Z-Nieuws 18/06/19: Facebook onthult z'n Libra-"wereldmunt"

Facebook lanceert eigen cryptomunt: de libra / Worldline stelt nieuwste betaalterminal voor in een groeiende markt: de Yumi / Europees Hof torpedeert de Duitse wegentol / BlaBlaBus maakt eerste stop in Brussel / Chaudfontaine pompt 20 miljoen in z'n gearomatiseerde waters / Elia bezegelt succesvolle kapitaalverhoging met beursbel / Beursgesprek: chipsector is opnieuw eyecatcher - retailers in tijden van e-commerce

Elia bezegelt succesvolle kapitaalverhoging

De beursdag is op Euronext Brussel vanmorgen ingeluid door hoogspanningsnetbeheerder Elia. Naar aanleiding van z'n kapitaalverhoging. Een waar grote appetijt voor was. Liefst 435 miljoen haalde Elia op, het hoogste bedrag op Euronext Brussel dit jaar. Voor Nemo Link, de onderzeese kabel tussen ons land en Engeland, voor geplande investeringen én voor de nieuwe groeistrategie.

Z-Nieuws 17/06/19: Mobile Vikings maakt comeback als prijsvechter

Mobile Vikings lanceert onbeperkt internet aan stuntprijs / Bol.com opent eerste fysiek kantoor in België / Belgische loonkost groeit onder EU-gemiddelde / Daltix haalt 1,3 miljoen op om "het Google van de retail" te worden / Airbus lanceert klein vliegtuig voor de erg lange afstand / Huawei ziet smartphoneverkoop scherp terugvallen / Miljardair Patrick Drahi koopt veilinghuis Sotheby's voor 2,7 miljard dollar / Beurzen van Shanghai en Londen voortaan rechtstreeks verbonden / Beursgesprek: analyse van de nieuwsstroom uit de luchtvaartsector in Parijs en de 'Bad Bank'-plannen van Deutsche Bank

Bol opent "partnerkantoor" in België

De Nederlandse webwinkel Bol.com heeft z'n eerste vestiging geopend in ons land. Géén winkel, wel een zogenaamd partnerkantoor. De lokale medewerkers moeten Belgische handelaars overtuigen om hun koopwaar ook op het Bol-platform aan te bieden. In ruil voor een commissie biedt Bol z'n commerciële knowhow aan en toegang tot z'n 7 miljoen Nederlandse klanten.

Airbus lanceert klein & zuinig toestel voor lange afstand

Nabij Parijs is het 53ste vliegtuigsalon van Le Bourget van start gegaan. Airbus heeft er meteen uitgepakt met z'n A321 XLR. Een zuinig en relatief klein toestel voor de lange afstand. Naar verluidt zou de Europese vliegtuigbouwer deze week een bestelling van 200 van die toestellen bekendmaken. Intussen doet grote concurrent Boeing er alles aan om de negatieve nieuwsstroom te doorbreken.

Beurzen van Shanghai en Londen voortaan rechtstreeks verbonden

De aandelenmarkten van Londen en Shanghai zijn sinds vanmorgen rechtstreeks met mekaar verbonden. Via de Shanghai-London Stock Connect kunnen Britse beleggers rechtstreeks aandelen van Chinese bedrijven kopen, en omgekeerd krijgen Chinezen toegang tot Britse aandelen. Zo kunnen Britse bedrijven vers kapitaal aanboren, terwijl de Chinese investeerders weer een stapje verder richting een vrije kapitaalmarkt zetten.