De stijgende rente laat zich meer en meer voelen op de vastgoedmarkt. Het aantal nieuwe hypothecaire leningen is in de eerste 8 maanden van dit jaar met 20 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vastgoedmarkt koelt dus af, maar van een echte correctie is geen sprake. De vraag naar vastgoed blijft groot, terwijl het aanbod daalt.

Dat blijkt uit jaarcijfers die de Boerenbond verzamelde. Oorzaak zijn de forse kostenstijgingen, van onder meer energie, veevoeder en meststoffen. Tuinbouwers moeten sommige teelten stopzetten, omdat die niet meer rendabel zijn. Het gevolg is dat Vlaamse groenten en fruit marktaandeel verliezen en we afhankelijk worden van het buitenland voor onze voedselvoorziening.

De beheerder van het hoogspanningsnet Elia heeft het conceptplan voorgesteld van wat het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld moet worden. Het Prinses Elisabeth Eiland - zo heet het - moet ons hoogspanningsnet verbinden met de nieuwe windparken die nog gebouwd gaan worden in de Noordzee, goed voor 3,5 gigawatt én het wordt de eerste bouwsteen van een Europees elektriciteitsnet op zee. De geraamde kostprijs van het energie-eiland is 2,2 miljard.

150.000 Vlamingen kiezen er vandaag voor om niet te gaan werken en blijven thuis als mantelzorger of om zich op het huishouden toe te leggen. Vlaams minister van Werk Jo Brouns wil hen naar de arbeidsmarkt lokken, om zo de tewerkstellingsgraad van 80% te bereiken. Maar uit een studie van de VDAB blijkt dat amper 9% onder hen op zoek is naar een job en nog geen 30% geeft aan binnenkort te willen starten met de zoektocht naar werk.

De nieuwbakken Britse premier Truss en haar financiënminister Kwarteng maken een vernederende U-bocht. Er komt dan toch géén belastingverlaging voor grootverdieners. Dat was één van de pijlers van hun controversiële groeiplan. "We hebben naar de kritiek geluisterd", beweren de Britse leiders. Maar met de rest van hun belastingverlagingen gaan ze wél door. Een miljardengok waar onder meer het IMF forse kritiek op gaf.

Toyota is een opvallende stijger op een sterk gekrompen Belgische automarkt. Dit zowel op de particuliere markt als op de bedrijfsmarkt. Met een stijging dit jaar van 30 procent deed de Japanse autoproducent het beter dan de andere populaire merken.

Een vergadering in Brussel van de Europese energieministers heeft nieuwe maatregelen opgeleverd om de energiecrisis te bestrijden. Een plafond op de gasprijs komt er nog niet, wél een Europees wettelijk kader om overwinsten van stroomproducenten af te romen. Onze minister Tinne Van der Straeten ziet daarin mogelijkheden om fors meer nucleaire rente te eisen van Engie Electrabel, voor de Belgische kerncentrales.

Een wagen uit karton: het klinkt als een knutselproject voor kinderen! Maar de Franse autobouwer Citroën pakt ermee uit. Hun nieuwe wagen, de 'Citroën Oli' heeft een motorkap, koffer en dak uit honinggraatkarton: helemaal gerecycleerd, half zo zwaar als traditioneel gebruikt staal en dus beter voor het milieu. Na 3 jaar ontwikkeling stelde Citroën vrijdag het prototype voor.

Onderzoekers van Imec en Flanders Make hebben een supersnelle slimme camera ontwikkeld die fouten voorkomt bij het 3D-printen. De intelligente camera kan de printer in real time binnen de milliseconde bijsturen. Daardoor hoeven metalen onderdelen van bijvoorbeeld windturbines of medische implantaten niet volledig opnieuw geprint te worden als er een fout is gebeurd. Zo kunnen dus kosten bespaard worden. De interesse binnen de industrie is groot.

Dit weekend organiseert Unizo samen met handelsfederatie Comeos het jaarlijkse Weekend van de Klant. Daarmee wil de zelfstandigenorganisatie de shoppers in de bloemetjes zetten. Maar deze keer moet het weekend doorgaan in een moeilijke context van stijgende prijzen. Dat zet druk op de klantenrelatie, maar Unizo gelooft in wederzijds begrip tussen de winkelier en de klant.

