Leuven, in de provincie Vlaams-Brabant en mooi gesitueerd langs de Dijle, telt ruim 100.000 inwoners en is bij velen gekend als dé universiteitsstad van België. Maar ook de economie in Leuven draait op volle toeren. De aanwezigheid van multinational AB Inbev en het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg dragen hier zeker toe bij. Het stadsbestuur zet volop in om een algemene beweging te creëren die de mix van wonen en werken moet combineren. Met het initiatief Sluispark bijvoorbeeld streeft de stad naar een aangename, residentiële binnenstad met ruimte voor ondernemers. Kanaal Z bezocht enkele ondernemers die al een tijdje actief zijn binnen de regio zoals Drukkerij Van der Poorten, Carrosserie R.Celis, Xedis, SBB, Cypres en Group Suerickx.

Het Antwerpse Eilandje is een gebied met een rijke geschiedenis en een nog hoopvollere toekomst. Het situeert zich op het kruispunt waar de stad eindigt en de haven van Antwerpen begint. Tegenwoordig staat het Eilandje bekend als een trendy, ondernemende buurt maar dat was niet altijd zo. Integendeel, begin jaren '80 werden bepaalde zones hier nog ingekleurd als herwaarderingsgebied. Maar door de komst van het MAS, het nieuwe Havenhuis en Park Spoor Noord kreeg de buurt een extra boost en is het nu dé plek bij uitstek voor een fantastisch kantoor of een hippe winkel. Kanaal Z trok op ontdekkingstocht en bracht een bezoek aan de bedrijven Motmans & Partners, Uitgeverij Zwijsen, LDV United, Antonissen Projectontwikkeling en videoproductiehuis Zidis.

De haven van Antwerpen is het kloppende hart van de Belgische economie en de tweede grootste haven van Europa! Al sinds de middeleeuwen staat de haven van Antwerpen bekend als een onmisbare schakel in de wereldhandel. Om en bij de 150.000 mensen werken elke dag verder aan dit succesverhaal. De haven garandeert een nauwe samenwerking tussen privé-bedrijven, overheden en het Havenbedrijf. Het nieuwe Havenhuis symboliseert het dynamische en innovatieve karakter van de haven en is de werkplek voor 500 medewerkers en een ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de havengemeenschap. Kanaal Z ging op bezoek bij enkele toonaangevende bedrijven binnen het Antwerpse havengebied zoals Boeckmans, Cargotec, Molenbernatie, Zidis en Switch It Pro.

Duffel is een gemeente uit duizenden. Rustig gelegen, op een groene plek tussen Lier en Mechelen maar met z'n eigen levendige bedrijvigheid. De stof van de bekende duffelcoat werd hier voor het eerst vervaardigd en dankzij de export ervan groeide Duffel uit tot een rijk bewoond gebied met veel mooie huizen. Na de steenbakkerijen, papier- en nikkelfabrieken, bestaat de economie van Duffel vandaag voornamelijk uit industrie zoals aluminium en papierverwerking. Tegenwoordig is er daarbovenop een duidelijke tendens naar meer kmo's en dus afgewerkte producten en diensten. Veel bedrijven zijn hier aan het uitbreiden en zoeken extra personeel. Die groei wordt mee gevoed door de mooie samenwerking tussen de Duffelse bedrijven. Een samenwerking die we ook terugvinden bij de opbouw van het nieuwe Mechelse ziekenhuis.

Temidden van ons kleine landje ligt de provincie Vlaams-Brabant. Centraal gelegen, met in het hart de Europese hoofdstad Brussel. Vlaams-Brabant is een topregio voor ondernemers en spelers uit het middenveld. De provincie is dé kennisregio bij uitstek, je vindt hier een hoge concentratie aan topwetenschappers. Maar ook voor lager geschoolde Vlaams-Brabanders is er heel wat werk te vinden binnen de bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten. Een troef die de provincie verder wil uitbouwen door innovatie en economische samenwerking te stimuleren. In het hart van de provincie vinden we de Druivenstreek. Deze maakt deel uit van de Groene Gordel rond onze hoofdstad en staat zoals de naam al verklapt gekend voor de druiventeelt. Enkele eeuwen geleden zorgde de teelt voor een boost van de werkgelegenheid en veranderde deze permanent het uitzicht van de gemeentes in de streek. Daardoor vonden ook andere sectoren hun weg naar de Druivenstreek, waar nu een levendige economie te vinden is.

