De Vlaamse regering trekt de komende twee jaar 100 miljoen euro uit voor onze erg krappe arbeidsmarkt. Het geld gaat grotendeels naar maatregelen om meer mensen naar een baan te leiden. Zo krijgen werkgevers een RSZ-korting als ze langdurig werklozen in dienst nemen. En de VDAB gaat korter op de bal spelen als iemand op eigen kracht geen baan vindt. Het staat allemaal in het werkgelegenheidsakkoord, dat vanmiddag ondertekend is met werkgevers en vakbonden.

Padel verovert de wereld. Ook in ons land is het veruit de snelst groeiende sport. En dat lokt ondernemers. Ex-profvoetballer Tom De Sutter en zakenpartner Mattias Van Holm waren er al snel bij, en hebben de sport in Vlaanderen op de kaart gezet. Sinds deze maand bundelen ze de krachten met Alychlo, de holding van Marc Coucke, die sterk investeert in de vrijetijdseconomie. Over hun gezamenlijke plannen komen we meer te weten in een exclusief interview met Trends en Kanaal Z.

Vanaf vandaag moeten alle handelaars en vrije beroepen hun klanten de mogelijkheid bieden om elektronisch te betalen. Het maakt niet uit of dat met bankkaart of smartphone is, zolang er maar minstens 1 elektronische betaaloptie is. Die verplichting geldt zelfs voor vzw's die producten of diensten verkopen. Denk aan de kantine van een sportclub of toneelvereniging. Op die manier wil de regering de strijd tegen zwart geld en fiscale fraude opdrijven.

Opnieuw opschudding in de chocolade-industrie. Grote chocoladeverwerkers als Mondelez, Neuhaus en Guylian hebben hun productie stilgelegd, nadat Barry Callebaut alarm sloeg. Maandag is namelijk een salmonellabesmetting vastgesteld in de grootste chocoladefabriek ter wereld. Die van Barry Callebaut in Wieze. In april moest chocoladebedrijf Ferrero nog zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Uit dat incident zijn duidelijk lessen getrokken.

Er is naar uitgekeken: vanochtend viel op Euronext Brussel nog eens een beursdebuut te vieren: dat van DEME. De baggeraar en bouwer van windmolens op zee stond onrechtstreeks al op de beurs, via moedergroep CFE. Maar is daar nu van afgesplitst via een aparte notering. Wat DEME meer uitstraling moet geven. En het werd een feestje: het aandeel DEME opende meteen 14% hoger.

Toerisme Vlaanderen is op zoek naar ondernemers die willen investeren in de herbestemming van de Sint-Godelieveabdij in Brugge. Ze zouden daar commerciële activiteiten kunnen ontwikkelen zolang die respect hebben voor de ziel van de abdij. De herbestemming van religieuze erfgoedsites wordt steeds actueler. De Brugse abdij is een mooie testcase.

Het aandeel CFE tuimelt fors lager na de afsplisting van z'n goudhaantjes DEME. De nieuwe CEO van het bedrijf is ervan overtuigd dat beleggers het bedrijf nu onderwaarderen. CFE zit in de top-3 van Belgische bouwbedrijven, en is ook een grote speler in Luxemburg en Polen. Daarnaast staat CFE sterk in spoorinfrastructuur en is het actief in de robotisering van de industrie. Allemaal sectoren met sterke groeivooruitzichten.

Proximus wil z'n supersnelle internetkabels ook uitrollen in de meest afgelegen gebieden van ons land. Het tekende daarover een intentieverklaring met verschillende investeringpartners. Binnen 10 jaar zal 95 procent van de woningen en de bedrijven in ons land een aansluiting hebben op het glasvezelnetwerk, belooft Proximus-topman Guilaume Boutin.

Atlas Copco gaat de komende drie jaar 70 miljoen investeren in zijn vestiging in Wilrijk. Dat is de grootste compressorenfabriek ter wereld. 3.150 mensen werken er. Het gaat ondermeer om investeringen in onderzoek en ontwikkeling én in extra productiecapaciteit. Een uitbreiding van de fabriek was al even geleden. Over drie jaar moet ze daardoor een vijfde groter zijn dan nu.

In Zuid-Korea lijkt de stijgende inflatie een "lunch-flatie" te veroorzaken bij de kantoorbedienden. Die verkiezen massaal een goedkope meeneemmaaltijd uit de winkel in plaats van een middaglunch op restaurant, wat totnogtoe een gewoonte was. De winkeliers spelen volop in op die veranderde lunchgewoonte, terwijl de restauranthouders steen en been klagen.

