Herman Headwear is een Belgisch merk van hoeden, petten en accessoires dat bijna 150 jaar oud is. Vandaag telt de kmo een vijftiental medewerkers, onder leiding van Alexandre Herman. De jonge CEO gaf Herman Headwear een reeks nieuwe impulsen. Zo gaat hij geregeld in het buitenland op zoek te gaan naar frisse ideeën. Dat kwam het familiebedrijf bij het uitbreken van de coronacrisis goed van pas.

Schoenen Torfs is in 70 jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in straatbeeld. De familiale winkelketen telt meer dan 70 winkels in Vlaanderen en is sinds 2018 ook in Wallonië actief. Ze wordt in de derde generatie geleid door Wouter Torfs. De ondernemer heeft intussen vele jaren op de teller als CEO van het familiebedrijf. Maar een crisis met de impact van het coronavirus had hij nog niet eerder meegemaakt. Door de opgelegde sluiting van alle winkels, moest Schoenen Torfs in ijltempo drastische maatregelen nemen.

Met tal van indrukwekkende realisaties op het palmares, is familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout een referentie voor de Belgische bouwsector. Het bedrijf is bijna 50 jaar oud en heeft in die periode flink wat waarde gecreëerd. Als de familie de waardering van haar bedrijf bespreekt, bekijkt ze die ook in een breder perspectief.

Familiebedrijven vormen een goede voedingsbodem voor innovatie. Vernieuwende ideeën hoeven immers niet altijd revolutionair te zijn. Zo is het Belgische bedrijf Europlay uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant van buitenspeelgoed voor de publieke sector. Maar de wortels van deze onderneming liggen in het zusterbedrijf Houtland, producent van tuinhout en straatmeubilair.

De Limburgse bouwgroep Tectum is bijna 40 jaar oud. Het familiebedrijf werd in 1981 opgericht door Jean Biesmans en legde zich aanvankelijk toe op dakwerken. In een volgende fase werd ook een groothandel van dak- en gevelmaterialen uitgebouwd. Naast organische groei heeft de familiale groep doorheen zijn geschiedenis ook tal van andere bedrijven overgenomen. Zo ontstond een regionaal gespreide en gediversifieerde groep.

Ons land telt een hele reeks familiale bedrijven die de kaap van 100 jaar hebben gerond. Het ondernemerschap en de passie voor het familiebedrijf wordt er van generatie op generatie doorgegeven. Bij het Brusselse Maison Vervloet, producent van raam-, deur- en meubelbeslag, is het niet anders. Het bedrijf wordt in de vierde generatie geleid door Isabelle Hamburger.

Als familiale kmo een strategie rond digitalisering uittekenen, is geen eenvoudige opdracht. Moulan, een groothandel in materialen voor HVAC, metaalconstructie en de industrie uit Chaineux, is een familiebedrijf in de vijfde generatie, dat daar volop mee bezig is. De markt van de distributeurs zit volop in transitie en dus is digitaliseren een must voor deze onderneming.

Belisol en Kwadro zijn twee vertrouwde namen voor wie nieuwe ramen of deuren wil. Achter deze merken gaat Group A schuil, het bedrijf van de familie Alen. Vader Eugène Alen richtte het bedrijf eind jaren 70 op, met twee vennoten. Intussen is de tweede generatie die bestaat uit de zussen Patricia, Isabelle en Anne-Sophie al helemaal ingeburgerd. Maar ook de schoonzoons Nicolas Thiel en Michel Odeurs werken mee in het familiebedrijf.

Dankzij continue investeringen in machines en digitalisering is Dekeyzer-Ossaer uitgegroeid tot een rolmodel voor voedingsbedrijven. In 2018 werd het door technologiefederatie Agoria uitgeroepen tot Factory of the Future. Ondanks een stevige beveiliging, werd het familiebedrijf uit Koekelare ook al het slachtoffer van een cyberaanval. Dekeyzer-Ossaer wil nu zijn rol opnemen om andere kmo's te waarschuwen voor wat hen mogelijk te wachten staat.

Vinventions in Thimister-Clermont is gespecialiseerd in wijnkurken op basis van suikerriet. Het is tevens het Europese hoofdkwartier van een familiale multinational. In deze onderneming zijn al een tijd vakbondsdelegaties aanwezig. Het contact is goed, maar de directie vindt het belangrijk dat de sociale dialoog via verschillende kanalen verloopt.

De Groupe Portier is een bedrijf met een sterke reputatie. Ze telt vandaag ruim 120 medewerkers, die samen een omzet van 27 miljoen euro realiseren. Eén van de succesfactoren ligt in het feit dat er bij de intrede van de derde generatie in de jaren '80 ook werk is gemaakt van de governance.

De Group Portier uit Awirs bij Luik bestaat al meer dan 80 jaar. Al in de jaren '80 zette ze de eerste stappen rond governance. En die professionalisering van het bestuur is een proces dat nog steeds verder gaat.

In een familiebedrijf waar meerdere familieleden samenwerken, komt het erop aan het zakelijke en het emotionele goed gescheiden te houden. Net daarom schuilt de meerwaarde van afspraken en procedures voor deugdelijk bestuur. De Groupe Portier is een familiebedrijf in de vierde generatie dat daar al heel wat ervaring mee heeft.

Onderneemster Danielle Vanwesenbeeck stapte vijf jaar geleden in de politiek. Ze combineerde de voorbije twee jaar haar job als CEO van familiebedrijf Mastermail met die van Vlaams parlementslid. Dat was minder evident dan ze had gedacht.

Politieke partijen zijn steeds op zoek naar vertegenwoordigers uit alle lagen van de bevolking voor hun verkiezingslijsten. Ook ondernemers wagen geregeld de stap. In deze aflevering praten we met Danielle Vanwesenbeeck van familiebedrijf Mastermail over haar keuze voor de politiek.

Familiebedrijf ATF uit Zandvliet voert wegenbouw en infrastructuurwerken uit voor overheden en bedrijven in en rond Antwerpen. De onderneming werd in 1960 opgericht door Kees Frijters, die zelf bij een wegenbouwer had gewerkt. Dochter Mieke was pas 17 toen ze in 1982 in het bedrijf kwam werken, maar dat draaide anders uit dan gepland.

Mieke Frijters van de wegenbouwgroep ATF werd uitgeroepen tot Vlaamse Onderneemster van het Jaar. Sinds 1982 heeft ze haar stempel gedrukt op dit familiebedrijf. En ze is nog niet van plan om te stoppen.

Wat moet er met het familiebedrijf gebeuren, wanneer de bedrijfsleider onverwacht overlijdt? Het is een situatie die emotioneel zwaar is voor de familie en tegelijk bedreigend voor de onderneming. Z-Family Business praat erover met Mieke Frijters van wegenbouwer ATF uit Zandvliet.

De Vandeputte Group uit Moeskroen is een echt voorbeeld van een 'hidden champion'. Een sterk presterend Belgisch bedrijf dat wereldwijd actief is en tot de top in zijn niche behoort. De familiale groep maakt een hele reeks producten op basis van lijnzaad.