Zelfs tijdens de coronacrisis hebben Vlaamse werkgevers in de ruime Brusselse Rand moeite om hun openstaande vacatures in te vullen. Binnen een straal van 60 kilometer rond de hoofdstad staan er in Vlaanderen momenteel 23.000 vacatures open. De Brusselse en Vlaamse diensten voor werkgelegenheid Actiris en VDAB starten nu een campagne om ook Brusselse werkzoekenden te overtuigen de sprong naar Vlaanderen te maken.

Voor de meest ophefmakende beursgang van het jaar moeten we in Zuid-Korea zijn. Daar wil Big Hit Entertainment cashen op het internationale succes van K-pop. Het muziekmanagementbedrijf wil bijna 700 miljoen euro ophalen op technologiebeurs Kosdaq. Het boort daarbij een érg jong beleggerspubliek aan.

26 van de 28 voormalige Bart Smit-winkels gaan failliet.108 mensen verliezen daarbij hun baan. Bart Smit werd eerder overgenomen door MaxiToys. Maar zij komen nu in handen van de Franse groep King Jouet. De Bart Smit-tak wordt dus afgestoten. Voor de stadswinkels gaf de coronacrisis de genadeklap.

Nog nooit werden bij het Vlaams Agentschap voor Ondernemen (Vlaio) zo veel aanvragen ingediend voor innovatiepremies als de voorbije 8 maanden. Dat zegt Vlaams minister van werk en economie Hilde Crevits. Maandag lanceert de Vlaamse regering met haar jaarlijkse septemberverklaring een economisch relanceplan. Hilde Crevits legt dit weekend in onze Z-talk al uit hoe de Vlaamse regering nog meer zal inzetten op innovatie.

Vanavond opent DOCVILLE 2020, het internationaal documentairefestival in Leuven. Tot en met drie oktober kunt u daar ruim tachtig documentaires gaan bekijken. Voor het eerst legt het festival de nadruk op economie.

Voor de meest ophefmakende beursgang van het jaar moeten we in Zuid-Korea zijn. Daar wil Big Hit Entertainment cashen op het internationale succes van K-pop. Het muziekmanagementbedrijf wil bijna 700 miljoen euro ophalen op technologiebeurs Kosdaq. Het boort daarbij een érg jong beleggerspubliek aan.

De Luikse farmagroep Mithra heeft de omzet tijdens de eerste jaarhelft zien terugvallen tot 2,5 miljoen euro. Dat is fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Beleggers stuurden het aandeel vanmorgen meteen lager, maar in de loop van de dag heeft het zich min of meer hersteld, nadat de topman z'n vertrouwen uitsprak voor de toekomst. Mithra start binnenkort met de commercialisering van de anticonceptiepil Estelle én het werkt volop aan een middel tegen opvliegers voor de vrouwen in de menopauze.

Zo'n 300.000 zeevaarders zitten al maanden vast op zee. Ze mogen niet van hun vrachtschepen omdat lokale overheden en havens dat niet toelaten. Uit schrik voor coronabesmettingen. Dat klagen ondermeer rederij Maersk Line en multinational Unilever aan, in een open brief gericht aan de Verenigde Naties. De schrijnende toestand is een groot gevaar voor de wereldwijde logistieke ketens.

De Britse regering lanceert een noodbanenplan om de coronacrisis deze winter door te komen. Tijdelijke werkloosheid wordt vervangen door banensubsidies. Daardoor zouden werknemers twee derde van hun loon krijgen, ook als ze minder werken. 't Moet voorkomen dat tijdelijke werklozen definitief hun baan verliezen. De banensubsidies zouden de Britse overheid zo'n 330 miljoen euro per maand kosten.