Een nieuw voedingssupplement op basis van gepasteuriseerde darmbacteriën moet zowel overgewicht als suikerziekte helpen bestrijden. Een spin-off van de UCLouvain en de Universiteit van Wageningen brengt dit wel erg bijzonder product op de markt. Voor de commercialisering ervan werkt de spin-off samen met het Oostendse Metagenics.

Het is geen grote overname, maar wel een opmerkelijke: Lotus Bakeries koopt het Britse Peter's Yard, een producent van zuurdesemcrackers en -crisps. Daarmee waagt de Oost-Vlaamse koekjesbakker, die we vooral kennen van zijn Biscoff-speculoos, zich voor het eerst aan hartige koekjes.

Vanaf deze zomer gaat de brouwer een deel van haar Cristalpils brouwen met Belgische gerst. Dat is opmerkelijk, want tot nu toe haalde ze bijna alle gerst uit het buitenland. Alken-Maes heeft nu een samenwerking op poten gezet met landbouwbedrijf Arvesta, dat een nieuwe gerstkruising ontwikkelde. 49 Belgische landbouwers zullen die op grote schaal in ons land telen. Dat maakt de keten korter en betrouwbaarder.

ECB-voorzitster Lagarde zwicht niet voor de kritiek dat haar beleid 'too little, too late' is. Ze herbevestigt vandaag de eerdere intentie om in juli de rente met 25 basispunten te verhogen. En niet meer dan dat, ondanks de druk om forser in te grijpen tegen de inflatie. De voorzitster blijft dus geloven in de zachte aanpak. Lagarde hield haar toespraak op een tweedaags ECB-forum in Portugal.

Stel : een gast in een hotelkamer of een student in een studentenkot laat een raam open terwijl de verwarming nog draait. Tegen dat soort energieverspilling heeft het Gentse Dyamand een oplossing. De spin-off van imec en de Universiteit Gent maakt daarvoor gebruik van slimme radiatorkranen en AI, artificiële intelligentie. Vanaf september komt het jonge bedrijf ermee op de markt.

Installateurs van laadpalen voor elektrische wagens vrezen nog zeker tot eind 2023 forse vertragingen. Momenteel zijn er te weinig onderdelen voor laadpalen. Bovendien zullen vele elektrische auto's, waarvan de bouw ook vertraging opliep, volgend jaar wellicht samen worden geleverd. De vraag naar laadpalen zal dus fors toenemen. De laadpalensector verwacht dan ook extra lange wachttijden.

Na modehuis Hermès en autobouwer Renault sluit nu ook de Franse sportketen Decathlon z'n winkels in Rusland. Maar niet uit politieke overwegingen, wel omdat de bevoorrading onmogelijk is geworden, door de Westerse sancties. Decathlon is in handen van een Franse miljonairsfamilie, die het liefste haar activiteiten in Rusland ongestoord zou verderzetten.

Bijna één jaar na de zware overstromingen in ons land hebben de verzekeraars negen op de tien schadedossiers afgehandeld. Dat zegt verzekeraarsfederatie Assuralia. Er is al 1,7 miljard euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Tegelijk benadrukt Assuralia het belang van een transparante samenwerking met de overheid om natuurrampen verzekerbaar te houden. Want daar zullen we door de klimaatverandering almaar vaker mee te maken krijgen.

Het Atomium in Brussel is vanochtend aangesloten op het glasvezelnetwerk van Proximus. Het iconische gebouw symboliseert hiermee de miljoenste fiberaansluiting in ons land. Proximus wil tegen 2028 minstens 70 procent van de bevolking toegang geven tot een breedbandverbinding via glasvezel. Dat moet de verdere digitalisering van ons land helpen versnellen. Het gaat om een investering van meer dan 5 miljard euro.

De Europese Unie gaat de energiecrisis nauwer coördineren. Dat is in Brussel beslist tijdens de top van de staatshoofden en regeringsleiders. Zo komt er een stuurgroep met experts, die het energiebeleid van de lidstaten beter op elkaar moeten afstemmen. Maar de torenhoge energieprijzen en dreigende tekorten in sommige lidstaten wegen zwaar op de eensgezindheid. De aanslepende Oekraïnecrisis zorgt ook voor steeds meer onvrede bij de bevolking.