IKEA wil prijzen extra verlagen nu inkoopkosten dalen / Aldi opent in Elsene zijn eerste compacte winkel / Minister van Landbouw Brouns stelt nieuwe Vlaamse voedselstrategie voor / Concurrentiewaakhond verricht huiszoeking bij DPG Media / 1 op de 10 jongeren al benaderd om geldezel te worden / Belgisch Klimaatcentrum in Ukkel opent de deuren / Europa wil gebruik drones helemaal integreren in dagelijkse leven tegen 2030 / AB Inbev wil platform ontwikkelen voor productie van eiwitten uit gist / Beurs : chipmachinebouwer ASMI optimistischer over de toekomst; Juventus in het rood na opstappen raad van bestuur; Nestlé trekt omzetverwachting op

Loonoverleg: de regering-De Croo heeft een voorstel klaar, met daarin een eenmalige premie bovenop de geïndexeerde lonen. De werkgevers reageren furieus. Hans Maertens van Voka legt in de studio uit waarom. Wonen in eigen streek, ook al is het daar pokkeduur?: de Vlaamse regering lanceert een nieuw decreet 'Wonen in Eigen Streek', deze keer met sociale insteek. Aerospacelab ziet een enorme groeimarkt in kleine, lowcost-satellieten en bouwt de grootste satellietfabriek van Europa. In het beursgesprek focussen we op de oproer in China tegen het zero-covid-beleid en de marktreactie die daarop volgt.

De Antwerpse haven krijgt voor 200 miljoen euro nieuwe, onbemande containerkranen. Frans president Macron pakt uit met een opvallende arbeidsmarkthervorming. De uitstroom van oudere werknemers die met pensioen gaan, zit in een stroomversnelling. Welzijnszorg voert actie tegen wat ze de 'overdigitalisering' van de samenleving noemt. Jan De Nul uit Aalst heeft een zelf ontwikkelde kabelgraafmachine ingezet bij een groot windmolenproject. De Cubaanse president is op driedaags staatsbezoek in China en hoopt op economische steun van z'n grote communistische broer. In de studio blikt Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) terug en vooruit op de financiële markten.

Het Brusselse Autosalon is al vaak afgeschreven als oubollig, maar keert na corona terug naar de Heizelpaleizen in 'full force'. Stilaan een unicum in Europa... Rusland herlanceert automerk Moskvitch, maar achter die naam gaat een Chinese auto schuil. Europa faalt alweer om als één blok de energiecrisis aan te pakken. Protealis versnelt de ontwikkeling van Europese soja in z'n groeikamer, duurzame bron van erg gewilde eiwitten, volgend jaar al beschikbaar in Duitsland. In het beursgesprek gaan we verder in op de rellen bij de Chinese Apple-fabrikant Foxconn en duiken we de gaming-wereld in.

Gevaarlijk asbest ligt nog steeds open en bloot op het asbeststort in Boom: Journalist Brecht Castel licht het Knack-onderzoek toe in de studio. Verzekeraar AG Insurance en BNP Paribas Fortis nemen pechverhelper Touring over. De coöperatieve bank NewB kondigt een verrassende deal aan: haar 20.000 klanten worden daarin overgenomen door het Gentse VDK Bank. In Londerzeel rijdt sinds vandaag een onbemand bestelwagentje van Colruyt. Bouwbedrijf BuildUp uit Aarschot heeft een techniek ontwikkeld om een huis in 24 uur energetisch te renoveren. Farmabedrijf CSL Behring brengt het duurste medicijn ter wereld op de markt en Ackermans & Van Haaren kwam met een trading update: Tom Simonts (KBC) geeft duiding in de studio.

Interparking onderhandelt over fusie met Spaanse sectorgenoot Saba / Duurzame parking in Mechelen kan elk moment woon- of kantoorcomplex worden / Minister De Sutter gaat met datacenters overleggen over duurzamer energieverbruik / Offshorewindplatform Baltic Eagle klaar voor vertrek naar Baltische Zee / Gedaalde Duitse producentenprijzen doen hopen op lagere inflatie / Voormalige CEO moet orde op zaken stellen bij Disney / Veiligheid Tesla-auto's centraal tijdens rechtzaak in Zuid-Korea / Beurs : entertainmentreus Disney staat voor moeilijke transformatie; Retail Estates richt blik buiten Benelux

Ontslag Eva De Bleeker. De belangrijkste Duitse industrievakbond dwingt 8,5% opslag af in 2 jaar. Da's ook van belang voor onze industrie. We hebben Frank Vandermarliere van Agoria in de studio. Onze industrie elektrificeert razendsnel en gaat 50% meer elektriciteit vragen tegen 2030. De voormalige captain of industry en huidige Voka-voorzitter Wouter De Geest geeft z'n afscheidsinterview dit weekend in Trends Talk - een voorproefje. Duurzaamheid en circulariteit zijn het centrale thema op deze Dag van de Ondernemer. Europa eist minstens 40% vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven - interview met de rapporteur van het Europees Parlement die al 10 jaar lang vecht voor het verplichte quotum. In het beursgesprek bekijken we de heroplevende hoop in China, de harde begrotingsmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk en laten we analist Philippe Gijsels de kans inschatten op een verder eindejaarsrally.

