• Home
    • Nieuws
    • Business communities
    • Ondernemen
    • Beurs
    • Expert
    • Talk
    • Lifestyle
    • Events
    • Steden
    • Dossiers
    • Publireportage
    • Z-In the boardroom
    • Webinars
    • Debatten
    • Meest recent
    • Mijn registratie beheren
    • Mijn nieuwsbrieven beheren
    • Wachtwoord wijzigen
    • Toegang via sociale media
    • Lees later
    • Mijn abonnement beheren
    • Mijn abonnement koppelen
    • Hulp nodig?
    • Afmelden
    • Nieuws
    • Lifestyle
    • Entertainment
    • Economie
    • Style
    • Geld
    • Beurs
    • KanaalZ
    • Technologie
    • Sport
    • Plusmagazine
Z-Nieuws 24/05/22: Foute perceptie over hoge energiefacturen dreigt te wegen op de economie
Von der Leyen waarschuwt voor globale voedselcrisis
Belg maakt kans op Europese Young Inventors Prize met volautomatische sorteermachine
Motorenproducent uit Wespelaar combineert handwerk met slimme automatisering

Elnor Motors uit het Vlaams-Brabantse Wespelaar bestaat 115 jaar. En het viert die verjaardag met tal van investeringen. In nieuwe kantoren, maar ook in slimme automatiseringsprocessen. Voor een totaalbedrag van 5 miljoen euro. Het bedrijf maakt hoogwaardige motoren op vraag van klanten van over de hele wereld. Die hebben zulke specifieke eisen dat automatiseren geen sinecure is.

Foute perceptie over hoge energiefacturen dreigt consumentenvertrouwen aan te tasten

De perceptie over de hoogte van de energiefactuur ligt ver van de realiteit. Dat concludeert econoom Gert Peersman. Uit een bevraging bij een representatief staal van Belgische gezinnen blijkt dat een modaal gezin 170 euro per maand besteedt aan elektriciteit en verwarming. Maar gevraagd naar wat mensen dénken dat een mediaan gezin betaalt, schatten bijna 9 op de tien dat hoger dan 200 euro, ruim 4 op de tien zelfs hoger dan 300 euro. En die perceptie dreigt te wegen op het consumentenvertrouwen.

Elektrificatie van het Belgische bedrijfswagenpark verloopt moeizamer dan verwacht

Ondanks de belastingvoordelen verloopt de elektrificatie van het Belgische bedrijfswagenpark een pak moeizamer dan gedacht. Da's het opvallende resultaat van een studie van leasingbedrijf Arval bij meer dan 300 fleetmanagers. Die geven aan dat in 2025 de helft van al hun bedrijfswagens nog steeds volledig op diesel of benzine zal rijden. Nog opmerkelijk: zelfs in tijden van telewerk geeft één bedrijf op de vijf aan zijn wagenpark nog te zullen uitbreiden.

Z-Nieuws 23/05/22: Jaar uitstel voor begrotingsopkuis

EU geeft jaar uitstel voor begrotingsopkuis / Energiesteun aan gezinnen fors duurder dan gedacht / Waalse begroting ondanks inspanning nog 4 miljard in het rood / Brussels airport wil minder korte vluchten / Kilometerheffing bracht voorbije jaar 822 miljoen euro op / Nieuwe sporen maken cargotreinen goedkoper in Gentse haven / Belgisch mediaanloon net onder 3.000 euro bruto / België lokt buitenlandse high potentials met soepeler vergunningen / Z-Beurs met Danny Reweghs over superdividend van KBC Ancora, sterke cijfers van EVS en het langverwacht ebod van Siemens Energy op Siemens Gamesa

Wallonië ondanks inspanning nog 4 miljard in het rood

Waals minister-president Elio Di Rupo reageert tevreden op de soepelere Europese begrotingsregels. Het komt hem ook goed uit, want de Waalse begroting gaat nog altijd fors in het rood. Toch zegt de regering dat ze een grote inspanning heeft geleverd. Al blijft de aard van die inspanning nog onduidelijk.

Nieuwe sporen voor langere treinen in Gentse haven

In het Gentse deel van North Sea Port legt Infrabel momenteel de laatste hand aan enkele belangrijke projecten die het goederenvervoer moeten stimuleren. Goed voor 33,5 miljoen aan investeringen. De belangrijkste is de aanleg van twee lange sporen van 750 meter in het rangeerstation Gent Zeehaven zodat het meer treinen van die lengte kan ontvangen. Want hoe langer de trein, hoe rendabeler.

EU geeft jaar uitstel voor begrotingsopkuis

Net als de andere Europese lidstaten krijgt België één jaar langer de tijd om de begroting op orde te krijgen. Wegens de Oekraïnecrisis verwacht de Europese Commissie pas in 2024 opnieuw begrotingsdiscipline. Het risico bestaat dus dat de volgende Belgische regering een loodzware factuur voorgeschoteld zal krijgen.

België verleidt steeds meer buitenlandse "high potentials"

"België moet het Silicon Vally van Europa worden". Dat is de ambitie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. Om hooggeschoolde buitenlanders te aantrekken bestaat sinds kort de gecombineerde verblijfs- en werkvergunning, en een online platform dat de administratieve rompslomp voor werkgevers verlicht. Cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken moeten bewijzen dat die aanpak werkt.