Te midden van het Waasland, de tuin van Vlaanderen, ligt Sint-Niklaas. Een ondernemende stad en druk handelspunt tussen Antwerpen en Gent. Sint-Niklaas is sinds de textielnijverheid van de 19de eeuw blijven groeien. Zo bewijzen de talloze bedrijventerreinen in en rond de stad. Vlak langs Sint-Niklaas vinden we ook Kruibeke. In 2014 door Trends magazine nog uitgeroepen tot de beste zakengemeente. Zowel op vlak van bedrijvigheid, tewerkstellingsgroei, als op vlak van investeringsdynamiek zit Kruibeke tussen de beste leerlingen van de klas. Een kleine speler die kan meedingen met de grotere gemeentes en steden. Van het Waasland trekken we ten slotte naar het Maasland. Deze uitgestrekte regio behuist heel wat steden en gemeenten waar ondernemers van unieke troeven kunnen profiteren. Zo valt er in Maasmechelen bijvoorbeeld een sterke sociale economie te ontdekken en worden er in gemeente Lanaken speciale initiatieven zoals 'pand zoekt ondernemer' georganiseerd om de ondernemers van de streek te prikkelen.

Zie of hoor je de lichtjes van de Schelde? Dan ben je in Antwerpen. Het kloppend hart van de Belgische economie met de grootste zeehaven die ons land rijk is. Antwerpen is een historische handelsstad, maar ook de petrochemische sector is hier sterk vertegenwoordigd. Daarnaast is Antwerpen ook gekend als wereldcentrum voor de diamanthandel. Het loont om als ondernemer van start te gaan in een provinciehoofdstad als Antwerpen. Ze worden in de eerste plaats ondersteund vanuit het stadsbestuur: via het portaal 'ondernemen in Antwerpen' vinden zowel starters als ervaren ondernemers alle nodige informatie en opleidingen. In de tweede plaats worden ook vanuit de provincie verschillende initiatieven opgestart om verandering en innovatie te stimuleren. Zo kan deze wereldleider blijven innoveren en blijven groeien.

In de schaduw van Antwerpen ligt de bruisende gemeente Wommelgem. Deze gemeente heeft zijn economische groei vooral te danken aan zijn optimale ligging. De E313 Antwerpen - Luik, die dwars door Wommelgem loopt, is de slagader van de gemeente en zorgt voor een goede bereikbaarheid. Het is vooral de interessante ligging die permanent zuurstof geeft aan de economie in Wommelgem. Dat maakt de gemeente interessant voor ondernemers en zelfstandigen, die in deze gunstige regio maar al te graag hun bedrijf vestigen. Zowel kleine als middelgrote bedrijven vinden hun weg naar Wommelgem. Ook de R11, de drukke verkeersas Mortsel - Wommelgem, vlakbij het fort, is de ideale plek om je als bedrijf te vestigen.

Op de lijn tussen Antwerpen en Turnhout ligt een buitengewone gemeente: Beerse. Dé plaats waar je kan profiteren van een Beers Vlierke. Deze gemeente werd net als vele anderen in de streek groot dankzij de steenbakkerijen. Uit economische noodzaak werd destijds het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten aangelegd. De aanwezigheid van het kanaal gaf een boost aan de baksteenindustrie. Vandaag is de kanaalzone nog steeds de thuishaven voor heel wat industrie, maar ondertussen kunnen bedrijven ook terecht in de industriezone Beerse-Zuid. Door de aanwezigheid van grote spelers zoals het alom gekende Janssen Pharmaceutica heerst er in Beerse een gunstig ondernemersklimaat waar alle bedrijven baat bij hebben.