Tienduizenden werknemers van vrije beroepers krijgen maar een schamele loonopslag. Ze mislopen zo duizenden euro's. Ook verschillende bedrijven waaronder AXA proberen de automatische loonindexering te beperken omdat hun CAO dat toelaat. De vakbonden steigeren. Studiogast Jan Vanthournout van SD Worx legt uit wat werkgevers wel en niet mogen doen. Onenigheid over herstelbetalingen aan ontwikkelingslanden verhindert een klimaatakkoord op de COP27. Rusland en Oekraïne verlengen hun akkoord voor de graanexport. De BRitse regering gaat fors besparen én de belastingen optrekken. De Britse economie is intussen al in recessie. Het glasvezelproject van Telenet en Fluvius loopt opnieuw een half jaar vertraging op. De Gentse Arteveldehogeschool lanceert z'n eerste eigen spin-off Askforce.one! Beelden van topoverleg tussen chipreuzen Nederland en Zuid-Korea. En vanaf april kunnen bedrijven een echt Europees octrooi aanvragen, voor bescherming in 17 landen tegelijk! / Z-Beurs met Ken Van Weyenberg van Candriam over een forse winst- en omzetstijging bij Siemens, een trading update van EVS en holding GIMV die opportuniteiten wil grijpen in deze crisistijden.

Het Belgisch leger wil voor cyberbeveiliging experten uitwisselen met bedrijven. Energie- en loonkosten duwen ziekenhuizen in de rode cijfers. De Deense rederij DFDS koopt 125 elektrische vrachtwagens bij het Gentse Volvo Trucks. Door de verdubbeling van de hypotheekrente wordt het in de VS steeds moeilijker om nog een eigen woning aan te kopen. En Belgische technologie vliegt mee met de Artemis I-raket richting de maan: 300 sensoren van het SCK CEN in Mol zullen kosmische straling meten. Tom Simonts van KBC heeft het over de kapitaalrondes van VGP en Biocartis.

De regering probeert werkgevers en vakbonden te verzoenen, mogelijk met een eenmalige premie in goed presterende sectoren. Het aantal werknemers met een voltijds contract piekt. Amazon bereidt ontslagronde voor, in navolging van andere tech-reuzen. Tech-analilst Siddy Jobe geeft duiding in de studio. Het mega-distributiecentrum van Toyota in Diest staat voor een grote omwenteling, want de elektrische auto verovert de markt. Trends Top 5000: de Belgische bedrijven duiken de crisis in na een topjaar. Het snelgroeiende BeerSelect pompt 15 miljoen in een nieuwe brouwerij. In het beursgesprek: Buffett stapt voor 4 à 5 miljard in TSMC en Walmart verhoogt alweer z'n jaarprognose, ondanks inflatie en tanend consumentenvertrouwen.

Cryptomarkt reguleren is moeilijke opdracht / Eerste ontmoeting in persoon tussen presidenten Biden en Xi / Chinese regering heeft plan om kwakkelende vastgoedsector uit het slop trekken / Volkswagen loopt voor op eigen verkoopschema voor elektrische auto's / Test Aankoop doet ultieme poging om tot een minnelijke schikking te komen in Dieselgate-schandaal / Kandidaat-alzheimermedicijn van Zwitserse farmareus Roche is geflopt / 'In een raket naar de andere kant van de wereld vliegen' (Elon Musk) / Beurs : groenten- en fruitconcern Greenyard houdt ondanks moeilijke markt behoorlijk stand; mislukte Alzheimerstudies breken Roche zuur op

Belgen houden vast aan hun salariswagen en rekeningrijden zien ze niet zitten. Het zijn twee opvallende conclusies uit een enquête van Trends en Z-Nieuws. Beaulieu International Group sluit z'n fabriek in Wielsbeke en zet daarbij 174 banen op de tocht. Het Belgische Midnight Protocol, een spel waarin de spelers als hackers tewerk moeten gaan, krijgt de internationale IndieCade Award. David Verbruggen van sectororganisatie Belgian Games is onze studiogast. In de Verenigde Staten is de inflatie forser afgenomen dan verwacht, tot 7,7 procent: professor en Amerikakenner Bart Kerremans analiseert het inflatiecijfer. Kris Kippers van Degroof Petercam bespreekt de marktreacties. En we bezoeken Christie's in New York, waar de duurste kunstcollectie ooit onder de hamer ging.

