Z-Talk met prof. Paul De Grauwe 30/11/19

Wereldwijd staat een recordbedrag aan schulden uit, maar liefst 250.000 miljard dollar. Bij gezinnen, overheden en bedrijven. Riskeren we daardoor opnieuw in een crisis terecht te komen? Professor Paul De Grauwe van de London School of Economics laat er zijn licht over schijnen. En niet alleen daarover, ook over de besparingen in de Vlaamse cultuursector. Zij moeten de belastingbetaler overtuigen dat de subsidies welbesteed zijn.

Z-Talk met Jeanne Boden 16/11/19

Sinologe Jeanne Boden werkte lange tijd in China waar ze zich toelegde op discours analyse. De inzichten die ze vergaarde, goot ze in het boek Chinese Propaganda Verblindt de Wereld. Wereldwijd koopt China strategische infrastructuur op als onderdeel van hun lange termijn visie, het Belt and Road Inititiative. De officiële verklaring is dat ze vrede, welvaart en civilisatie willen brengen maar de Chinese expansiedrang heeft een niet zo fraaie keerzijde.

Z-Talk over cyberveiligheid 09/11/19

Ransomware is een echte plaag: virussen die je computer vergredelen en dan losgeld eisen. Begin deze week nog werd het grootste Spaanse radiostation SER getroffen door zo'n aanval. Tim Cools, veiligheidsexpert en ex-agent bij de Federal Computer Crime Unit, legt het fenomeen uit. Er blijken linken met de Amerikaanse staatsveiligheid, Noord-Korea en economische spionage!

Z-Talk met uitgever André Van Halewyck

André Van Halewyck komt terug uit pensioen om zijn vroegere uitgeverij Kritak nieuw leven in te blazen. Uit verontwaardiging, zegt hij zelf. En die verontwaardiging is volop te voelen tijdens de uitzending. We spraken met hem over het boekenvak.

Z-Talk met professor Hylke Vandenbussche 26/10/19

Toen de Britten in 2016 hun referendum hielden over de Brexit, werkte Hylke Vandenbussche, professor Internationale Economie, als technocrate bij de Europese Commissie. Het zou zo'n vaart niet lopen, was de sfeer die er toen heerste. En toch won het 'Leave' kamp, al was dat met een nipte meerderheid. We zijn nu drie jaar verder en de echtscheiding verloopt moeizaam. De gevolgen voor zowel de Britten als voor Europa zijn dan ook groot. Professor Hylke Vandenbussche onderzocht met haar team van de KU Leuven de impact van een harde en zachte Brexit op de tewerkstelling. Volgens haar baanbrekende methodologie zouden in België tot 40.000 jobs op de tocht staan, in de 27 lidstaten van de EU zelfs 1.200.000 jobs. In Z-Talk bespreken we de resultaten die prof. Vandenbussche bundelde in haar boek De Brexit Saga.

Z-Talk met Bart Somers 19/10/19

Z-Talk met Bart Somers, Vlaams minister van Samenleven, over de nieuwe Vlaamse regering, het schrappen van de woonbonus, de inburgeringstest, armoede en de mobiliteitsproblematiek.

Z-Talk met Gert Peersman 12/10/19

De ECB heeft opnieuw de geldkraan open gedraaid. Afscheidnemend voorzitter Mario Draghi krijgt daar bakken kritiek voor. Deels terecht, vindt professor Gert Peersman van de UGent. Maar dat de lage rente zeepbellen creëert in de huizenmarkt, is eerder te wijten aan onze regering, vindt hij. En dat het Europese monetaire beleid op z'n limieten botst, heeft volgens Peersman onder meer te maken met verzwakte vakbonden.

Z-Talk met Frank Vranken 05/10/19

Enkele weken geleden ging er een schok door de oliesector, na drone-aanvallen op Saudische olie-installaties. De olieprijs herstelde echter bijzonder vlug. Maar hoe sterk kan die olieprijs nog stijgen? Door de schalie-olierevolutie in de VS komt almaar meer olie op de markt. En technologische innovatie maakt dat de vraag naar olie almaar afneemt. Structureel ziet het er slecht uit voor de toekomst van olie. We praten erover met Frank Vranken van Puilaetco Dewaay.

Z-Talk met Ann Maes 21/09/19

Als marketeer en reputatiestrateeg stelt Ann Maes vast dat bedrijven die purpose boven winstmaximalisatie stellen in opmars zijn. Waarde gedreven ondernemen loont, dat beseffen ook de grote multinationals. Ann Maes schreef samen met haar partner Herman Toch het boek "The Positive Sum Game". Ze vertelt over de dynamiek die ontstaat wanneer bedrijven toetreden in het nieuwe speelveld waar 'better for me' en 'better for the world' geen tegengestelden zijn.

Z-Talk met Hetty Helsmoortel 14/09/19

CRISPR is een baanbrekende gentechnologie. Je kan er ziekteresistente planten mee maken, maar ook malaria mee uitroeien en zelfs baby's op maat laten maken. Bovendien is de technologie spotgoedkoop. Is dit de heilige graal van de biotech, of openen we hiermee een doos van Pandora? Wetenschapster Hetty Helsmoortel deelt haar inzichten over CRISPR.

Z-Talk met Anne Vierstraete 07/09/19

Tot zondag 8 september loopt in Brussel het Brussels Gallery Weekend. Het is de feestelijke opening van het galerieseizoen. Veertig galeries komen op hetzelfde moment met een nieuwe show. Maar hoe werkt dat nu precies een galerie? Gaat het goed op de kunstmarkt en wat zijn de namen die we in het oog moeten houden? Anne Vierstraete van Art Brussel laat er haar licht over schijnen.

Z-Talk met Karel Cardoen 31/08/19

Karel Cardoen, bekend van de gelijknamige autosupermarkt, schreef samen met bankier Karel De Boeck een open brief aan de Belgische politici. Een aanklacht, want de toestand van het land is te ernstig. Cardoen komt hun voorstellen toelichten bij Gui Polspoel.

Z-Talk met Johan Op de Beeck 29/06/19

Napoleon Bonaparte werd 250 jaar geleden geboren. Toch kunnen hedendaagse managers en bedrijfsleiders leren uit de vernieuwende aanpak die Napoleon typeerde. Napoleon blonk uit in uitzonderlijk strategisch inzicht en een vernieuwende HR aanpak. Hij realiseerde zich ook dat een goede communicatie cruciaal was. Auteur Johan Op de Beeck vertelt in Z-Talk over de inspirerende, zelfs disruptieve aanpak van Napoleon.

Z-Talk met Davy Kestens 21/06/19

De Limburgse whizzkid Davy Kestens, de oprichter van het succesvolle Sparkcentral, stort zich in een nieuwe avontuur: Spencer.cash! Een fintech start-up rond een mobiele app die zich gedraag als jouw persoonlijk bankier. Kestens maakt gebruikt van nieuwe Europese wetgeving, waardoor banken verplicht worden om de financiële data van hun klanten te delen met nieuwe spelers als Spencer.

Z-Talk met Chris Van Roey 15/06/19

De Belgische reclamemarkt wil stereotiepe rolpatronen weren uit onze advertenties. Het gaat daarvoor een alliantie aan met de Unstereotype Alliance van de VN. We praten met Chris Van Roey van de Unie van Belgische Adverteerders over clichés in de reclamemarkt. Maar ook over de verschuiving van de budgetten naar digitale reclame. En de problemen die daarbij opduiken.