Z-Talk met Fons Van Dyck 16/03/19

Z-Talk met Fons Van Dyck 16/03/19

Hoe overleeft een onderneming in disruptieve tijden? Het antwoord staat beschreven in 'De Onsterfelijke Onderneming', het nieuwe boek van marketinggoeroe Fons Van Dyck. Veel merken komen vandaag onder druk te staan waardoor veel bedrijven op termijn zullen verdwijnen. Slechts enkele zullen succesvol overleven. Hoe maak ik mijn onderneming onsterfelijk? Het hele weekend in Z-talk op Kanaal-Z vanaf 11u.

Z-Talk met Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker 09/03/19

Z-Talk met Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker 09/03/19

Veel sectoren in de landbouw sukkelen van de ene crisis in de andere. Goed geld verdienen zit er voor veel boeren al jaren niet meer in. Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, zoekt naar verklaringen én oplossingen. Onder meer specialisatie en digitalisering zouden een uitweg kunnen betekenen.

Z-Talk - 02/03/19: Overtoerisme dreigt voor gros van de bestemmingen

Z-Talk - 02/03/19: Overtoerisme dreigt voor gros van de bestemmingen

Venetië kreunt jaarlijks onder 25 miljoen toeristen. In Barcelona vind je graffiti-opschriften als 'Tourists Out!'. Een aantal bestemmingen heeft te maken met overtoerisme. Wat is dat? Wat kunnen we eraan doen? En waar heeft het toerisme dan wel een positieve impact gehad? Hoe doet Vlaanderen het? We spreken erover met Jan van der Borg, toerisme-econoom aan de KULeuven.

Z-Talk met Wim Vanlessen 16/02/19

Z-Talk met Wim Vanlessen 16/02/19

Z-talk praat met Wim Vanlessen, 25 jaar lang sterdanser bij het Koninklijk ballet van Vlaanderen. Op 2 februari nam hij in de stadsschouwburg van Antwerpen afscheid van het publiek, met een indrukwekkende vertolking van de Boléro. "Ondanks de internationale faam en wereldklasse, zijn balletdansers in België bedienden", zegt Wim. Ons land heeft nood aan een ambassadeur voor cultuur en dans.

Z-Talk met Ivan Van de Cloot 09/02/19

Z-Talk met Ivan Van de Cloot 09/02/19

Fiscale maatregelen hebben vaak een verkeerd effect. Daarvoor waarschuwt Itinera-hoofdeconoom Ivan Van de Cloot in Z-Talk. De fiscale stimulus voor pensioensparen bijvoorbeeld vloeit deels naar banken en verzekeraars. En een lagere btw op elektriciteit komt vooral in de zakken van de producenten terecht. Van de Cloot zoekt ook uit waarom de regering-Michel geen begroting in evenwicht kon bereiken en welke uitdagingen de volgende regering heeft.

Z-Talk met prof. Johan Albrecht - 02/02/19

Z-Talk met prof. Johan Albrecht - 02/02/19

Nieuwe kerncentrales bouwen, is economisch een moeilijker verhaal dan men denkt. Dat zegt professor Johan Albrecht van de UGent in Z-Talk. Niet alleen is er de enorme kostprijs voor nieuwe centrales, die dikwijls oploopt. Ook de bouw sleept vaak langer aan dan verwacht, zo blijkt uit voorbeelden uit het buitenland. Bovendien komen de centrales in een hernieuwbaar energie-landschap terecht waar de hoge kostprijs op minder uren terugverdiend moet worden.

Z-Talk met Leo Neels - 19/01/18

Z-Talk met Leo Neels - 19/01/18

"Een plan voor het land", zo heet het boek van Itinera dat dinsdag verschijnt. In Z-talk legt Leo Neels, algemeen directeur van Itinera, uit waarom dat plan zo nodig is. "We leven in één van de welvarendste regio's ter wereld. En toch: in vergelijking met buurlanden scoort België middelmatig. Andere landen groeien sneller en staan positiever tegenover ondernemersinitiatief, het onderwijs verloor zijn toppositie, en het overheids- apparaat kan efficiënter en performanter. België heeft nochtans een groot potentieel om het beter te doen. Hervorming is daarom dringend nodig".

Z-Talk met Johan Van Overtveldt - 12/01/19

Z-Talk met Johan Van Overtveldt - 12/01/19

Johan Van Overtveldt blikt tevreden terug op de afgelopen regeerperiode. De ex-minister van Financiën verdedigt zijn truc met de voorafbetalingen om de begroting op te smukken. En hij blijft ook achter de hoge kostprijs van de taxshift staan. Maar Van Overtveldt erkent wel dat het regeringsbeleid op sociaal vlak beter kon. En ook de tarieven in de personenbelasting zouden wat hem betreft in een volgende regeerperiode aangepakt moeten worden.

