Z-Family Business: Group A 29/11/19

Belisol en Kwadro zijn twee vertrouwde namen voor wie nieuwe ramen of deuren wil. Achter deze merken gaat Group A schuil, het bedrijf van de familie Alen. Vader Eugène Alen richtte het bedrijf eind jaren 70 op, met twee vennoten. Intussen is de tweede generatie die bestaat uit de zussen Patricia, Isabelle en Anne-Sophie al helemaal ingeburgerd. Maar ook de schoonzoons Nicolas Thiel en Michel Odeurs werken mee in het familiebedrijf.

Z-Family Business : Dekeyzer-Ossaer 25/10/19

Dankzij continue investeringen in machines en digitalisering is Dekeyzer-Ossaer uitgegroeid tot een rolmodel voor voedingsbedrijven. In 2018 werd het door technologiefederatie Agoria uitgeroepen tot Factory of the Future. Ondanks een stevige beveiliging, werd het familiebedrijf uit Koekelare ook al het slachtoffer van een cyberaanval. Dekeyzer-Ossaer wil nu zijn rol opnemen om andere kmo's te waarschuwen voor wat hen mogelijk te wachten staat.

Z-Family Business: Vinventions 27/09/19

Vinventions in Thimister-Clermont is gespecialiseerd in wijnkurken op basis van suikerriet. Het is tevens het Europese hoofdkwartier van een familiale multinational. In deze onderneming zijn al een tijd vakbondsdelegaties aanwezig. Het contact is goed, maar de directie vindt het belangrijk dat de sociale dialoog via verschillende kanalen verloopt.

Z-Family Business: Groupe Portier (compilatie) 29/06/19

De Groupe Portier is een bedrijf met een sterke reputatie. Ze telt vandaag ruim 120 medewerkers, die samen een omzet van 27 miljoen euro realiseren. Eén van de succesfactoren ligt in het feit dat er bij de intrede van de derde generatie in de jaren '80 ook werk is gemaakt van de governance.

Z-Family Business: Groupe Portier 28/06/2019

De Group Portier uit Awirs bij Luik bestaat al meer dan 80 jaar. Al in de jaren '80 zette ze de eerste stappen rond governance. En die professionalisering van het bestuur is een proces dat nog steeds verder gaat.

Z-Family Business: Groupe Portier 27/06/19

In een familiebedrijf waar meerdere familieleden samenwerken, komt het erop aan het zakelijke en het emotionele goed gescheiden te houden. Net daarom schuilt de meerwaarde van afspraken en procedures voor deugdelijk bestuur. De Groupe Portier is een familiebedrijf in de vierde generatie dat daar al heel wat ervaring mee heeft.

Z-Family Business: Mastermail (compilatie) - 01/06/19

Onderneemster Danielle Vanwesenbeeck stapte vijf jaar geleden in de politiek. Ze combineerde de voorbije twee jaar haar job als CEO van familiebedrijf Mastermail met die van Vlaams parlementslid. Dat was minder evident dan ze had gedacht.

Z-Family Business: Mastermail (1) - 30/05/19

Politieke partijen zijn steeds op zoek naar vertegenwoordigers uit alle lagen van de bevolking voor hun verkiezingslijsten. Ook ondernemers wagen geregeld de stap. In deze aflevering praten we met Danielle Vanwesenbeeck van familiebedrijf Mastermail over haar keuze voor de politiek.

Z-Family Business compilatie 27/04/19

Familiebedrijf ATF uit Zandvliet voert wegenbouw en infrastructuurwerken uit voor overheden en bedrijven in en rond Antwerpen. De onderneming werd in 1960 opgericht door Kees Frijters, die zelf bij een wegenbouwer had gewerkt. Dochter Mieke was pas 17 toen ze in 1982 in het bedrijf kwam werken, maar dat draaide anders uit dan gepland.

Z-Family Business: ATF (2) - 26/04/19

Mieke Frijters van de wegenbouwgroep ATF werd uitgeroepen tot Vlaamse Onderneemster van het Jaar. Sinds 1982 heeft ze haar stempel gedrukt op dit familiebedrijf. En ze is nog niet van plan om te stoppen.

Z-Family Business: ATF (1) - 25/04/19

Wat moet er met het familiebedrijf gebeuren, wanneer de bedrijfsleider onverwacht overlijdt? Het is een situatie die emotioneel zwaar is voor de familie en tegelijk bedreigend voor de onderneming. Z-Family Business praat erover met Mieke Frijters van wegenbouwer ATF uit Zandvliet.

Z-Family Business compilatie: vandeputte (compilatie) 30/03/19

De Vandeputte Group uit Moeskroen is een echt voorbeeld van een 'hidden champion'. Een sterk presterend Belgisch bedrijf dat wereldwijd actief is en tot de top in zijn niche behoort. De familiale groep maakt een hele reeks producten op basis van lijnzaad.

Z-Family Business: Vandeputte (2) - 29/03/19

De Vandeputte Group uit Moeskroen is een familiebedrijf in de vijfde generatie. Duurzaamheid en ecologie zijn belangrijke pijlers in de strategie van de onderneming. We praten erover met Henry-François en Pierre Vandeputte.

Z-Family Business: Vandeputte (1) - 28/03/19

Deze maand is Z-Family Business gewijd aan het klimaat en de aandacht voor duurzaam en ecologisch ondernemen. We zijn te gast bij de Vandeputte Group in Moeskroen, producent van lijnzaad, zepen en oleochemische producten. Een familiebedrijf met een lange historiek.

Z-Family Business: Bister compilatie 02/02/19

Fabienne Bister werkte als journaliste, maar koos er in 1991 voor om haar vader en oom te vervoegen in het familiebedrijf. Ze stapte zelf naar hen toe met een voorstel om het bedrijf over te nemen en een nieuw elan te geven.

Z-Family Business: Bister (2) - 01/02/19

Het verhaal van het familiebedrijf Bister begon in 1926. De kmo is intussen internationaal actief en bedrijfsleidster Fabienne Bister is ook erg geëngageerd in werkgeverskringen.

Z-Family Business: Bister (1) - 31/01/19

Deze maand gaan we in Z-Family Business langs bij Bister in Ciney, een producent van koude sausen. Fabienne Bister maakt deel uit van de derde generatie en staat al bijna 30 jaar aan het hoofd van de onderneming.

Z-Family Business: Helbig (compilatie) - 29/12/18

Om een familiebedrijf leefbaar te houden op lange termijn, is soms een transformatie nodig. Het verhaal van Luc Vermeersch, bedrijfsleider bij Helbig in Ruddervoorde, kan inspirerend werken. Hij bouwde de groothandel uit tot producent van interieuroplossingen voor de retailsector.