Z-Talk met Peter De Keyzer 11/05/19

"Laten we 30% loon afpakken van onze politici, zolang ze geen begroting in evenwicht realiseren". Econoom en communicatie-adviseur Peter De Keyzer is hard voor de verkiezingscampagnes. We lichten met hem de belangrijkste voorstellen van de verschillende partijen door. Zijn conclusie: veel te veel cadeaus, in plaats van voorstellen om de overheidsfinanciën gezond te maken. "Nochtans, de waarheid vertellen, daar is een vraag naar. Kiezers zouden dat niet afstraffen."

Z-Talk met prof. Leo Lucassen 01/05/19

Migratie is één van de grote verkiezingsthema's. Is er nu sprake van een migratiecrisis? Legale arbeidsmigratie kan voor hooggeschoolden en knelpuntberoepen. Moet het ook kunnen voor laaggeschoolden? Prof. Leo Lucassen van de Universiteit van Leiden vindt alvast van wel. Hij pleit voor het concept van circulaire migratie. Een gesprek met de auteur van "Vijf eeuwen migratie"."

Z-Talk met Matthias Dobbelaere 20/04/19

Na elke aanslag wordt een stukje vrijheid afgenomen. Jurist en privacy-activist Matthias Dobbelaere waarschuwt in Z-Talk dat politici onze fundamentele vrijheden bedreigen. Bijvoorbeeld met de komst van vingerafdrukken op onze identiteitskaart en de uitbouw van een nationaal cameraschild. Maar ook met onze eigen keuzes voor digitale toepassingen geven we steeds meer van ons privéleven bloot.

Z-Talk met Ferdi De Ville 13/04/19

De vrees dat eurosceptische partijen een enorme doorbraak zullen realiseren in de Europese verkiezingen op 26 mei, is ongegrond. Bovendien is van hen de inzet maken van de verkiezingen, net koren op hun molen. Dat zegt prof. Ferdi De Ville, docent Europese Studies van de Universiteit van Gent in Z-Talk.

Z-Talk met Koert Debeuf - 30/03/19

Protesten in Algerije en Soedan. Maar ook op andere plaatsen in de Arabische wereld is er onrust. De roep om nieuwe leiders klinkt opnieuw luid. Is er sprake van een Tweede Arabische Lente? Of is die vraag irrelevant? Wat betekent onrust in de Arabische wereld voor Europa en heeft Europa een aandeel of verantwoordelijkheid in die onrust? Een gesprek met Midden-Oostenspecialist Koert Debeuf.

Z-Talk met Fons Van Dyck 16/03/19

Hoe overleeft een onderneming in disruptieve tijden? Het antwoord staat beschreven in 'De Onsterfelijke Onderneming', het nieuwe boek van marketinggoeroe Fons Van Dyck. Veel merken komen vandaag onder druk te staan waardoor veel bedrijven op termijn zullen verdwijnen. Slechts enkele zullen succesvol overleven. Hoe maak ik mijn onderneming onsterfelijk? Het hele weekend in Z-talk op Kanaal-Z vanaf 11u.

Z-Talk met Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker 09/03/19

Veel sectoren in de landbouw sukkelen van de ene crisis in de andere. Goed geld verdienen zit er voor veel boeren al jaren niet meer in. Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, zoekt naar verklaringen én oplossingen. Onder meer specialisatie en digitalisering zouden een uitweg kunnen betekenen.

Z-Talk - 02/03/19: Overtoerisme dreigt voor gros van de bestemmingen

Venetië kreunt jaarlijks onder 25 miljoen toeristen. In Barcelona vind je graffiti-opschriften als 'Tourists Out!'. Een aantal bestemmingen heeft te maken met overtoerisme. Wat is dat? Wat kunnen we eraan doen? En waar heeft het toerisme dan wel een positieve impact gehad? Hoe doet Vlaanderen het? We spreken erover met Jan van der Borg, toerisme-econoom aan de KULeuven.

Z-Talk met Wim Vanlessen 16/02/19

Z-talk praat met Wim Vanlessen, 25 jaar lang sterdanser bij het Koninklijk ballet van Vlaanderen. Op 2 februari nam hij in de stadsschouwburg van Antwerpen afscheid van het publiek, met een indrukwekkende vertolking van de Boléro. "Ondanks de internationale faam en wereldklasse, zijn balletdansers in België bedienden", zegt Wim. Ons land heeft nood aan een ambassadeur voor cultuur en dans.

Z-Talk met Ivan Van de Cloot 09/02/19

Fiscale maatregelen hebben vaak een verkeerd effect. Daarvoor waarschuwt Itinera-hoofdeconoom Ivan Van de Cloot in Z-Talk. De fiscale stimulus voor pensioensparen bijvoorbeeld vloeit deels naar banken en verzekeraars. En een lagere btw op elektriciteit komt vooral in de zakken van de producenten terecht. Van de Cloot zoekt ook uit waarom de regering-Michel geen begroting in evenwicht kon bereiken en welke uitdagingen de volgende regering heeft.

Z-Talk met prof. Johan Albrecht - 02/02/19

Nieuwe kerncentrales bouwen, is economisch een moeilijker verhaal dan men denkt. Dat zegt professor Johan Albrecht van de UGent in Z-Talk. Niet alleen is er de enorme kostprijs voor nieuwe centrales, die dikwijls oploopt. Ook de bouw sleept vaak langer aan dan verwacht, zo blijkt uit voorbeelden uit het buitenland. Bovendien komen de centrales in een hernieuwbaar energie-landschap terecht waar de hoge kostprijs op minder uren terugverdiend moet worden.

Z-Talk met Leo Neels - 19/01/18

"Een plan voor het land", zo heet het boek van Itinera dat dinsdag verschijnt. In Z-talk legt Leo Neels, algemeen directeur van Itinera, uit waarom dat plan zo nodig is. "We leven in één van de welvarendste regio's ter wereld. En toch: in vergelijking met buurlanden scoort België middelmatig. Andere landen groeien sneller en staan positiever tegenover ondernemersinitiatief, het onderwijs verloor zijn toppositie, en het overheids- apparaat kan efficiënter en performanter. België heeft nochtans een groot potentieel om het beter te doen. Hervorming is daarom dringend nodig".

Z-Talk met Johan Van Overtveldt - 12/01/19

Johan Van Overtveldt blikt tevreden terug op de afgelopen regeerperiode. De ex-minister van Financiën verdedigt zijn truc met de voorafbetalingen om de begroting op te smukken. En hij blijft ook achter de hoge kostprijs van de taxshift staan. Maar Van Overtveldt erkent wel dat het regeringsbeleid op sociaal vlak beter kon. En ook de tarieven in de personenbelasting zouden wat hem betreft in een volgende regeerperiode aangepakt moeten worden.

Z-Talk met Margot Cloet over de ziekenhuishervorming - 05/01/19

Vier op de tien ziekenhuizen zitten in rode cijfers. Daarom wou minister van Volksgezondheid Maggie De Block deze legislatuur het hele ziekenhuislandschap hertekenen. Tot de regering viel en de hervorming er niet door is geraakt. Over de noodzaak van die hervorming, de dieprode cijfers van de ziekenhuizen, het gebrek aan transparantie over de ereloonsupplementen en het nijpende personeelstekort een gesprek met Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro.