Consumenten die moeilijkheden hebben hun facturen te betalen, komen soms in een neerwaartse spiraal van schulden terecht. Dat wil het parlement aanpakken. Maar de manier waarop ze dat doet, is niet grondig genoeg. Een gesprek met Bart Vandesompele, van Socrem.

"Over 4 jaar zullen we de eerste levende botfragmenten inplanten bij patiënten." Reumatoloog Frank Luyten van het UZ Leuven doet een straffe voorspelling. Volgens hem staan we aan een vooravond van een nieuwe generatie behandelingen. De "regeneratieve geneeskunde" zal echte wisselstukken maken voor onze organen en botten. Het werk van Luyten lag eerder al aan de basis van het Vlaamse biotechbedrijf TiGenix.

Khalid Benhaddou is een bruggenbouwer. Hij werd op zijn 18 jaar de jongste imam van het land en is ondertussen directeur van het het expertisecentrum CIRRA dat zich inzet om de problemen van een interculturele samenleving bespreekbaar te maken. Benhaddou is voorstander van een rationele islam, een godsdienstbeleving die in relatie staat met de wereld waarin we leven en die de koranwetten interpreteert vanuit hedendaagse bril. "Islam is een huis met verschillende kamers", zegt Benhaddou. Daarmee verwijst hij naar de vele verschillen die er zijn binnen de islam, net zoals die er ook zijn in onze seculiere samenleving. Een gesprek tijdens de jaarwisseling over verlichtingswaarden, onderwijs en godsdienstbeleving.

Duikt binnenkort bij vakbondsprotest een vierde kleur op, naast het groen van ACV, het rood van ABVV en het blauw van het liberale ACLVB? Yves Van Antwerpen heeft de Nieuwe Onafhankelijke Vlaamse Vakbond (NOVV) opgericht. Jarenlang was hij actief binnen ACV, maar met NOVV denkt hij het verschil te maken door persoonlijke dienstverlening en een alternatieve aanpak bij sociale conflicten.

Wereldwijd staat een recordbedrag aan schulden uit, maar liefst 250.000 miljard dollar. Bij gezinnen, overheden en bedrijven. Riskeren we daardoor opnieuw in een crisis terecht te komen? Professor Paul De Grauwe van de London School of Economics laat er zijn licht over schijnen. En niet alleen daarover, ook over de besparingen in de Vlaamse cultuursector. Zij moeten de belastingbetaler overtuigen dat de subsidies welbesteed zijn.

Sinologe Jeanne Boden werkte lange tijd in China waar ze zich toelegde op discours analyse. De inzichten die ze vergaarde, goot ze in het boek Chinese Propaganda Verblindt de Wereld. Wereldwijd koopt China strategische infrastructuur op als onderdeel van hun lange termijn visie, het Belt and Road Inititiative. De officiële verklaring is dat ze vrede, welvaart en civilisatie willen brengen maar de Chinese expansiedrang heeft een niet zo fraaie keerzijde.

Ransomware is een echte plaag: virussen die je computer vergredelen en dan losgeld eisen. Begin deze week nog werd het grootste Spaanse radiostation SER getroffen door zo'n aanval. Tim Cools, veiligheidsexpert en ex-agent bij de Federal Computer Crime Unit, legt het fenomeen uit. Er blijken linken met de Amerikaanse staatsveiligheid, Noord-Korea en economische spionage!

André Van Halewyck komt terug uit pensioen om zijn vroegere uitgeverij Kritak nieuw leven in te blazen. Uit verontwaardiging, zegt hij zelf. En die verontwaardiging is volop te voelen tijdens de uitzending. We spraken met hem over het boekenvak.

Toen de Britten in 2016 hun referendum hielden over de Brexit, werkte Hylke Vandenbussche, professor Internationale Economie, als technocrate bij de Europese Commissie. Het zou zo'n vaart niet lopen, was de sfeer die er toen heerste. En toch won het 'Leave' kamp, al was dat met een nipte meerderheid. We zijn nu drie jaar verder en de echtscheiding verloopt moeizaam. De gevolgen voor zowel de Britten als voor Europa zijn dan ook groot. Professor Hylke Vandenbussche onderzocht met haar team van de KU Leuven de impact van een harde en zachte Brexit op de tewerkstelling. Volgens haar baanbrekende methodologie zouden in België tot 40.000 jobs op de tocht staan, in de 27 lidstaten van de EU zelfs 1.200.000 jobs. In Z-Talk bespreken we de resultaten die prof. Vandenbussche bundelde in haar boek De Brexit Saga.

Z-Talk met Bart Somers, Vlaams minister van Samenleven, over de nieuwe Vlaamse regering, het schrappen van de woonbonus, de inburgeringstest, armoede en de mobiliteitsproblematiek.

De ECB heeft opnieuw de geldkraan open gedraaid. Afscheidnemend voorzitter Mario Draghi krijgt daar bakken kritiek voor. Deels terecht, vindt professor Gert Peersman van de UGent. Maar dat de lage rente zeepbellen creëert in de huizenmarkt, is eerder te wijten aan onze regering, vindt hij. En dat het Europese monetaire beleid op z'n limieten botst, heeft volgens Peersman onder meer te maken met verzwakte vakbonden.

Enkele weken geleden ging er een schok door de oliesector, na drone-aanvallen op Saudische olie-installaties. De olieprijs herstelde echter bijzonder vlug. Maar hoe sterk kan die olieprijs nog stijgen? Door de schalie-olierevolutie in de VS komt almaar meer olie op de markt. En technologische innovatie maakt dat de vraag naar olie almaar afneemt. Structureel ziet het er slecht uit voor de toekomst van olie. We praten erover met Frank Vranken van Puilaetco Dewaay.

Als marketeer en reputatiestrateeg stelt Ann Maes vast dat bedrijven die purpose boven winstmaximalisatie stellen in opmars zijn. Waarde gedreven ondernemen loont, dat beseffen ook de grote multinationals. Ann Maes schreef samen met haar partner Herman Toch het boek "The Positive Sum Game". Ze vertelt over de dynamiek die ontstaat wanneer bedrijven toetreden in het nieuwe speelveld waar 'better for me' en 'better for the world' geen tegengestelden zijn.

CRISPR is een baanbrekende gentechnologie. Je kan er ziekteresistente planten mee maken, maar ook malaria mee uitroeien en zelfs baby's op maat laten maken. Bovendien is de technologie spotgoedkoop. Is dit de heilige graal van de biotech, of openen we hiermee een doos van Pandora? Wetenschapster Hetty Helsmoortel deelt haar inzichten over CRISPR.

Tot zondag 8 september loopt in Brussel het Brussels Gallery Weekend. Het is de feestelijke opening van het galerieseizoen. Veertig galeries komen op hetzelfde moment met een nieuwe show. Maar hoe werkt dat nu precies een galerie? Gaat het goed op de kunstmarkt en wat zijn de namen die we in het oog moeten houden? Anne Vierstraete van Art Brussel laat er haar licht over schijnen.

Karel Cardoen, bekend van de gelijknamige autosupermarkt, schreef samen met bankier Karel De Boeck een open brief aan de Belgische politici. Een aanklacht, want de toestand van het land is te ernstig. Cardoen komt hun voorstellen toelichten bij Gui Polspoel.

Interne fout - Knack

Sorry, de pagina kan niet worden weergegeven. Een tijdelijk probleem met de server. Probeer het later opnieuw.