In deze Trends Talk gaan we op zoek naar geld. Naar het geld van de overheid, naar uw en mijn belastinggeld dus. We doen dat samen met onze gast Eva De Bleeker (Open VLD), de federale staatssecretaris voor Begroting. De regering De Croo mag geen nieuwe belastingen heffen om het begrotingstekort in te perken, zegt de Open VLD'ster. Door de coronacrisis is het budget het voorbije jaar alleen al 45 miljard euro in het rood gegaan, een historisch record. Eens de pandemie overwonnen is rekent de regering op economische groei en nieuwe besparingen om het deficit in te perken. Nieuwe belastingen komen er niet, belooft de staatssecretaris.

Staat het toerisme in Vlaanderen voor een tweede verloren zomer? En zal het toerisme er anders uitzien na de coronacrisis? Trends Talk legt deze vragen voor aan Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, het Vlaams overheidsagentschap dat buitenlandse toeristen naar Vlaanderen en Brussel moet aantrekken. Het massatoerisme heeft afgedaan, volgens De Wilde. Hij pleit voor toerisme dat de lokale draagkracht respecteert en de gemeenschap versterkt.

Maandag wordt er nationaal gestaakt. De afgelopen weken slaagden vakbonden en werkgevers er niet in de stellingenoorlog te doorbreken. De vakbonden eisen meer dan het aalmoes van 0,4% loonsverhoging, bovenop de 2,8% indexering ter compensatie voor de flexibiliteit die werknemers het laatste jaar hebben moeten opbrengen. Aan werkgeverszijde is een loonsverhoging ondenkbaar. Vele bedrijven staat het water aan lippen en vechten om te overleven. Maar voeren de vakbonden en werkgevers wel de juiste discussie? Francesca Vanthielen gaat in Trends Talk in gesprek met UNIZO topman Danny Van Assche.

Ons migratiebeleid is veel te lang ondoordacht geweest' en daardoor kan België te weining buitenlands toptalent aantrekken. Dat zegt staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi (CD&V), dit weekend in Trends Talk met journalist Jan De Meulemeester. Volgens de OESO staat ons land slechts op de 19de plaats van 35 als aantrekkelijke werkbestemming voor hoogopgeleide buitenlanders. De staatssecretaris lanceert volgende maand een digitaal loket, dat komaf moet maken met de administratieve rompslomp die gepaard gaat met een werkvergunning. Maar er is veel meer nodig dan dat. In Trends Talk bespreekt Sammy Mahdi uitvoerig zijn plannen inzake legale, economische migratie. In ons land is het debat over migratie 'veel te lang puberaal gevoerd' klinkt het: 'ondertussen is er een war on talent bezig, en dreigen we die te verliezen.' De Trends Talk over economische migratie is vanaf zaterdag 11uur te bekijken en dat het hele weekend lang. Ook online kan je het gesprek natuurlijk volgen op kanaalz.be en trends.be.

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis, wordt vaak omschreven als een traditionele bankier. Dat is een compliment, zegt hij in Trends Talk, als je daaronder verstaat dat een traditionele bankier zijn klanten dient en vertrouwen geeft. Het is een fantastische maar miskende job. In Trends Talk geeft hij zijn mening over de rol die de bank speelt tijdens de coronacrisis, het herstel van de Belgische economie en de keerzijde van de niet te stuiten digitalisering, met name de cyberveiligheid van banken.

Belgische bedrijven zijn mannenbastions. Van de 10.000 grootste bedrijven in ons land heeft een vijfde geen enkele vrouw in het management, 60 procent heeft geen enkele vrouw in de raad van bestuur, aldus cijfers van handelsinformatieleverancier Trends Business Information. Toch is een uitbreiding van de huidige Quotawet niet nodig, zegt Martine Reynaers in Trends Talk, de wekelijkse talkshow op Kanaal Z. Volgens de CEO van Reynaers Group zijn er voldoende competente vrouwen, maar de bedrijven moeten ze willen zien.