HierGentse Animab tankt 10 miljoen voor eetbare antistoffen voor dieren. Fiat en Luxemburg winnen rulingzaak tegen Europese Commissie. Renault wil beursgang e-dochter Ampere en sluit partnerschappen met Geely, Qualcomm en Google. In de studio geeft Erik Joly (ABN Amro) duiding bij de nieuwe strategie van Renault. Carrefour wil marge opkrikken door meer huismerken aan te bieden. Legacio en Morning Blue bundelen de krachten in advies rond nalatenschappen. De Russische export ligt nog altijd 24% lager, ondanks hulp vanuit China. Op de internationale Meubelbeurs in Brussel blijkt dat vooral fabrikanten van goedkope meubels het moeilijk krijgen. / Z-Beurs met Erik Joly van ABN Amro over de Amerikaanse midterm verkiezingen.

Duits-Chinese top koppelt geopoltiek aan economie. De grote ontslagronde bij Twitter is gestart, per e-mail. Steeds meer drones, die ook vaker autonoom vliegen, dat vraagt aangepaste vliegregels. Fiberklaar werkt volop aan de 'verglazing' van Vlaanderen. Decathlon koopt voor 154.000 euro terug bij z'n klanten. Topwijnen hebben potentieel als beleggingsinstrument. China en de Amerikaanse centrale bank hebben zich deze week in de kijker gewerkt op de financiële markten, en daarmee openen we ons beursgesprek.

Ryanair boekt hogere winst dan voor corona / 'Moederbedrijf Facebook en Instagram plant duizenden ontslagen' (The Wall Street Journal) / Vergoeding van de klimaatschade is heikel punt op de klimaattop / Chinese in- en uitvoer krimpt onverwacht / Chinese beurzen zijn handelsweek hoopvol gestart / Bekende chefs lanceren kookplatform met abonnementsformule

Zalando bereikt voor het eerst meer dan 50 miljoen actieve klanten / Belgische e-commerce blijft groeien / Telenet wil toegang tot het netwerk van het Waalse VOO / Musk wil de helft van het personeel bij Twitter ontslaan / Bank of England voert grootste renteverhoging door in 33 jaar / Vooruitzicht op hogere Amerikaanse beleidsrente duwt aandelenmarkten in het rood

De Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente opnieuw met 75 basispunten, maar hint er tegelijk op dat de reeks van agressieve renteverhogingen aan z'n einde zou komen. 15 ontslagen om dringende reden leiden tot opstand bij Engie. Sollicitanten maken virtueel kennis met het leven in een gesloten instelling. Sensortechnologie van CrowdScan kan rampen met mensenmassa's voorkomen. In het beursgesprek: koopadvies stuwt Azelis en de miljardenwinst van BP

Recordinflatie en vertraagde groei wegen op eurozone / Meer dan 41.000 werknemers tijdelijk werkloos door energiecrisis / Ruim één derde van de werknemers kiest door vier langere werkdagen en extra vrije dag / 'Mondiale arbeidsmarkt zal verder verslechteren' (IAO) / Belgische reisplatform Live The World neemt concurrent Itinari over / Chinese arbeiders vluchten na coronalockdown in fabriek / China lanceert het laatste onderdeel van zijn eigen ruimtestation

De economische recessie in België lijkt ingezet. Onze economie is in het derde kwartaal licht gekrompen, met 0,1%. En het probleem wordt nóg groter want de inflatie in ons land stijgt van 11,27% in september naar 12,27% in oktober. Peter Vanden Houte (ING) is onze studiogast en analyseert de cijfers. De Vlaamse overheid ondertekent met verenigingen en actiegroepen het 'Saneringsverbond', om samen de PFAS-vervuiling in en rond Zwijndrecht aan te pakken. Het Antwerpse Loop, de producent van populaire oordoppen, krijgt voor zijn snelle groei de trofee 'Deloitte Fast50' voor techbedrijven. En Stijn Wuyts bezoekt Boektopia, de boekenbeurs in Kortrijk Xpo dit dit weekend opent. Hij treft er een sector aan in crisis. Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) blikt terug en vooruit op de internationale markten.