Europa is het nieuwe epicentrum van de coronacrisis, zo concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie. Veel economen hadden voor deze situatie gevreesd, omdat de vorige crisis van 2009 nog niet is verteerd. We zitten op een gigantische schuldenberg, en opnieuw smeekt de economie om stimulus. Kan ons economisch en monetair systeem deze druk wel aan? Dat zoeken we uit met Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

De Belgische quotawet bepaalt dat vanaf 2017 raden van bestuur van grote beursgenoteerde bedrijven uit één derde vrouwen moet bestaan. Sinds vorig jaar moeten ook kleine en middelgrote ondernemingen aan de verplichting voldoen. Studiogaste is Françoise Roels, bestuurslid bij de vastgoedgroep Cofinimmo en oprichtster van Women On Board. Deze organisatie stimuleert bedrijven om meer vrouwen in raden van bestuur op te nemen. Wat zijn de effecten van de quotawet? Is er nog sprake van een glazen plafond of is het eerder een lekkende pijplijn? En presteren bedrijven met vrouwen in de raad van bestuur of management beter? In het weekend van Internationale Vrouwendag nemen we de effecten van de quotawet onder de loep in Z-Talk

Koen Doens is nog één van de weinige Belgische topambtenaren bij de Europese commissie. Als directeur-generaal van het departement Internationale Samenwerking en Ontwikkeling leidt hij een dienst van 3700 medewerkers en beheert hij een budget van 7,5 miljard euro. Welke prioriteiten omvat het vernieuwde Europese ontwikkelingsbeleid? Zijn migratiekosten ook ontwikkelingshulp? En dragen lidstaten voldoende bij om Europese doelstellingen te realiseren? U hoort het in deze Z-Talk met Koen Doens.

Een reeks onwaarschijnlijke blunders en foute inschattingen hebben geleid tot de problemen met de Boeing 737 MAX. Professor Tim De Troyer van de VUB, zelf ook piloot, duikt in het dossier van de twee dodelijke crashes met het toestel. Hij legt in Z-Talk uit hoe zowel ontwerpfouten als commerciële overwegingen meegespeeld hebben.

Hassan Al Hilou, al vaker de jongste ondernemer van Vlaanderen genoemd, heeft een boek geschreven: 'Ik ben Hassan'. Het is een boek over ondernemen en de empathie en gedrevenheid die daarvoor nodig zijn. Maar we hebben het ook over diversiteit in het bedrijfsleven en de rol van het onderwijs.

Zullen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk erin slagen om het komende jaar een handelsakkoord te onderhandelen? En wie wint nu het meest met de Brexit: de Britten of wij? Professor Steven Van Hecke, Europakenner van de KULeuven, analyseert de scheiding tussen de Britten en de EU.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen dit jaar niet uit het nieuws weg te slaan zijn. Hoe verloopt de horse race naar de benoeming van een nieuwe president? Welke rol spelen de partijen in het politieke stelsel en hoe verhoudt het Congres zich tot de president? Paul Verhagen is co-auteur van het boek Het Amerikaanse Presidentschap. Het boek werpt ondermeer een licht op de oorspronkelijk intenties van de Founding Fathers bij de oprichting van de Amerikaanse staat. De burger mocht inspraak krijgen maar ook niet te veel. En dat is niet echt veranderd, volgens de Z-Talk gast Paul Verhagen.

Consumenten die moeilijkheden hebben hun facturen te betalen, komen soms in een neerwaartse spiraal van schulden terecht. Dat wil het parlement aanpakken. Maar de manier waarop ze dat doet, is niet grondig genoeg. Een gesprek met Bart Vandesompele, van Socrem.

"Over 4 jaar zullen we de eerste levende botfragmenten inplanten bij patiënten." Reumatoloog Frank Luyten van het UZ Leuven doet een straffe voorspelling. Volgens hem staan we aan een vooravond van een nieuwe generatie behandelingen. De "regeneratieve geneeskunde" zal echte wisselstukken maken voor onze organen en botten. Het werk van Luyten lag eerder al aan de basis van het Vlaamse biotechbedrijf TiGenix.

