Met het Europese steunprogramma EIC Accelerator wil de Europese Unie ambitieuze en innovatieve kmo's een financieel duwtje in de rug geven. Na een maandenlange procedure en met de hulp van het Enterprise Europe Network, haalde Hydro Volta uit Leuven als enige Vlaamse bedrijf in de laatste oproep van 2020, de subsidie binnen.

V3 MANUPAL is een maatwerkbedrijf dat mensen met een beperking inschakelt in het arbeidscircuit. Om concurrentieel te blijven, is een optimale werkplanning een must. Een doorgedreven digitalisering kan hiervoor een oplossing bieden. Voor de keuze van het juiste systeem, klopte V3 Manupal aan bij Arcade Business Consultancy.

Ondernemerschap zit in de lift, dat staat buiten kijf. Maar het aantal vrouwen dat voor het ondernemerschap kiest, blijft binnen Europa aan de lage kant. Om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren is de Europese Commissie gestart met enkele programma's. Zo is er onder andere het We Gate-platform dat vrouwelijke ondernemers wil steunen tijdens de Covid-19 pandemie. En het Enterprise Europe Network Vlaanderen helpt vrouwelijke ondernemers en innovatoren om toegang te krijgen tot specifieke EU-programma's en netwerken.

KMO's met disruptieve ideeën hebben vaak nood aan extra financiering en begeleiding om hun ambitieuze plannen waar te maken. Ze kunnen daarvoor een beroep doen op de EIC Accelerator. Dat is een programma van de Europese Commissie dat bedrijfsconcepten helpt omzetten in innovatieve en tegelijk verkoopbare producten of diensten. Een van de KMO's die gebruik maakte van het EIC-programma, is LVP Engineering uit Temse.

Een bedrijf heeft altijd wel wat nodig. Van grondstoffen tot computers, van koffie tot paperclips. Daarom is een goed aankoopproces een must. Maar zo'n aankoopproces kan behoorlijk complex zijn, of soms nauwelijks bestaande. Door het gebruik van digitale tools krijg je als onderneming een beter zicht op de stand van zaken in je aankoopprocessen en vermijd je fouten.

Het Erasmus programma voor jonge ondernemers is een grensoverschrijdend uitwisselingsprogramma, mogelijk gemaakt door de Europese Commissie. Een jonge, nieuwe ondernemer die zelf een bedrijf wil opstarten, kan stage lopen bij een ervaren ondernemer in een ander Europees land. Zo kan hij nuttige kennis en ervaring opdoen en de eigen slaagkansen vergroten.

Wie wel eens op hotel gaat, kent het wel. Een tv in de kamer met daarop een pak tv- en radiokanalen en één of enkele kanalen met informatie over het hotel zelf. De techniek hierachter heet IPTV, Internet Protocol Televisie. Dierenpark Pairi Daiza biedt sinds kort haar bezoekers ook overnachtingsmogelijkheden tussen de dieren aan. Om die beleving te laten aansluiten bij de entertainment-noden van vandaag, waren ze op zoek naar een IPTV-oplossing.

Je bent ondernemer, en je hebt een innovatief idee. Hoe kom je dan aan de financiële middelen om je project waar te maken? De Europese Commissie heeft daarvoor het "EIC-Accelerator" programma. KMO's met disruptieve ideeën kunnen via deze weg met meer middelen en begeleiding sneller hun marktpotentieel realiseren.

Projecten die niet op tijd afgeleverd worden, het geplande budget overstijgen, of niet het gewenste resultaat hebben. Als onderneming kan je dat missen als kiespijn. Een vlot en efficiënt projectmanagement is dan cruciaal. Het zorgt ervoor dat iedereen altijd aan de meest recente projectinformatie kan.