Californië zet een nieuwe stap in z'n strijd tegen de klimaatverandering. Over 15 jaar, in 2035, moeten alle nieuw verkochte auto's er emissievrij zijn. En vanaf 2045 geldt dat ook voor vrachtwagens. Tegen dan wil Californië z'n economie koolstofneutraal hebben. Californië is de eerste Amerikaanse staat die een vervaldatum zet op verbrandingsmotoren voor nieuwe wagens. Eerder deden ook landen als Frankrijk, Nederland, Zweden en het VK dat.

Vinted, de app waarop mensen tweedehandskledij kunnen kopen en verkopen, is de populairste marktplaats binnen Europa. Dat blijkt uit een top 100, opgesteld door Cross-Border Commerce Europe, een organisatie die e-commerce in Europa wil promoten. De eerste Belgische marktplaats prijkt op plaats 29.

Als we de aandelenmarkt moeten geloven, stelde Tesla teleur op z'n fel gehypte Battery Day, eigenlijk z'n jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Het aandeel verloor alweer bijna 9 procent. Toch pakte de autobouwer uit met slimme innovaties op batterijvlak, die de prestaties van toekomstige elektrische auto's fors kunnen opkrikken en de kostprijs sterk doen dalen.

Als een federale regering met een relancebeleid komt -maatregelen om de aangetaste economie weer aan te vuren- dan kan dat niet zonder een pensioenhervorming. Dat zeggen twee bekende economen van de Universiteit Gent. Volgens hen is zo'n pensioenhervorming een must voor de relance zelf. Bovendien dient zich een uitgelezen kans aan om eindelijk van die hervorming werk te maken.

De vaste bubbel van vijf per gezin verdwijnt. Voortaan mag iedereen per maand nauw contact hebben met vijf mensen buiten het gezin. Dat heeft de nationale veiligheidsraad beslist. Er is ook een zogeheten coronabarometer op komst.

De enzymen-cocktails die Realco uit Louvain-la-Neuve produceert om machines te reinigen in de voedingsindustrie kunnen de houdbaarheid verlengen van verse producten die op de machines worden gemaakt. In enkele gevallen zelfs verdubbelen. Dat zegt het biotechbedrijf op basis van een grootschalige studie in samenwerking met de universiteit van Luik.

Het federaal parket onderzoekt hoe overheidsgeld uit Venezuela, bedoeld om de economische crisis daar te bestrijden, is weggesluisd via onder meer Belgische bankrekeningen. Dat is bekend geraakt door de fameuze FinCEN Files, het dossier over witwaspraktijken via alle grote banken wereldwijd. Het is duidelijk dat de alarmprocedures bij de banken soms niet werken, zegt fiscaal expert Michel Maus.

Unifiedpost is een bedrijf uit het Waals-Brabantse Terhulpen gespecialiseerd in de digitalisering van facturen. Niet alleen kon het vooraf rekenen op een enorme belangstelling en een introductiekoers aan de bovenkant van de prijsvork. Bij de eerste notering schoot het aandeel ook nog eens zo fors omhoog dat de handel even stilgelegd moest worden. Unifiedpost haalde 252 miljoen op. Dat maakt het de grootste beursgang in Brussel in zes jaar.

Van luiers en maandverbanden naar mondmaskers. Volgens Ontex is de stap niet zo groot. In amper 100 werkdagen is de luierfabrikant er in zijn fabriek in Eeklo in geslaagd om een productielijn op te zetten voor comfortmaskers en straks ook voor medische maskers voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en woonzorgcentra. 80 miljoen stuks per jaar kan de fabriek maken. Terwijl ons land zes maanden geleden nog kampte met een schrijnend tekort aan maskers, rijst de vraag of we er straks niet te veel zullen produceren.

Wie in België online op zoek gaat naar werk, zou dat voortaan gerichter vinden dankzij een nieuwe zoekfunctie van Google. De techgigant werkt samen met ondermeer VDAB, Actiris en Randstad om werkzoekenden makkelijk tot op jobsite te krijgen. De lay-out van de bekende zoekmachine verandert niet, maar wordt uitgebreid. Op die manier worden honderdduizenden vacatures makkelijker vindbaar voor werkzoekenden.