Khalid Benhaddou is een bruggenbouwer. Hij werd op zijn 18 jaar de jongste imam van het land en is ondertussen directeur van het het expertisecentrum CIRRA dat zich inzet om de problemen van een interculturele samenleving bespreekbaar te maken. Benhaddou is voorstander van een rationele islam, een godsdienstbeleving die in relatie staat met de wereld waarin we leven en die de koranwetten interpreteert vanuit hedendaagse bril. "Islam is een huis met verschillende kamers", zegt Benhaddou. Daarmee verwijst hij naar de vele verschillen die er zijn binnen de islam, net zoals die er ook zijn in onze seculiere samenleving. Een gesprek tijdens de jaarwisseling over verlichtingswaarden, onderwijs en godsdienstbeleving.

Duikt binnenkort bij vakbondsprotest een vierde kleur op, naast het groen van ACV, het rood van ABVV en het blauw van het liberale ACLVB? Yves Van Antwerpen heeft de Nieuwe Onafhankelijke Vlaamse Vakbond (NOVV) opgericht. Jarenlang was hij actief binnen ACV, maar met NOVV denkt hij het verschil te maken door persoonlijke dienstverlening en een alternatieve aanpak bij sociale conflicten.

Wereldwijd staat een recordbedrag aan schulden uit, maar liefst 250.000 miljard dollar. Bij gezinnen, overheden en bedrijven. Riskeren we daardoor opnieuw in een crisis terecht te komen? Professor Paul De Grauwe van de London School of Economics laat er zijn licht over schijnen. En niet alleen daarover, ook over de besparingen in de Vlaamse cultuursector. Zij moeten de belastingbetaler overtuigen dat de subsidies welbesteed zijn.

Sinologe Jeanne Boden werkte lange tijd in China waar ze zich toelegde op discours analyse. De inzichten die ze vergaarde, goot ze in het boek Chinese Propaganda Verblindt de Wereld. Wereldwijd koopt China strategische infrastructuur op als onderdeel van hun lange termijn visie, het Belt and Road Inititiative. De officiële verklaring is dat ze vrede, welvaart en civilisatie willen brengen maar de Chinese expansiedrang heeft een niet zo fraaie keerzijde.

Ransomware is een echte plaag: virussen die je computer vergredelen en dan losgeld eisen. Begin deze week nog werd het grootste Spaanse radiostation SER getroffen door zo'n aanval. Tim Cools, veiligheidsexpert en ex-agent bij de Federal Computer Crime Unit, legt het fenomeen uit. Er blijken linken met de Amerikaanse staatsveiligheid, Noord-Korea en economische spionage!

André Van Halewyck komt terug uit pensioen om zijn vroegere uitgeverij Kritak nieuw leven in te blazen. Uit verontwaardiging, zegt hij zelf. En die verontwaardiging is volop te voelen tijdens de uitzending. We spraken met hem over het boekenvak.

Toen de Britten in 2016 hun referendum hielden over de Brexit, werkte Hylke Vandenbussche, professor Internationale Economie, als technocrate bij de Europese Commissie. Het zou zo'n vaart niet lopen, was de sfeer die er toen heerste. En toch won het 'Leave' kamp, al was dat met een nipte meerderheid. We zijn nu drie jaar verder en de echtscheiding verloopt moeizaam. De gevolgen voor zowel de Britten als voor Europa zijn dan ook groot. Professor Hylke Vandenbussche onderzocht met haar team van de KU Leuven de impact van een harde en zachte Brexit op de tewerkstelling. Volgens haar baanbrekende methodologie zouden in België tot 40.000 jobs op de tocht staan, in de 27 lidstaten van de EU zelfs 1.200.000 jobs. In Z-Talk bespreken we de resultaten die prof. Vandenbussche bundelde in haar boek De Brexit Saga.