De rente op Italiaanse overheidsschuld stijgt naar het hoogste niveau in 9 jaar. Een reactie op de verkiezingsoverwinning van de rechts-populistische alliantie rond Giorgia Meloni. Zij is nu de gedoodverfde opvolger van Mario Draghi als premier van Italië. Meteen verdampt ook de hoop op verdere economische hervormingen en budgettaire discipline. Op de financiële markten groeit de vrees voor een nieuwe eurocrisis.

Dit is gezichtsverlies voor Jan Jambon en zijn Vlaamse regering, vindt ook politicoloog Nicolas Bouteca. De N-VA wilde bewijzen dat het Vlaamse niveau wél kon besturen en beslissingen nemen. Maar deze patstelling bewijst het tegendeel. Oorzaak is politiek gespin, onder meer van CD&V dat krampachtig op zoek is naar een nieuw imago.

De Belgische materialenproducent Umicore en de Duitse autobouwer Volkswagen investeren samen 3 miljard euro in de productie van batterijmaterialen. De 2 hebben hiervoor een nieuwe joint-venture opgericht. Die moet tegen 2030 batterijmaterialen maken voor 2,2 miljoen elektrische wagens van de Volkswagen-groep. De joint venture was eind vorig jaar aangekondigd, maar is nu -na een jaar onderhandelen- officieel rond.

De Vlaamse regering is er niet in geslaagd een akkoord te sluiten over de begroting. Daardoor wordt - voor het eerst ooit - de jaarlijkse, traditionele septemberverklaring uitgesteld. Er is dus ook nog geen duidelijkheid over de Vlaamse energiesteun aan bedrijven en gezinnen. Dit weekend zou er nochtans al een consensus geweest zijn over premies aan bedrijven, ten belope van 25 tot 35 procent van hun meerkost voor energie. De nieuwe deadline voor de septemberverklaring is donderdagnamiddag.

Dit jaar zijn er al opvallend meer pakjeskoeriers failliet gegaan dan in dezelfde periode tijdens de afgelopen jaren. Vooral de kleine bedrijfjes in de sector krijgen rake klappen. Op de erg concurrentiële pakjesmarkt slagen ze er amper in de stijgende kosten door te rekenen. En dus gaan er een heleboel koeriers over de kop.

Kwasi Kwarteng, de nieuwe Britse minister van Financiën, gaat de crisis in z'n land te lijf met de grootste belastingverlaging in 30 jaar. Eéntje van 45 miljard pond, of dik 50 miljard euro. En daar gaan vooral de grootverdieners van genieten. Kwarteng schrapt de hoogste schijf in de personenbelasting én het plafond op bonussen voor bankiers, dat ingevoerd was na de financiële crisis.

De Finse voedingsgroep Paulig opent in Roeselare een nieuwe tortillafabriek van 45 miljoen euro. Meteen de grootste investering die Paulig ooit deed buiten Finland. De tortillaproducent profiteert van de Tex Mex-hype in Europa. De nieuwe fabriek moet z'n positie als marktleider verstevigen.

Europese leiders zoals Charles Michel en Ursula von der Leyen bemoeilijken met sommige van hun uitspraken een diplomatieke, vredevolle oplossing voor de oorlog in Oekraïne. Dat zegt professor internationale politiek David Criekemans dit weekend in Trends Talk. Solidariteit met Oekraïne is natuurlijk een plicht. Maar er is frustratie en bezorgdheid onder Europese diplomaten, omdat de EU zich positioneert als volledig betrokken partij in de oorlog, en niet als onderhandelende partij.

Zowel België als Vlaanderen schenden internationale wetten die slachtoffers van mensenhandel moeten beschermen. Die zware beschuldiging komt van de advocaten en slachtoffers van illegale tewerkstelling op de Borealiswerf in Antwerpen. Ze trokken vandaag naar het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. Bijna 2 maanden nadat de zaak aan het licht kwam, staan nog altijd 83 buitenlandse arbeiders in de kou.

