De Cronos groep is een succesverhaal in de Belgische bedrijfswereld. Het bedrijf van Dirk Deroost en Jef de Wit werd begin jaren 90 opgericht en is uitgegroeid tot een innovatieve cluster met ruim 300 bedrijven en meer dan 5000 medewerkers. Ondernemerschap stimuleren bij medewerkers is cruciaal geweest voor het succes. Le groupe Cronos est une success story dans le monde des affaires belge. La société de Dirk Deroost et Jef de Wit a été fondée au début des années 90 et est devenue un cluster innovant avec plus de 300 entreprises et plus de 5000 employés. Stimuler l'esprit d'entreprise parmi les employés a été crucial pour le succès.

Een goede customer service kan vandaag dus echt het verschil maken. De klant wil in essentie maar één ding: een product of een service kopen zonder rompslomp en bij een probleem direct worden geholpen. Dat is waar het platform van Sparkcentral bij helpt: klantenservice bieden via nieuwe, sociale kanalen.

IT-bedrijf BIV Team bestaat meer dan 30 jaar. Acht jaar geleden nam Bénédicte Baurain de kmo over en besliste het over een andere boeg te gooien. Ze maakte van haar bedrijf een zelfsturende organisatie, waar alle beslissingen in groep worden genomen.

Business 4.0 heeft ook een impact in het domein van legal & compliance. Het beroep van bedrijfsjuristen is sterk veranderd. Bij ENGIE zijn bedrijfsjuristen vandaag veel meer betrokken bij de strategie en het management van de verschillende business entiteiten.

Een goede strategie voor cybersecurity betekent dat er op verschillende vlakken actie wordt ondernomen. Naast de technische beveiliging met onder meer firewalls en backups is ook het vermijden van menselijke fouten niet te onderschatten.

Audi Brussel is een autoconstructeur met ruim 3000 medewerkers. Het wil een slimme fabriek zijn die nieuwe technologieën inzet om efficiënt te produceren, maar ook om medewerkers toe te laten om veiliger, ergonomischer en langer te werken. De ontwikkeling van een nieuwe collaboratieve robot gebeurde in samenwerking met Robovision en imec.

Om de supply chain en logistieke activiteiten in de haven nog verder op elkaar af te stemmen hebben een aantal sectororganisaties, bedrijven en de overheid samen NxtPort opgericht. NxtPort beheert een centraal dataplatform dat informatie van bedrijven, rederijen, douane en logistieke spelers samenbrengt.

Imec is één van de belangrijkste onderzoeksinstituten van het land. Het heeft een internationale reputatie verworven op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. Succesvolle innovatie is vaak het resultaat van co-creatie met partners in open innovatienetwerken.

Solvay is multinational van Belgische origine. Ze is uitgegroeid tot een wereldspeler in de chemie met een omzet van 10 miljard euro en 27.000 medewerkers in 61 landen. Een belangrijke doelstelling van de bedrijfsstrategie is de 'employee experience' voor de medewerkers nog te verbeteren.

De maakindustrie zit volop in de overgang naar industrie 4.0. Een fabriek van de toekomst transformeert op verschillende vlakken. Dat levert inspiratie op voor digitalisering in alle schakels van de waardeketen en in alle sectoren. Daarom spreken we over Business 4.0.

In de Tech.Lounge in Brussel verzamelde KanaalZ 100 CEO's en managers voor een speciale uitzending over Business 4.0: de digitale transformatie van onze bedrijven in elke schakel van de waardeketen. Ontdek hoe bedrijven als Audi Brussel, BASF, Brussels Airport, Engie, imec en Solvay erin slagen om zichzelf fundamenteel heruit te vinden.