De werkgeversorganisaties nemen de energiesteun met open armen in ontvangst. "Een reddingsboei voor ondernemers in nood", zo noemt Unizo het pakket maatregelen. Bedrijven die door de energiecrisis verlies draaien, kunnen elk kwartaal steun aanvragen. Voor de meest energie-intensieve bedrijven kan dat oplopen tot 7,5 miljoen euro. Dat lijkt veel, maar voor bijvoorbeeld de chemie of metaalbedrijven zou zelfs dàt niet voldoende kunnen zijn.

De levensduurte neemt met erg rasse schreden toe. Terwijl de inflatie in ons land vorige maand al bijna op 10 procent zat, is ze in september opgelopen tot meer dan 11 procent. Dat is het hoogste peil in haast een halve eeuw. De energieprijzen blijven de grote boosdoener, maar ook voeding wordt almaar duurder.

Ons land vergroot z'n voorsprong in de recyclage van huishoudelijk afval, met de opstart van een nieuwe hoogwaardige recyclagefabriek in Beringen. Een investering van 47 miljoen euro. De fabriek zal de plastic folies recycleren die steeds massaler ingezameld worden met de nieuwe blauwe zak. Vanaf 2024 wil ons land meer dan 75% van alle plastic verpakkingen zelf recycleren.

De Vlaamse regering trekt het komende half jaar 250 miljoen euro uit om bedrijven te ondersteunen die door de hoge energieprijzen met verlies draaien. Dat heeft minister-president Jan Jambon aangekondigd in zijn septemberverklaring. Die moest maandag uitgesteld worden door onenigheid binnen de Vlaamse regering. Het bedrag van de energiesteun hangt af van het type bedrijf. Aanvullend komen er ook voor 1 miljard euro renteloze leningen.

Drie mysterieuze lekken in twee onderzeese gaspijpleidingen tussen Rusland en Europa blijven voor beroering zorgen. "Sabotage", zo reageerde Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen vanochtend op Twitter. En Europa zal dit met de "krachtigst mogelijke reactie" beantwoorden. Deze middag kondigt Von der Leyen effectief nieuwe sancties aan, maar niet omwille van de lekken. Meer nog, ze rept er met geen woord meer over...

Alice is voor het eerst van de grond gegaan, en dat bedoelen we letterlijk. Het volledig elekrische vliegtuig van de start-up Eviation heeft z'n eerste testvlucht achter de rug. En die is goed verlopen. Het is een toestel voor de middellange afstand, 1 tot 2 uur vliegen, en maximaal 9 passagiers. De markt van de zakenjets bijvoorbeeld. Of als cargotoestel voor luchtvracht.

De CEO van Ingka Group, Jesper Brodin, wil samenwerken met andere bedrijven en de overheden om de klimaatopwarming tegen te gaan. IKEA dekt nu al 130 procent van zijn eigen energiebehoefte af, waardoor het bedrijf dus meer groene energie produceert dan het verbruikt. Brodin kwam deze week naar Brussel om er met de Europese Commissie van gedachten te wisselen over de klimaatdoelstellingen. De topman van het Zweedse meubelimperium geeft slechts zeer uitzonderlijk interviews maar maakte tijd voor Trends en Z-Nieuws.

Schoenen Torfs krijgt vanaf 1 januari een nieuwe CEO. Dat wordt zoals verwacht Lise Conix. Na 33 jaar dienst als CEO van de schoenwinkelketen stelde Wouter Torfs vandaag zijn opvolgster officieel voor aan de pers. Lise Conix is zijn nicht. De leiding van een van de bekendste familiebedrijven van het land blijft zo in familiehanden.

De vakbonden en werkgevers gaan versneld het loonoverleg opstarten, om samen een antwoord te bieden op de energiecrisis. Dat blijkt na afloop van een verzoeningsvergadering van de Groep van Tien op het kabinet van premie De Croo. Tegelijk gaat de regering een concreet voorstel uitwerken voor de verdeling van de zogenaamde welvaartenveloppe. Maar het goede nieuws is dus dat het sociaal overleg heropleeft.