'De zaak-Sihame El Kaouakibi richt veel collateral damage aan in heel de sector van het sociaal ondernemerschap, zegt Youssef Kobo, oprichter en managing director van het jongerenplatform A Seat At The Table (ASATT): 'Er leeft nu plots de misvatting dat het er bij alle organisaties zo aan toe gaat, met verschillende vennootschappen en enorm veel subsidies.' Kobo spreekt dit weekend in Trends Talk met journalist Jan De Meulemeester uitgebreid over sociaal ondernemerschap, diversiteit op de werkvloer en de missie van A Seat At The Table, dat inmiddels 3400 aangesloten jongeren telt. 'Er is bij ondernemers bijzonder veel goodwill om te zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer' zegt Kobo. De voorbije twee jaar kon ASATT rekenen op de medewerking van bijna 600 CEO's.

Federaal energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) kondigt in Trends Talk aan dat er deze zomer een wetswijziging komt die garandeert dat Engie Electrabel de volledige kosten zal dragen van de kernuitstap. Het gaat over een geraamde 15 miljard euro die dient voor de ontmanteling van de 7 Belgische nucleaire centrales. Door een lacune in de wet van 2003 dreigt die miljardenfactuur bij de belastingbetaler te belanden. In deze Trends Talk met journalist Jan De Meulemeester doet de energieminister haar plannen uit de doeken voor wat ze de 'Belgische Energiewende' noemt: de omslag naar volledig hernieuwbare energie, met miljardeninvesteringen in onder meer nieuwe windmolens en de aanleg van een energie-eiland op de Noordzee.

"KBC heeft in deze crisis een maatschappelijke rol te vervullen en dat doet ze door bedrijven van de nodige liquiditeiten te voorzien". Aan het woord is Johan Thijs, CEO van KBC die de kritiek weerlegt dat banken te weinig leningen onder staatswaarborg verlenen. Er is amper vraag naar deze leningen wegens te duur. Leningen aan de gangbare marktrente kenden wel een grote stijging. Verder licht Johan Thijs KBC's digitaliseringsplannen en duurzaamheidsbeleid toe.

De centrale banken wegen zo zwaar op de financiële markten dat er in feite geen sprake meer is van een markt, wel van een gestuurde handel. Dat zegt econoom Geert Noels dit weekend in Trends Talk, de talkshow op Kanaal Z in samenwerking met Trends.

De bekende HBO-series als Game of Thrones blijven nog een hele tijd te zien op het Vlaamse streamingplatform Streamz. Dat zegt John Porter, CEO van Telenet, in de talkshow Trends Talk op Kanaal Z dit weekend. HBO heeft zijn eigen streamingplatform opgezet, HBO Max. Als HBO Max naar België komt, zou het wel eens zijn samenwerking met Streamz kunnen opzeggen Maar dat ziet Porter niet gauw gebeuren.

Na zeven jaar onderhandelen kwamen de Europese Commissie en China eind vorig jaar tot een investeringsakkoord. Het lokte veel kritiek uit, want alles leek erop te wijzen dat het akkoord er in een drafje werd doorgejaagd. Een cadeau voor Merkel, werd gezegd. Of voor de Duitse auto-industrie. Het akkoord omvat een versoepeling van investeringsregels en beloftes over transparantie met betrekking tot subsidies en andere vormen van staatssteun die in het verleden de Europese industrie benadeelden.Maar welke controlemechanismes werden toegezegd? En hoe valt dit akkoord te rijmen met de spanningen in Hong Kong en de schending van mensenrechten bij de Oeigoerse bevolking in de provincie Xinjiang? Astrid Pepermans doctoreerde op de handelsrelaties tussen China en Europa. Ze deelt haar kritische bedenkingen in deze derde Trends Talk van het jaar.

