Z-Talk met Gert Peersman 12/10/19

De ECB heeft opnieuw de geldkraan open gedraaid. Afscheidnemend voorzitter Mario Draghi krijgt daar bakken kritiek voor. Deels terecht, vindt professor Gert Peersman van de UGent. Maar dat de lage rente zeepbellen creëert in de huizenmarkt, is eerder te wijten aan onze regering, vindt hij. En dat het Europese monetaire beleid op z'n limieten botst, heeft volgens Peersman onder meer te maken met verzwakte vakbonden.

Z-Talk met Frank Vranken 05/10/19

Enkele weken geleden ging er een schok door de oliesector, na drone-aanvallen op Saudische olie-installaties. De olieprijs herstelde echter bijzonder vlug. Maar hoe sterk kan die olieprijs nog stijgen? Door de schalie-olierevolutie in de VS komt almaar meer olie op de markt. En technologische innovatie maakt dat de vraag naar olie almaar afneemt. Structureel ziet het er slecht uit voor de toekomst van olie. We praten erover met Frank Vranken van Puilaetco Dewaay.

Z-Talk met Ann Maes 21/09/19

Als marketeer en reputatiestrateeg stelt Ann Maes vast dat bedrijven die purpose boven winstmaximalisatie stellen in opmars zijn. Waarde gedreven ondernemen loont, dat beseffen ook de grote multinationals. Ann Maes schreef samen met haar partner Herman Toch het boek "The Positive Sum Game". Ze vertelt over de dynamiek die ontstaat wanneer bedrijven toetreden in het nieuwe speelveld waar 'better for me' en 'better for the world' geen tegengestelden zijn.

Z-Talk met Hetty Helsmoortel 14/09/19

CRISPR is een baanbrekende gentechnologie. Je kan er ziekteresistente planten mee maken, maar ook malaria mee uitroeien en zelfs baby's op maat laten maken. Bovendien is de technologie spotgoedkoop. Is dit de heilige graal van de biotech, of openen we hiermee een doos van Pandora? Wetenschapster Hetty Helsmoortel deelt haar inzichten over CRISPR.

Z-Talk met Anne Vierstraete 07/09/19

Tot zondag 8 september loopt in Brussel het Brussels Gallery Weekend. Het is de feestelijke opening van het galerieseizoen. Veertig galeries komen op hetzelfde moment met een nieuwe show. Maar hoe werkt dat nu precies een galerie? Gaat het goed op de kunstmarkt en wat zijn de namen die we in het oog moeten houden? Anne Vierstraete van Art Brussel laat er haar licht over schijnen.

Z-Talk met Karel Cardoen 31/08/19

Karel Cardoen, bekend van de gelijknamige autosupermarkt, schreef samen met bankier Karel De Boeck een open brief aan de Belgische politici. Een aanklacht, want de toestand van het land is te ernstig. Cardoen komt hun voorstellen toelichten bij Gui Polspoel.

Z-Talk met Johan Op de Beeck 29/06/19

Napoleon Bonaparte werd 250 jaar geleden geboren. Toch kunnen hedendaagse managers en bedrijfsleiders leren uit de vernieuwende aanpak die Napoleon typeerde. Napoleon blonk uit in uitzonderlijk strategisch inzicht en een vernieuwende HR aanpak. Hij realiseerde zich ook dat een goede communicatie cruciaal was. Auteur Johan Op de Beeck vertelt in Z-Talk over de inspirerende, zelfs disruptieve aanpak van Napoleon.

Z-Talk met Davy Kestens 21/06/19

De Limburgse whizzkid Davy Kestens, de oprichter van het succesvolle Sparkcentral, stort zich in een nieuwe avontuur: Spencer.cash! Een fintech start-up rond een mobiele app die zich gedraag als jouw persoonlijk bankier. Kestens maakt gebruikt van nieuwe Europese wetgeving, waardoor banken verplicht worden om de financiële data van hun klanten te delen met nieuwe spelers als Spencer.

Z-Talk met Chris Van Roey 15/06/19

De Belgische reclamemarkt wil stereotiepe rolpatronen weren uit onze advertenties. Het gaat daarvoor een alliantie aan met de Unstereotype Alliance van de VN. We praten met Chris Van Roey van de Unie van Belgische Adverteerders over clichés in de reclamemarkt. Maar ook over de verschuiving van de budgetten naar digitale reclame. En de problemen die daarbij opduiken.

Z-Talk met prof. Antoon Vandevelde 30/05/19

"Filantropie is het willen goed doen voor anderen, met daden of met geld", dat zegt Professor emeritus Antoon Vandevelde van de KU Leuven. Hij laat zijn licht werpen op het concept 'altruïstisch geven'. Maar hoe vrijblijvend is een schenking van 200 miljoen euro zoals enkele steenrijke Frans families aankondigden na de brand in de Notre Dame in Parijs? Volgens de gele hesjes betalen ze beter hogere belastingen en hogere lonen in plaats van winstmaximalisatie na te streven. Ook de toplonen van CEO's liggen steeds vaker onder vuur. Professor Vandevelde belicht het thema vanuit filosofische en economische standpunt. "

Z-Talk met Alain Gerlache 25/05/19

Als de peilingen kloppen, dan kan met de rood-groene as in Brussel en Wallonië snel een regering gevormd worden. En dat zou dan wel eens de federale regeringsvorming kunnen bemoeilijken. Dat zegt politiek commentator Alain Gerlache. We kijken met hem over de taalgrens en bespreken de campagne in Wallonië en Brussel.

Z-Talk met Peter De Keyzer 11/05/19

"Laten we 30% loon afpakken van onze politici, zolang ze geen begroting in evenwicht realiseren". Econoom en communicatie-adviseur Peter De Keyzer is hard voor de verkiezingscampagnes. We lichten met hem de belangrijkste voorstellen van de verschillende partijen door. Zijn conclusie: veel te veel cadeaus, in plaats van voorstellen om de overheidsfinanciën gezond te maken. "Nochtans, de waarheid vertellen, daar is een vraag naar. Kiezers zouden dat niet afstraffen."

Z-Talk met prof. Leo Lucassen 01/05/19

Migratie is één van de grote verkiezingsthema's. Is er nu sprake van een migratiecrisis? Legale arbeidsmigratie kan voor hooggeschoolden en knelpuntberoepen. Moet het ook kunnen voor laaggeschoolden? Prof. Leo Lucassen van de Universiteit van Leiden vindt alvast van wel. Hij pleit voor het concept van circulaire migratie. Een gesprek met de auteur van "Vijf eeuwen migratie"."

Z-Talk met Matthias Dobbelaere 20/04/19

Na elke aanslag wordt een stukje vrijheid afgenomen. Jurist en privacy-activist Matthias Dobbelaere waarschuwt in Z-Talk dat politici onze fundamentele vrijheden bedreigen. Bijvoorbeeld met de komst van vingerafdrukken op onze identiteitskaart en de uitbouw van een nationaal cameraschild. Maar ook met onze eigen keuzes voor digitale toepassingen geven we steeds meer van ons privéleven bloot.