Kontich Leeft! En dan hebben we het niet alleen over de vele evenementen die er doorheen het jaar plaatsvinden. Ook de lokale economie in Kontich bruist! Met een ideale ligging aan de E19, tussen Brussel en Antwerpen, is het niet verrassend dat de regio heel wat bedrijven aantrekt. Het gemeentebestuur voorziet ook steeds meer ruimte voor haar ondernemers en zet haar schouders onder heel wat initiatieven. Nog zo een bedrijvige gemeente is Willebroek. Deze gemeente, gelegen langs de Rupel en de A12, wordt doorkruist door het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dankzij de centrale ligging heeft Willebroek een rijk industrieel verleden, waarvan enkele unieke restanten vandaag als monument worden beschermd. Vooral papierfabriek De Naeyer heeft Willebroek op de kaart gezet als gemeente vol handel en nijverheid. Die sterke positie heeft Willebroek kunnen behouden doorheen de jaren. Zo is de gemeente ook vandaag nog erg in trek bij ondernemers.

Aartselaar herken je aan de vele winkels die je passeert wanneer je langs de A12 rijdt. De gemeente werd vroeger het glazen dorp genoemd, vanwege de vele tuinbouwbedrijven en serres, maar vandaag vind je in Aartselaar vooral handels- en distributiebedrijven, KMO's en zelfs enkele industriële spelers. De gemeente is een ware trekpleister voor bedrijven. Niet alleen vanwege de ideale ligging tussen Antwerpen en Brussel, ook het gemeentebestuur draagt haar steentje bij. In Aartselaar vinden ondernemers een ware fiscale oase en kunnen ze bij hun gemeente terecht voor verschillende diensten zoals het ondernemersloket. Elke zaak die de deuren opent in Aartselaar, mag ook de aanwezigheid van het gemeentebestuur verwachten bij de opening. Zo herken je de toewijding van een gemeente aan haar bedrijven. Alle bedrijven zorgen in Aartselaar voor bijna 10.000 jobs, terwijl de actieve bevolking maar 9.000 hoofden telt: het jobaanbod in de streek is dus werkelijk gigantisch.

In deze afl evering zijn we te gast in Roeselare. Gelegen in het midden van de provincie West-Vlaanderen is deze stad een aantrekkelijke plaats om te wonen, te werken en te ondernemen. Roeselare telt 65.000 inwoners. Maar Roeselare is vooral een stad met een visie op het heden en de toekomst. Een visie die door niemand beter belichaamd wordt dan door burgemeester Luc Martens. Roeselare is een economisch knooppunt: de maakindustrie, de voedingssector, kennisnijverheid en de dienstensector zijn er prominent aanwezig. Ook de land- en tuinbouw is prominent aanwezig. Steeds met aandacht voor het milieu, zoals de energiebesparende innovaties. De stad wil een incubatie- en productiehub zijn voor creatieve ondernemers.

Welkom in Kalmthout, de echte parel van de Kempen waar ondernemers bekend zijn om hun vastberadenheid. Met een vernieuwd marktplein en ruimte voor winkels in het centrum heeft Kalmthout stevig geïnvesteerd in de lokale middenstand. Tegelijkertijd zorgt Kalmthout voor extra ruimte voor kmo's en ambachtelijke bedrijven op het bedrijventerrein Bosduin en ook op een nieuw terrein van 25 hectare tegen de grens met Essen. Vlak bij Kalmthout vinden we ook Brecht. Deze grote Antwerpse gemeente heeft nog heel wat landbouwactiviteit, maar dankzij de ideale ligging aan de E19 en het Kempisch kanaal, ook heel wat industrie. Brecht ondersteunt zijn bedrijven fiscaal en denkt mee bij de aanvraag van vergunningen.