Minister-president Jan Jambon licht in Trends Talk uitgebreid de relanceplannen toe van de Vlaamse regering. 4.3 miljard euro wordt vrijgemaakt om Vlaanderen door de coronacrisis te loodsen. Hoe pakt de regering dat aan? Jan Jambon is de eerste politieke gast van het nieuw programma Trends Talk. Hij kondigt aan dat de Vlaamse steunmechismen voor de bedrijven zullen verlengd worden indien nodig. De huidige steunmaatregelen lopen eind februari immers af. Wanneer nadien nog beperkende maatregelen van kracht blijven zal het de bedoeling blijven van de regering om voorheen gezonde bedrijven door de crisis te helpen. De Vlaamse regering start ook met de oprichting van een groot databedrijf. Dat moet ervoor zorgen dat alle mogelijke informatie en data die er zijn, kunnen samengebracht worden, zowel vanuit de overheid als uit de privé. Data is het nieuwe goud, klinkt het, voor allerlei toepassingen zoals apps of om administratie te versnellen. De regering doet het naar analogie van de oprichting van Telenet, in de jaren negentig, toen internet haar intrede deed. 'Telenet Vlaanderen' moest de impuls geven aan de digitalisering en werd nadien een privébedrijf.

Vijf jaar na het succes van Congo, pakt David Van Reybrouck uit met nieuw boek over een koloniale geschiedenis. Dit keer verdiept hij zich in de Nederlandse kolonisatie van het vierde grootste land ter wereld, Indonesië. De bloedige onafhankelijkheidsstrijd wordt verteld aan de hand van vele -ondertussen hoogbejaarde- getuigen. Revolusi is een boek dat niet louter een weerslag geeft van 350 jaar Nederlandse aanwezigheid in de Indonesische archipel maar schetst ook helder de impact die de Indonesische onafhankelijkheid had op het politieke wereldtoneel.

In een kerstspecial van Z-Talk met journalist Jan De Meulemeester blikt captain of industry Thomas Leysen terug op het voorbije jaar: wat is de wereldwijde economische impact van de COVID-19-pandemie en welk herstel verwacht hij in 2021? Leysen spreekt ook uitvoerig over Umicore en Madiahuis, de twee multinationals waarvan hij voorzitter is van de raad van bestuur. De mediagroep Mediahuis kan uitpakken met sterke cijfers, ondanks de dalende advertentiemarkt door de coronacrisis. Voor Umicore verwacht hij de komende jaren een forse groei van de batterij-divisie. Leysen weerlegt dat er een tweespalt is in het bedrijf, met de recyclagedivisie die boomt versus de batterijtak waarvan de winst dit jaar 60 procent terugloopt: 'de vraag naar onze batterijmaterialen gaat enorm toenemen.'

De koude in combinatie met mist en nauwelijks wind duwde de elektriciteitsprijs deze week fors omhoog. "Zijn we wel klaar voor een kernuitstap?", vragen sommigen zich daarom af. Met energiespecialist Ruben Baetens bespreken we prangende energiekwesties. Ook de rush op zonnepanelen, zelf elektriciteit verkopen en de uitdaging van elektrisch rijden komen aan bod.

"Bedrijven die enkel inzetten op een goede prijs en een digitaal platform, zullen over enkele jaren hopeloos voorbij gestreefd zijn". Aan het woord is Steven Van Belleghem, marketingexpert en auteur van het boek The Offer You Can't Refuse. Bedrijven die daarentegen actief een bijdrage leveren aan een betere wereld, zullen hiervoor door de klant beloond worden. Een gesprek over gebruiksgemak, maatschappelijke uitdagingen en geloofwaardige profilering.

Gui Polspoel praat dit weekend in Z-Talk met Ludwig Verduyn, die net een nieuwe versie heeft uitgebracht van zijn boek "De 200 rijkste Belgen". Want er is wel één en ander verschoven in de ranglijst van Belgische miljardairs. Na 13 jaar is Alexandre Van Damme van de toppositie gestoten, de discrete maar grootste individuele aandeelhouder van bierbrouwer AB InBev. De coronapandemie heeft het aandeel van AB InBev immers meer dan gehalveerd in waarde. De rijkste Belg is nu Eric Wittouck. Deze al even discrete ondernemer legde de basis voor zijn fortuin met de verkoop van de Tiense Suikerraffinaderij.