Het Rijksarchief roept de hulp in van de bedrijfswereld. Bij de watersnood in Wallonië zijn ook enkele archieven onder water gelopen. De archivarissen smeken nu om vriesdrooginstallaties en diepvriezers. Daarmee kunnen ze tijd winnen, om de kostbaarste stukken te redden van vernietiging door het water en schimmels.

Grandeco, een behangpapierfabrikant uit Tielt, neemt WallSupply over. Dat bedrijf uit het Nederlandse Sittard is marktleider in decoratieve 3D-panelen. Interieurproducten die tegenwoordig erg in trek zijn. Maar met de overname boort Grandeco ook nieuwe markten aan. Zo krijgt het nu een voet binnen bij de grote Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot. Grandeco was ooit nog onderdeel van tapijtenproducent Balta.

Uw kopje koffie zou wel eens wat duurder kunnen worden. De grootste koffieverbouwer en -exporteur ter wereld, Brazilië, kampt met misoogsten. 30 procent minder wordt er momenteel geoogst, van de wereldwijd zo populaire arabica-koffieboon. Koffie, net zoals olie bij de meest verhandelde producten ter wereld, kent altijd zeer fluctuerende prijzen. Maar in 7 jaar was de koffieboon nog nooit zo duur.

Staaldraadproducent Bekaert spreekt van een "superieure" eerste jaarhelft. De omzet lag een derde hoger en bereikt opnieuw het pré-coronaniveau. Vooral de vraag uit de bouwsector en de bandenmarkt is sterk gestegen. Het bedrijf trekt nu de prognose voor z'n jaaromzet op, en denkt daarop ook een hogere winstmarge te halen: 10 procent in plaats van de eerder voorspelde 8 procent.

Slachtoffers van de watersnood zullen in de maand augustus 'n speciale korting krijgen als ze boodschappen doen in bepaalde winkels. Ze kunnen aanspraak maken op die korting als ze een attest tonen van hun verzekeraar. Voor deze actie slaan handelsfederatie Comeos en verzekeraarsvereniging Assuralia de handen in elkaar.

De watersnood van deze maand is het gevolg van de klimaatopwarming. En is wellicht maar een voorproefje van wat ons nog te wachten staat. Ons zustermagazine Trends ging langs bij Vlaamse bedrijven die technologie ontwikkelen om noodweer voorspellen. Of om ons te beschermen tegen overstromingen. Eén ervan is het Antwerpse Aggéres.

Coronavaccins zouden minstens vijf keer goedkoper kunnen zijn als farmaceuten hun monopolies erop zouden opheffen. Dat stelt de People's Vaccine Alliance, een coalitie van wereldleiders en NGO's waarvan ook Oxfam lid is. De hoge prijs van de coronavaccins zet een rem op de wereldwijde vaccinatie, die nochtans nodig is om het virus in te dammen.

Na een wat minder eerste kwartaal knoopt Telenet in het tweede weer aan met groei. Een van de verklaringen is de lancering van ONE en ONEup, die boven verwachting presteerden. In de bundels zit onbeperkt surfen, zowel binnen als buiten, en onbeperkt mobiel bellen en sms'en. Tv erbij kan, maar hoeft niet.

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, had gisteravond een verrassing voor de beleggers in petto, een voorzichtige hint: namelijk dat het moment nadert om de massale corona-stimulus in de VS af te bouwen. Zij het zeer voorwaardelijk en al zeker niet voor morgen. De dollarsluizen van de fed blijven open, zolang de arbeidsmarkt niet volledig is hersteld en er prijsstabiliteit is. En zoals al maandenlang het geval is, probeert Powell opnieuw beleggers gerust te stellen die zich zorgen maken over de stijgende inflatie.

Watermerk Chaudfontaine vreest voor leveringsproblemen. De hele gemeente waar de waterbottelarij ligt, is zwaar getroffen door de overstromingen in Wallonië. Niet alleen veel woningen en handelszaken zijn er beschadigd. Ook in de waterfabriek, die eigendom is van Coca-Cola, is de ravage groot.

Buurtsuper.be, de belangenorganisatie voor franchisenemers, dreigt met een rechtszaak tegen Delhaize. De zelfstandige uitbaters van de supermarktketen hebben het gehad met de leveringsproblemen. Die slepen al jaren aan, en door de overstromingen in Wallonië kampen de uitbaters opnieuw met lege rekken. Als er in september geen structurele oplossing, stappen ze naar de rechter om schadevergoedingen te eisen.

Jongeren met een beperking aan een studentenjob helpen. Da's de missie van "Onbeperkt Jobstudent". Tussen die jongeren zit volgens de organisatie nog heel wat onbenut talent. Een vakantiejob op maat levert hen niet alleen een extra zakcent op, maar siert ook hun CV. Bedrijven leren dan weer hoe om te gaan met medewerkers met een beperking.

De Belgische fiscus heeft vorig jaar een recordaantal meldingen ontvangen over belastingontduikers. De meeste van die meldingen gebeuren anoniem. Maar de kans dat de fiscus effectief een dossier opent op basis van zo'n melding, blijkt erg klein. Vaak omdat de informatie te vaag is of gewoon niet klopt.

Het Internationaal Muntfonds gaat ervan uit dat de wereldeconomie volgend jaar met bijna 5 procent groeit. Da's meer dan eerder voorspeld. Achter die sterkere groei gaat wél een herstel met twee snelheden schuil: dankzij de coronavaccins kennen rijke landen een forse heropleving, terwijl armere landen achterop hinken.

Vlaanderen gaat scherper toezien op zijn subsidiestroom. Nieuwe subsidies zullen na maximaal vijf jaar aflopen. En wie ze toekent mag niet langer vertrekken van de vraag wie ze moet krijgen, maar wel wat het maatschappelijk doel is. Een scherpere doelstelling moet controle makkelijker maken. Er komt ook extra financieel toezicht om fraude en oneigenlijk gebruik van subsidies op te sporen.

De federale regering wil ook na corona ambtenaren gemiddeld twee dagen per week thuis laten werken. Ambtenaren in Brussel gebruiken vandaag meer dan één miljoen vierkante meter kantoorruimte. Daar kan er volgens de Regie der Gebouwen door telewerk en andere efficiëntere manieren van werken één derde van geschrapt worden. Dat zou op korte termijn ruim 37 miljoen euro per jaar opleveren.

Vanaf volgende week zal u een vennootschap volledig online kunnen oprichten. U hoeft zich dus niet meer te verplaatsen naar een notaris. Zo'n digitale oprichtingsakte kost de ondernemer niets extra. De digitalisering werd opgelegd door een Europese richtlijn, die nu is omgezet in de Belgische wetgeving.

Wie van z'n oude kleren afwil en ze wil schenken aan de Kringwinkels, kan voortaan ook terecht in de supermarkt. Voorlopig is dat alleen nog maar het geval in de Carrefour Hypermarkt in Brugge. Maar als het van de initiatiefnemers afhangt, volgen er snel andere vestigingen.

Tijdens de coronaperiode hebben meer en meer mensen een zwembad laten aanleggen. Een deel van die investering kunnen ze terugverdienen via Swimmy. Een Frans digitaal platform, dat verhuurders en huurders van privézwembaden met elkaar in contact brengt. In Frankrijk, maar ook in Spanje kent de app een toenemend succes.