De Zweedse gedragswetenschapper Thomas Erikson raakte wereldwijd bekend met zijn bestellers (o.a. 'Omringd door idioten') waarin hij een kleurenmodel uitwerkt dat vier gedragstypes onderscheidt. Hij onderzoekt hoe bedrijven en instellingen beter kunnen functioneren als je inzicht hebt in het gedragsprofiel van je teamleden. In Trends Talk past Erikson' het kleurenmodel toe op zijn nieuwste boek 'Omringd door tegenslagen'.

Ondanks de alarmkreten uit het bedrijfsleven over exploderende kosten en een nakende recessie, is er geen golf van ontslagen op komst, eerder integendeel. In deze tijden van krappe arbeidsmarkt zullen bedrijven alles doen om personeel te behouden. Dat zegt Rika Coppens, CEO van HR-dienstverlener House of HR. Coppens is afgelopen week door Trends is uitgeroepen tot 38ste Manager van het Jaar. Zij is dit weekend te gast bij Trends Talk, de talkshow op Kanaal Z.

Dit weekend staan we met één been in 2022 en met het andere in 2023. Een perfecte weergave van waar we het vandaag over hebben in Trends Talk. Een korte terugblik op het bewogen voorbije jaar maar we kijken vooral vooruit. Vorige week deed Danny Reweghs dat ook al met 10 stellingen - voorspellingen- voor het komende jaar. Vandaag bekijken we met Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis, vooral hoe geopolitieke verhoudingen zullen wegen op de wereldeconomie. En wat zijn de langetermijntrends?

n het nieuwe jaar 2023 zal er op de wereldwijde beurzen herstel zijn van de big tech-aandelen. Dat voorspelt Danny Reweghs dit weekend in Trends Talk. De directeur Inside Beleggen van Trends en onze vaste beursanalist blikt met 10 stellingen vooruit op het nieuwe jaar. Tech-aandelen zullen weer winst bijschrijven, maar de torenhoge rendementen van het voorbije decennium zijn verleden tijd.

In het nieuwe jaar 2023 zal er op de wereldwijde beurzen herstel zijn van de big tech-aandelen. Dat voorspelt Danny Reweghs dit in Trends Talk. De directeur Inside Beleggen van Trends en onze vaste beursanalist blikt met 10 stellingen vooruit op het nieuwe jaar. Tech-aandelen zullen weer winst bijschrijven, maar de torenhoge rendementen van het voorbije decennium zijn verleden tijd.

Hoewel de frequentie van natuurrampen al toeneemt sinds de jaren 90, ontsnapten schadeverzekeringen tot nu toe aan prijsverhogingen. Dat komt nu verandering in, waarschuwt Hans De Cuyper, de CEO van verzekeringsgroep Ageas, in Trends Talk dit weekend. Verzekeringen worden duurder, maar zullen niettemin betaalbaar blijven, ook al worden de natuurrampen almaar intenser, aldus nog De Cuyper.

De hoge aardgasprijzen maken het voortbestaan van de Antwerpse chemie onzeker. Maar hulp is onderweg. Het Belgische DEME, wereldspeler in de bouw van windmolenparken op zee, heeft plannen voor de productie van groene waterstof. Die kan dienen als alternatieve energiebron voor de industrie, aldus Luc Vandenbulcke, CEO van DEME, in Trends Talk. Hij denkt daarbij in de eerste plaats aan de Antwerpse chemie. "Wat wij doen, kan de Antwerpse chemie echt helpen om te decarboniseren en haar in Europa en bij voorkeur in België te houden."

Het ziekteverzuim op het werk door mentale problemen is nog steeds aan het stijgen, ook al is de coronapandemie intussen voorbij. Dat zegt de Leuvense professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis in Trends Talk dit weekend. Godderis is ook CEO van de ziektepreventiedienst IDEWE. Tijdens de pandemie eisten de lockdowns hun mentale tol, nu wegen de donkere oorlogstijden en de zware energiefacturen op het gemoed. Maar volgens Godderis bestaat er een probaat middel tegen mentale problemen: werken. Helaas krijgt de terugkeer naar werk te weinig aandacht bij de behandeling van langdurig zieke werknemers.

Brussels Airport is genezen van de coronapandemie. Na twee jaar van verlies zal de uitbater van de luchthaven van Zaventem boekjaar 2022 afsluiten met winst, zo kondigde CEO Arnaud Feist aan in Trends Talk. De winst zal onder meer te danken zijn aan een verdubbeling van het aantal passagiers tot ruim 18 miljoen in 2022. Feist waarschuwt wel dat de gestegen brandstofprijzen en de komende loonindexeringen kunnen leiden tot verhoging van de ticketprijzen "met een paar tientallen procenten". Maar Feist verwacht geen zware impact op het aantal passagiers, want de Belg is nog altijd reislustig. "De kerstperiode wordt zeer druk op de luchthaven."

Wouter De Geest, voormalig captain of industry en huidig voorzitter van Voka, geeft z'n afscheidsinterview dit weekend in Trends Talk. Maandag draagt hij het voorzittersstokje over aan z'n opvolger. Maar zelfs op z'n allerlaatste werkdag laait de passie voor onze Vlaamse industrie hoog op.