Z-Talk met Margot Cloet over de ziekenhuishervorming - 05/01/19

Z-Talk met Margot Cloet over de ziekenhuishervorming - 05/01/19

Vier op de tien ziekenhuizen zitten in rode cijfers. Daarom wou minister van Volksgezondheid Maggie De Block deze legislatuur het hele ziekenhuislandschap hertekenen. Tot de regering viel en de hervorming er niet door is geraakt. Over de noodzaak van die hervorming, de dieprode cijfers van de ziekenhuizen, het gebrek aan transparantie over de ereloonsupplementen en het nijpende personeelstekort een gesprek met Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro.

Z-Talk met Stefan Van Loock - 31/12/18

Z-Talk met Stefan Van Loock - 31/12/18

Z-Talk met Stefan Van Loock over zijn nieuwe boek "Terug naar Montevideo". Hij gunt ons tevens een blik op de sportieve hoogtepunten van 2018.

Z-Talk 24/12/18: De Amerikaans-Chinese handelsoorlog

Z-Talk 24/12/18: De Amerikaans-Chinese handelsoorlog

De handelsoorlog tussen de V.S. en China dreigt ook in 2019 nog een belangrijke factor te worden voor beurs én wereldeconomie. Wat hoopt Trump met die oorlog eigenlijk te bereiken? Kàn hij China wel klein krijgen? Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, analyseert de situatie en brengt verslag uit van zijn studiereis naar China.

"Als we niet snel ingrijpen worden standaardingrepen binnenkort problematisch" 22/12/18

"Als we niet snel ingrijpen worden standaardingrepen binnenkort problematisch" 22/12/18

Dat zegt Els Beirnaert, CEO van Aelin Therapeutics in Z-talk. Door het veelvuldig gebruik van antibiotica is er een superbacterie ontstaan. Die is zo krachtig dat artsen infecties niet meer onder controle krijgen. Werelwijd neemt de resistentie tegen antibiotica ernstige proporties aan. Uit een rapport van de WHO blijkt dat nu al jaarlijks honderdduizenden mensen sterven aan onbehandelbare infecties. Tegen 2050 kan dat oplopen tot 10 miljoen als er geen drastische ommekeer komt. In het domein van de antibiotica is er de voorbije 20 jaar nauwelijks innovatie geweest. De Leuvense start-up Aelin Therapeutics bindt daarom de strijd aan. Met een team onderzoekers heeft Aelin een technologie ontwikkeld waarmee het een nieuwe generatie antibiotica kan aanmaken. Op die manier wil het de superbacterie klein krijgen.

Z-Talk met Chris Peeters, CEO van Elia 15/12/18

Z-Talk met Chris Peeters, CEO van Elia 15/12/18

Hoe zorgen we er voor dat stroom uit onze stopcontacten blijft komen ? En welke richting moeten we uit met onze elektriciteitsproductie. Chris Peeters, CEO van hoogspanningsnetbeheerder Elia, geeft uitleg.

Z-Talk 08/12/18: Zana Etambala neemt vernieuwde AfricaMuseum onder de loep

Z-Talk 08/12/18: Zana Etambala neemt vernieuwde AfricaMuseum onder de loep

Is het AfricaMuseum na vijf jaar renovatie wel echt vernieuwd? Hoe zit het met de dekolonisering van onze geesten? Wat moeten we doen met de symbolen van de kolonisatie? Wie is verantwoordelijk voor de catastrofale staat van Congo vandaag? En brengen de presidentsverkiezingen in Congo eind december beterschap? Prof. Zana Etambala is medewerker bij het AfricaMuseum en laat zijn licht schijnen over deze kwesties.

Z-Talk 17/11/18: Acco neemt bocht naar digitalisering hoger onderwijs

Z-Talk 17/11/18: Acco neemt bocht naar digitalisering hoger onderwijs

Bijna 60 jaar na z'n oprichting slaat uitgeverij Acco een nieuwe weg in: die van de digitalisering van het hoger onderwijs. De coöperatieve uitgeverij heeft forse investeringen gedaan, in het digitale leerplatform Sofia en onderwijsconsultants die professoren helpeb om hun lesmateriaal te updaten. Dat zou ook de slaagpercentages in het hoger onderwijs moeten verbeteren. Vicky Adriaensen, de nieuwe CEO van Acco, zal die digitalisering moet uitrollen.