Het consumentenvertrouwen in ons land heeft deze maand een enorme duik genomen en staat nu op het laagste niveau in bijna veertig jaar. De oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en vooral de ongeziene energieprijzen wegen zwaar op het moreel van de consument. En dat belooft weinig goeds voor de economische 'groei'. Of misschien beter 'krimp'.

Koerierdienst DPD opent een nieuw logistiek centrum langs de ring rond Brussel. Dat moet de komende jaren niet alleen de poort naar Zuid-Europa worden voor DPD, maar tegelijk ook de Belgische en Luxemburgse lokale markt bedienen. Zowel de Europese draaischijf als het lokale depot huizen er onder één dak. In totaal zullen er zo'n 350 mensen werken.

Het Limburgse Punch Powertrain heeft deze week al twee grote contracten binnengehaald. Punch gaat versnellingsbakken leveren voor zowel het Indiase automerk Tata als voor de groep Stellantis, bekend van merken als Fiat, Citroën en Peugeot. Het bedrijf uit Sint-Truiden zag de voorbije jaren nochtans zwarte sneeuw en z'n belangrijkste aandeelhouder, het Chinese Yinyi, dreigde zélf failliet te gaan. Maar de nieuwe contracten en vers geld uit China zorgen voor een spectaculaire ommekeer.

De Amerikaanse Centrale Bank zet haar strijd tegen de hardnekkige inflatie voort. Ze heeft de beleidsrente opnieuw opgetrokken met 75 basispunten tot 3 à 3,25 procent. Het is al de vijfde renteverhoging in de VS sinds begin dit jaar. En voorzitter Jerome Powell kondigt nog meer rentestappen aan.

Na 3 jaar bouwen heeft Umicore in Polen een grote fabriek voor batterij-onderdelen geopend. Met z'n eerste Europese productiefaciliteit voor kathodematerialen wil de Belgische materialengroep koploper blijven in de elektrificatie van auto's. Momenteel werken er 240 mensen in de Poolse fabriek, maar de productie schaalt nog op, naar 400 medewerkers en een dubbel zo hoge output tegen 2024.

Er zijn nog meer vakbondssacties op komst. Op 9 november willen de bonden een algemene nationale staking organiseren. Maar ook voorheen al zullen acties mogelijk zijn. De manifestantanten trokken deze middag naar het hoofdkwartier van het VBO. Ze willen dat de loonnormwet wordt afgeschaft, zodat lonen sneller kunnen stijgen.

In Brussel heeft een betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront voor meer koopkracht 10.000 demonstranten op de been gebracht. Door de torenhoge energieprijzen zitten heel wat mensen met geldzorgen. En dus eisen de bonden extra maatregelen. Een verdere uitbreiding van het sociaal tarief voor energie bijvoorbeeld. De bonden zetten ook druk op de Vlaamse regering, die tot de Septemberverklaring wil wachten om nieuwe maatregelen aan te kondigen.

We voelen de hoge inflatie allemaal, maar de groep die er het meeste last van heeft zijn de gepensioneerden. Waarom, dat valt te lezen in het pas verschenen boek 'Investeren in de derde helft van je leven' van journalisten Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet, waarin ze een antwoord proberen geven op de financiële besognes van 60-plussers.

Prinsjesdag in Nederland en dat staat daar gelijk aan begrotingsdag. De regering Rutte IV heeft een naar Nederlandse normen ongezien pakket aan koopkrachtmaatregelen voorgesteld van zowat 18 miljard. Er komt zoals verwacht ook een plafond op de gas- en elektriciteitsprijs. Een deel van de rekening is voor de bedrijven: die gaan meer belastingen op hun winst betalen.

Bedrijven maken zich niet alleen zorgen om de hoge energiekosten. Ook de hoge prijs van andere grondstoffen en de stijgende loonkosten plaatsten hen onder een ongekende druk. Dat is ook zo bij wasserij Ganshory, een zelfstandige wasserij met meerdere filialen in de Brusselse gemeente Ganshoren.