Spoorbeheerder Infrabel gaat een belangrijke goederenlijn in de Antwerpse haven ontdubbelen èn elektrificeren. Een investering van dertig miljoen euro. 't Gaat om de lijn tussen Stabroek en de Nederlandse grens. Door de modernisering van de lijn zullen bedrijven meer goederen sneller, goedkoper en duurzamer kunnen vervoeren. Infrabel werkt voor het project samen chemiereus BASF en spoorterminal Combinant.

Voor de derde keer in 5 jaar schrapt C&A jobs op z'n hoofdzetel in Vilvoorde. De moderetailer heeft de trein van e-commerce gemist en wil daarom herstructureren. Hoeveel van de 400 jobs precies verdwijnen, is nog niet duidelijk. De gesprekken met de vakbonden zijn nog maar net opgestart.

De markt voor huisdierenverzekeringen in ons land krijgt er een concurrent bij. De Amerikaanse onlineverzekeraar Figo heeft een filiaal geopend in ons land en zet daarmee voor het eerst voet op Europese bodem. Momenteel is slechts 3% van de Belgische huisdieren verzekerd tegen medische kosten. Figo wil dat binnen de 3 jaar op 10% krijgen.

De Europese Centrale Bank heeft de rente opnieuw met 50 basispunten opgetrokken. Dat brengt haar belangrijkste rentetarief op 2,5 procent, het hoogste niveau in ruim veertien jaar. En de ECB toonde zelfs al haar kaarten voor de volgende rentevergadering in maart: ook dan wil ze er nog 'ns 50 basispunten bijdoen. Wat daarna de omvang en het tempo van de renteverhogingen wordt, zal afhangen van de groei- en inflatiecijfers.

De afgelopen 15 jaar hebben opleidingscentrum Portilog en uitzendkantoor Randstad al ruim 1.500 mensen opgeleid om in de Antwerpse haven te werken. Via specifieke scholingsprogramma's kunnen kandidaten snel naar een havenbaan worden toegeleid. En dat is nodig: grote havenbedrijven zoeken jaarlijks honderden nieuwe werkkrachten.

De afgelopen 15 jaar hebben opleidingscentrum Portilog en uitzendkantoor Randstad al ruim 1.500 mensen opgeleid om in de Antwerpse haven te werken. Via specifieke scholingsprogramma's kunnen kandidaten snel naar een havenbaan worden toegeleid. En dat is nodig: grote havenbedrijven zoeken jaarlijks honderden nieuwe werkkrachten.

Colruyt introduceert een nieuw kassasysteem gebaseerd op een slimme camera. Zo moeten klanten sneller kunnen afrekenen. Een ander systeem helpt medewerkers dan weer om efficiënter de rekken bij te vullen. Al die tijdswinst moet de winstmarge weer helpen opkrikken. Tien jaar geleden realiseerde de retailer nog een brutomarge van 6%, nu is dat nog maar iets meer dan 2%.s

Qbus, een bedrijf dat elektrische installaties in gebouwen slim maakt, brengt een nieuw, ingenieus apparaat op de markt : een energiemodule om het stroomverbruik in huizen te sturen en te spreiden. En dus de energierekening te verlagen. Qbus verwacht dat zo'n 100.000 Vlaamse woningen over vijf jaar met het toestel zullen uitgerust zijn.

Om groene investeringen in de Europese industrie te waarborgen en te versterken, is de Europese Commissie van plan de staats-steunregels tijdelijk te versoepelen. Al is het daarbij dansen op het slappe koord. Zo'n versoepeling zou immers de concurrentie tussen de lidstaten kunnen aanwakkeren en de interne markt verstoren. Volgende week is er al een Europese top over de kwestie.

De vier belangrijkste Belgische taxshelterbedrijven hebben vorig jaar samen zowat 133 miljoen euro opgehaald om te investeren in onder meer film- en podiumkunsten. Via het systeem van de taxshelter kunnen bedrijven die investeren in de cultuursector een belastingvrijstelling krijgen. Maar de creatieve sector zet zich schrap: het bedrag dat bedrijven fiscaal aantrekkelijk kunnen investeren, is op 1 januari gehalveerd, na een verhoging tijdens de coronacrisis.

Europa heeft een antwoord klaar op de Amerikaanse miljardensubsidies voor groene industrie en de oneerlijke concurrentie uit China. Het 'Green Deal Industrial Plan' omvat de versoepeling van het leveren van vergunningen en de staatsfinanciering van projecten. Op langere termijn komt er een Europees Investeringsfonds dat minder kapitaalkrachtige landen bijstaat om hun cruciale net-zero industrie te ondersteunen.

Artificiële intelligentie helpt voortaan de dokters van de Antwerpse ziekenhuizen ZNA en GZA met de diagnose van kanker. De ziekenhuisgroep is de eerste in ons land die daarvoor de hulp van software inschakelt. Vaak moeten dokters schattingen maken van het aantal tumorcellen of ze riskeren een beginnende tumor over het hoofd te zien. Aan het oog van de computer daarentegen ontsnapt zo goed als niets.

De Europese automobielfederatie ACEA (a-see-a) verwacht dit jaar 5% meer auto's te verkopen dan vorig jaar. Toen zakte de autoverkoop naar het laagste peil in bijna dertig jaar voornamelijk door de chptekorten. Voor dit jaar rekent ACEA op een verkoop van 9,8 miljoen nieuwe wagens. Nog steeds geen topjaar, terwijl de Europese auto-industrie voor grote uitdagingen staat.

Het Gentse muzikale koppel Charlotte & Reinhard lanceert z'n nieuwe album exclusief op WawStreet. Een primeur voor ons land. WawStreet is een gloednieuw NFT-platform. Een marktplaats voor digitale verzamelobjecten, waar ondermeer ook werk van fotografe Carmen De Vos te vinden is, en van cartoonist Lectrr. Het platform gebruikt blockchaintechnologie om de digitale eigendom van verzamelobjecten te verzekeren.

De Brexit kost de Britse economie zo'n 114 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een rapport dat Bloomberg Economics uitbrengt, dag op dag 3 jaar nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaten heeft. Zo staan de export en de investeringen onder druk en kampen Britse ondernemingen met een groot tekort aan arbeidskrachten.

De witte woede is springlevend. Meer dan 18.000 mensen uit de zorg-, welzijns- en cultuursector hebben in Brussel gedemonstreerd tegen de hoge werkdruk en het tekort aan personeel en voor hogere lonen. De opkomst was groter dan de vakbonden zelf hadden verwacht. De betogers willen de zorg weer bovenaan de politieke agenda krijgen.

BMT Aerospace in Oostkamp is bij het brede publiek misschien niet bekend, maar wie al eens met het vliegtuig reist moet weten dat de kans bijzonder groot is dat daar een onderdeel van het bedrijf in zit. Deze middag vierde BMT Aerospace dat het al meer dan 50 jaar samenwerkt met de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie. Zo is het een van de weinige Belgische bedrijven die onderdelen levert voor de F-35 gevechtsvliegtuigen.

Delhaize pioniert in ons land met 'realtime retail'. De hoofdzetel wordt daarbij een soort van centraal brein dat de enorme datastromen uit z'n winkels en distributiecentra onmiddellijk oppikt en verwerkt. Stap één is alvast genomen. Eurofiber heeft alle vestigingen van de supermarktketen aangesloten op een dedicated en supersnel glasvezelnetwerk.