleden opgericht en het bedrijf is intussen uitgegroeid tot een wereldspeler in de chocolade productie. Zij waren de eersten die couverture chocolade op de Belgische markt brachten in de vorm van drops. Aan de Gentse universiteit, in de faculteit van prof. Dewettinck, worden alle componenten van de chocolade op een zeer moderne en accurate manier bestudeerd en geanalyseerd.

De haven van Antwerpen is één van de belangrijkste importhavens ter wereld voor chocolade. Bij Durme-Natie, een belangrijk opslagbedrijf, wordt jaarlijks tot 30.000 ton aan cacaobonen in ontvangst genomen en gestockeerd of doorgevoerd. Het bedrijf is in volle expansie om, tegen 2020 hun opslagcapaciteit te verveelvoudigen.

De kritische chocoladeconsument besteedt steeds meer aandacht aan de duurzaamheidsaspecten van chocolade. De wereldwijde vereniging Fairtrade houdt de markt scherp in de gaten. Ze zien erop toe dat de boeren in de productiezones een eerlijke prijs krijgen voor hun bonen.

Fermentatie is één van, zoniet hét belangrijkste proces in de chocolade productie. Belcolade, één van de grote spelers in deze markt, heeft zijn eigen plantages in Mexico, Vietnam en Ivoorkust. Hier wordt het hele fementatieproces van heel nabij gemonitord. En in Knokke is David Maenhout actief in zijn Chocolatier-M-ateliers. Bij hem vind je pralines met de meest extravagante en verrassende vullingen.

Chocolade is voor België een hele belangrijk exportproduct. Op wereldvlak is ons land de tweede belangrijkste exporteur, na Duitsland. Chocolade heeft ook een heel boeiende en verrassende geschiedenis. In de chocolademusea Chocolate-story in Brugge en Brussel wordt heel die historie op een boeiend en leerrijke manier uit de doeken gedaan.