Z-Nieuws 20/05/22: Eerste Batibouw post-corona in afgeslankte versie

Batibouw herrijst vanaf dit weekend, in afgeslankte versie, zo stelden we ter plaatse vast. We geven aansluitend een voorproefje van Trends Talk, waarin we dit weekend de vastgoedmarkt bespreken met insider Johan Krijgsman, topman van ERA België. Antwerpen ontvangt dit weekend de PGL Major en is daarmee even het epicentrum van de snelgroeiende gamewereld. Een sportmarkt met nog groot potentieel. Na Polen wordt België de tweede Europese lidstaat waar Oekraïense vluchtelingen bankbiljetten uit eigen land zullen kunnen omwisselen in euro. En dat vraagt een hele organisatie. Voor de laatste nieuwsreportage trekken we naar Stockholm waar een restaurant erin slaagt om CO2 circulair te gebruiken. In Z Beurs bespreken we opnieuw een erg wisselvallige beursweek, waar analist Philippe Gijsels toch een nieuw fenomeen ziet opduiken: inflatievrees maakt plaats voor recessievrees.

Oekraïense vluchtelingen kunnen hun grivna's vanaf juni omwisselen in ons land

Na Polen wordt België de tweede Europese lidstaat waar Oekraïense vluchtelingen bankbiljetten uit eigen land zullen kunnen omwisselen in euro's. Op Europees niveau bleek zo'n regeling niet haalbaar. Dus hebben de Belgische en Oekraïense Nationale Bank onderling een regeling uitgewerkt. Onder meer over de wisselkoers die beide landen zullen hanteren.

Antwerpen dit weekend epicentrum van explosief groeiende gamewereld

Het sportpaleis in Antwerpen is een weekend lang het epicentrum van de gamewereld. Tot zondag loopt er de PGL Major Antwerp, het officieuze wereldkampioenschap CounterStrike. Niet meer dan een schietspelletje zult u denken, maar het prijzengeld bedraagt wel een miljoen dollar. Het is sprekend voor een sport- en entertainmenttak waarvan de marktwaarde jaarlijks 30 tot 40% groeit. En dat trekt stilaan ook het Belgische bedrijfsleven aan.

Zweeds restaurant pakt uit met circulair CO2-gebruik

Een restaurant in het Zweedse Stockholm is met een bijzonder proefproject gestart. Het personeel draagt katoenen schorten die broeikasgassen uit de lucht kunnen opnemen en vasthouden. De CO2 wordt vervolgens weer vrijgegeven in een groentekas waar het wordt opgenomen door groenten, die het restaurant gebruikt voor haar gerechten. Kledingketen H&M ondersteunt het project.

Eerste Batibouw post-corona is kleiner geworden

Vanaf morgen en tot zondag 29 mei kunnen bouwers en verbouwers opnieuw terecht op Batibouw. Het is de eerste editie van de populaire bouwbeurs op de Heizel sinds de coronapandemie. In 2020 was Batibouw immers de allerlaatste grote beurs vóór ons land in lockdown ging. En corona heeft duidelijk impact gehad. De beurs telt nu minder exposanten en kleinere stands. Ook de economische context zit niet mee, met nog steeds fors oplopende bouwkosten.

Johan Krijgsman (CEO ERA) waarschuwt voor verslechterde betaalbaarheid woningen

Ook al koelt de vastgoedmarkt voor het eerst sinds lang wat af, de betaalbaarheid van een woning dreigt de komende jaren te verslechteren. Dat zegt Johan Krijgsman, de CEO van ERA, de grootste vastgoedmakelaar van het land, dit weekend in Trends Talk. De afkoeling van de markt betekent nog geen prijsdaling en compenseert voor kopers de stijgende rente niet, vreest Krijgsman.

NewB zoekt 40 miljoen en veel meer klanten

De ethische bank NewB staat voor twee zware opdrachten. Tegen september moet ze 40 miljoen euro extra ophalen. Haar banklicentie staat immers op het spel. Dat is geen makkelijke opgave, want de grootste aandeelhouder, de Franse verzekeraar Monceau, past. Zo blijkt uit een rondvraag van De Tijd. En om levensvatbaar te zijn, moet de coöperatieve bank de komende 4 jaar ook 10 keer zoveel klanten zien aan te trekken.

Campagne "1 uit de 1.000" helpt mensen met beperking aan job

Enkele ondernemers waaronder Inge Geerdens en Wouter Torfs lanceren de campagne '1 uit de 1.000'. Daarmee willen ze elk jaar 1.000 andere ondernemers overtuigen om personen met een beperking aan te werven. Die stoten op allerlei drempels terwijl ze vaak perfect competent zijn.

Creatief HR-beleid helpt in krappe arbeidsmarkt

Aanwerven blijft een probleem. Driekwart van de Belgische werkgevers vindt momenteel niet de juiste profielen, zegt dezelfde enquête van Manpower. De collega's van Trends tonen deze week aan dat een origineel HR-beleid soelaas kan brengen. Trends ging op zoek naar bedrijven die er -ondanks de krappe arbeidsmarkt- wél in slagen voldoende werkkrachten aan te trekken. Zoals sportketen Decathlon.

In de kijker

Z-Sustainable Future: Een slim controlesysteem voor warmtenetten 24/05/22
Z-Advertising 23/05/22
Z-Starten met beleggen 23/05/22
Z-Ondernemen: De rol van de verzekeringsmakelaar evolueert 23/05/22
Z-Europa 23/05/22

Meest bekeken

Z-Nieuws 24/05/22: Foute perceptie over hoge energiefacturen dreigt te wegen op de economie
Von der Leyen waarschuwt voor globale voedselcrisis
Motorenproducent uit Wespelaar combineert handwerk met slimme automatisering
Wirecard-shorter kost Sofina honderden miljoenen
Elektrificatie van het Belgische bedrijfswagenpark verloopt moeizamer dan verwacht
FR
FR
Adverteren Contact Copyright Disclaimer Privacy Policy Cookie instellingen Ontvang webnotificaties

© 2022 Roularta Media Group
Alle rechten voorbehouden.