KMO's met disruptieve ideeën hebben vaak nood aan extra financiering en begeleiding om hun ambitieuze plannen waar te maken. Ze kunnen daarvoor een beroep doen op de EIC Accelerator. Dat is een programma van de Europese Commissie dat bedrijfsconcepten helpt omzetten in innovatieve en tegelijk verkoopbare producten of diensten. Een van de KMO's die gebruik maakte van het EIC-programma, is LVP Engineering uit Temse.

Een bedrijf heeft altijd wel wat nodig. Van grondstoffen tot computers, van koffie tot paperclips. Daarom is een goed aankoopproces een must. Maar zo'n aankoopproces kan behoorlijk complex zijn, of soms nauwelijks bestaande. Door het gebruik van digitale tools krijg je als onderneming een beter zicht op de stand van zaken in je aankoopprocessen en vermijd je fouten.

Het Erasmus programma voor jonge ondernemers is een grensoverschrijdend uitwisselingsprogramma, mogelijk gemaakt door de Europese Commissie. Een jonge, nieuwe ondernemer die zelf een bedrijf wil opstarten, kan stage lopen bij een ervaren ondernemer in een ander Europees land. Zo kan hij nuttige kennis en ervaring opdoen en de eigen slaagkansen vergroten.

Wie wel eens op hotel gaat, kent het wel. Een tv in de kamer met daarop een pak tv- en radiokanalen en één of enkele kanalen met informatie over het hotel zelf. De techniek hierachter heet IPTV, Internet Protocol Televisie. Dierenpark Pairi Daiza biedt sinds kort haar bezoekers ook overnachtingsmogelijkheden tussen de dieren aan. Om die beleving te laten aansluiten bij de entertainment-noden van vandaag, waren ze op zoek naar een IPTV-oplossing.

Je bent ondernemer, en je hebt een innovatief idee. Hoe kom je dan aan de financiële middelen om je project waar te maken? De Europese Commissie heeft daarvoor het "EIC-Accelerator" programma. KMO's met disruptieve ideeën kunnen via deze weg met meer middelen en begeleiding sneller hun marktpotentieel realiseren.

Projecten die niet op tijd afgeleverd worden, het geplande budget overstijgen, of niet het gewenste resultaat hebben. Als onderneming kan je dat missen als kiespijn. Een vlot en efficiënt projectmanagement is dan cruciaal. Het zorgt ervoor dat iedereen altijd aan de meest recente projectinformatie kan.

Geen vaste werkplekken meer, speciale plekken voor stiltewerk, vergaderbubbels, meer thuiswerk, ... de nieuwe manier van werken verovert meer en meer bedrijven. Om dat vlot en efficiënt te kunnen doen, heb je ook een modern IT-netwerk nodig. P&V Groep, de groep achter P&V Verzekeringen, Vivium en Arces, maakten een digitale transformatie door en schakelde over op 'the new way of working'.

Een KMO die diensten op projectbasis aanbiedt, moet alle aspecten van zo'n project zorgvuldig optekenen zodat op het einde van het project, het juiste aantal uren en ingezette middelen gefactureerd kan worden. En dat vraagt een goed tijdsregistratiesysteem. Met zo'n systeem kan je op een overzichtelijke manier het aantal gepresteerde uren per project visualiseren. Arcade Business Consultancy ontwikkelde zo'n systeem voor Infohos Solutions.

De Tour de France start dit jaar in Brussel. Binnen dat kader vindt ook de conferentie Co-Innovate in Sport plaats. Dit netwerk-event van het "European Platform for Sport Innovation" richt zich tot bedrijven actief in de sporttechnologie. Het event wordt mede georganiseerd door Enterprise Europe Network. Zij stimuleren match-makings tussen bedrijven, onderzoekers en technologen.

KMO's streven naar een efficiënte dienstverlening. Ook het betalingsproces en herinnering aan achterstallige facturen, vraagt de nodige opvolging. Om die reden besloot het Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares in Gent om SMS -technologie in te zetten waarmee ze aan "debt collecting" kunnen doen.

De deeleconomie zit in de lift. Met het project "BeShared: Verbetering van innovatie en interconnectie in de deeleconomie", probeert Europa alle actoren van de deelnemende regio's in kaart te brengen. Enterprise Europe Network bracht verschillende partners in Berlijn samen om oplossingen te zoeken voor specifieke uitdagingen en vereisten.

Bij het Wit Gele Kruis Oost-Vlaanderen zochten ze een IT-partner die hun bestaande ICT-infrastructuur kon optimaliseren, en die ook de interne IT-afdeling verder kon ondersteunen. Ze gingen in zee met Realdolmen, die op toezagen dat hun netwerk kon geïntegreerd worden in een nieuwe state of the art IT-infrastructuur.

Ter ondersteuning van de jeugd- en ouderenzorg worden ongewone situaties gemeten met innovatieve zorgtechnologie. Met de ondersteuning van Agentschap Innoveren & Ondernemen bracht de start-up Senso2me een systeem op de markt met slimme sensoren. Dat slaat automatisch alarm als er iets fout is.